Vanliga frågor och svar Förskollärarutbildning - erfarenhetsbaserad
Här hittar du vanliga frågor och svar om den erfarenhetsbaserade förskollärarutbildningen.
Frågor om programmet
Frågor om undervisning
Frågor om behörighet
Frågor om tillgodoräknande (validering)
Övriga frågor
Frågor om programmet
Hur långt är programmet?
Programmet omfattar 180 högskolepoäng och är 6 terminer (3 år) långt.
Kan jag börja programmet på en hösttermin?
Nej, den erfarenhetsbaserade Förskollärarutbildningen startar på vårterminen. Den reguljära Förskollärarutbildningen som är campusförlagd startar däremot på höstterminen.
Frågor om undervisning
Hur ofta hålls de fysiska träffarna på campus?
Utbildningen är på distans med åtta till tio heldagsträffar per termin. Vanligen är de schemalagda två och två, alltså fyra till fem tvådagarsträffar per termin.
Kan de fysiska träffarna hållas på helgen?
Nej, undervisningen bedrivs inte på helgen.
Mellan vilka tider är de fysiska träffarna?
Träffarna är heldagsträffar och kan schemaläggas mellan 09.00 och 17.00
Jag bor långt från Kristianstad. Hur gör jag för att delta på de fysiska träffarna?
Eftersom träffarna är förlagda två och två kan långväga studenter övernatta i Kristianstad. Datumen för träffarna meddelas i god tid för att kunna planera ledighet, resor och boende. Högskolan Kristianstad erbjuder Bed and Study, ett koncept där tre hotell i Kristianstad erbjuder fint boende till förmånliga studentpriser. Läs mer om Bed and Study.
Jag har lång resväg till Kristianstad. Kan jag följa de fysiska träffarna på videolänk?
Nej, innehållet för de fysiska träffarna är till stor del praktiskt eller bygger på samtal och samarbete i grupper, därför är det inte möjligt att delta i träffarna utan att närvara fysiskt.
Finns det träffar på distans som hålls på dagtid?
Förutom de åtta till tio fysiska träffarna på Högskolan Kristianstad förekommer det seminarier, handledning och gruppstudier dagtid på distans. Tider för dessa anges i schemat som finns tillgängligt senast tre veckor före terminsstart.
Frågor om behörighet
Måste anställningen i förskola vara på heltid (100 %) för att räknas?
Nej, grundförutsättningen är att anställningen i förskola måste omfatta motsvarande 75 % i minst tre år. Anställning på deltid mindre än 75 % kan därmed räknas om för att uppnå grundförutsättningen. Exempelvis vid 50 % anställning ska arbetet ha skett under 4,5 år för att motsvara 75 % i tre år.
Vid anställning på 100 % gäller tre år som behörighetskrav och räknas alltså inte om.
Jag saknar några månaders yrkeserfarenhet för att uppnå tre år. Kan jag ändå komma in på programmet?
Ja, om du vid söktillfället den 16 oktober saknar en kortare tid för att uppnå tre års yrkeserfarenhet på 75 % kan du fram till programstarten komplettera din ansökan med den yrkeserfarenhet som krävs.
Jag saknar några månaders yrkeserfarenhet för att uppnå tre år. Kan min chef intyga att jag är lämplig för att studera på programmet och på så vis bli behörig?
Nej. Behörighetskravet på tre års yrkeserfarenhet kommer sig av att programmet vänder sig till de med lång yrkeserfarenhet från förskola som kan ligga till grund för tillgodoräknanden av reell kompetens. Det är alltså inte ett krav på lämplighet och därför kan ett intyg inte räknas.
Jag har nyligen fått tjänst på en förskola. Är jag behörig till utbildningen?
Det beror på din tidigare erfarenhet. Eftersom utbildningen vänder sig till de som är yrkesverksamma i förskoleverksamhet krävs yrkeserfarenhet på tre år på 75 %. Yrkeserfarenheten ska vara från förskola eller förskoleklass eller motsvarande som kan ligga till grund för tillgodoräknanden av reell kompetens. För den reguljära campusförlagda Förskollärarutbildningen krävs inte tidigare erfarenhet och kan vara ett alternativ för den som tidigare inte arbetat i förskola eller motsvarande.
Jag har arbetat med barn i annan verksamhet än förskola/förskoleklass. Är jag behörig till programmet?
Nej, för att räknas som förskoleverksamhet ska verksamheten följa svensk läroplan riktat mot barn i åldrarna 0-6 år och omfattas av Skolinspektionens granskningar. Hit räknas arbete i förskola, förskoleklass och anpassad grundskola för årskurs F-6.
Erfarenheter av arbete med förskolebarn i andra verksamheter än förskola eller barn i andra åldersgrupper kan därför inte räknas som behörighetsgivande. Icke-behörighetsgivande är exempelvis arbete i pedagogisk omsorg (familjedaghem) eller arbete i grundsärskola med barn äldre än sex år. För den reguljära campusförlagda Förskollärarutbildningen krävs inte tidigare erfarenhet och kan vara ett alternativ för den som inte arbetat i förskola.
Jag har inte arbetat med barn tidigare. Hur gör jag för att bli behörig till utbildningen?
Den erfarenhetsbaserade Förskollärarutbildningen har som grundkrav att du har arbetat 75 % i minst 3 år eller motsvarande. Vi tillhandahåller däremot även en reguljär campusförlagd Förskollärarutbildning där tidigare erfarenhet inte krävs och detta kan då vara ett alternativ för dig som inte arbetat med barn tidigare.
Kan jag ansöka om behörighet genom reell kompetens för arbetstid, om jag inte uppfyller kravet på tre års arbete om barnskötare i förskolan?
Nej, det är inte möjligt att uppfylla tidskravet genom en reell kompetensansökan.
Jag har inte gått Barn och fritid-programmet på gymnasiet och är därmed inte utbildad barnskötare. Är jag behörig till utbildningen?
Ja, gymnasieprogrammet har ingen betydelse för behörigheten så länge betygen ger grundläggande och särskild behörighet.
Jag är inte anställd som barnskötare men arbetar i barngrupp med annan titel (till exempel barnskötarassistent). Är jag behörig till utbildningen?
Ja, anställning som barnskötare eller motsvarande som innebär arbete i barngrupp på förskola ger behörighet.
Jag saknar grundläggande behörighet. Kan jag ändå söka till utbildningen?
Ja, om du saknar formell behörighet men anser att du har tillräckliga kunskaper för att kunna tillgodogöra dig studierna kan du ansöka om prövning av din reella kompetens. Läs mer om Reell kompetens.
Jag saknar särskild behörighet. Kan jag ändå söka till utbildningen?
Ja, om du saknar formell behörighet men anser att du har tillräckliga kunskaper för att kunna tillgodogöra dig studierna kan du ansöka om prövning av din reella kompetens. Läs mer om det här Reell kompetens.
Frågor om tillgodoräknande
Förskollärarutbildning - erfarenhetsbaserad omfattar 180 hp och leder till förskollärarexamen 210 hp. 30 hp tillgodoräknas mot reell kompetens förvärvad genom relevant yrkeserfarenhet. I programmet examineras samtliga examensmål. Tidigare erfarenhet av pedagogiskt arbete i förskola eller motsvarande tillgodoräknas med totalt 30 hp när samtliga 180 hp är klara och godkända.
Hur gör jag för att tillgodoräkna kurser som jag läst tidigare?
Du kan ansöka om tillgodoräknande först när du har påbörjat dina studier vid Högskolan Kristianstad, det vill säga när du har fått ditt antagningsbesked, tackat ja till platsen och väljer att påbörja utbildningen. Högskolan rekommenderar att du ansöker om tillgodoräknande via en särskild ansökningsblankett som högskolan tillhandahåller för att säkerställa att de uppgifter som behövs för ärendets handläggning kommer in på ett samlat sätt. Detta underlättar även en rättssäker bedömning av ärendet samt minimerar handläggningstiden. Studievägledare och programområdesansvarig bedömer sedan ansökan och om tidigare kurser stämmer överens med kursens delprov görs, om möjligt, ett tillgodoräknande.
Kan jag tillgodoräkna alla mina tidigare kunskaper på en gång och på så sätt förkorta studietiden?
Nej, studiegången är densamma för alla studenter oavsett vad varje student kan tillgodoräkna.
Övriga frågor
Kan jag få CSN när jag studerar på programmet?
Du har rätt till CSN på den delen av utbildningen som du studerar, förutsatt att du uppfyller CSN:s kvar på ålder och inkomst med mera. Du får inte studiemedel från CSN för tillgodoräknade högskolepoäng. Du meddelar själv alla förändringar direkt till CSN, www.csn.se.
Har du fler frågor eller funderingar? Kontakta oss gärna via e-post student@hkr.se eller telefon 044-2503100.