”Det är fantastiskt att få följa ett barn”
Det är här jag ska vara. Så kände Charleen Westergren när hon började läsa till förskollärare vid Högskolan Kristianstad. Hon går nu fjärde terminen och hoppas så småningom bli en förskollärare som kan bidra med trygghet och lugn bland de yngsta barnen.
Sedan hösten 2023 studerar Charleen Westergren till förskollärare. Till andra som funderar på att utbilda sig för ett arbete inom förskolan har hon en uppmaning: "Bara kör! Skulle de bli helt galet kan man ju hoppa av, men då har man i alla fall testat."
Att höra en ettåring formulera sina första ord och meningar, eller att se hur barnet tar sina första vingliga steg över golvet – det hör till guldkanterna i arbetet, menar Charleen Westergren som läser till förskollärare vid Högskolan Kristianstad.
– Det är fantastiskt att få följa ett barn och se hur det utvecklas, säger hon.
"Jag insåg att jag verkligen ville jobba med barn!"
Charleen Westergren har alltid haft ett intresse för människor och relationer, men det var inte helt självklart att arbeta i skolvärlden. Flera i familjen är sjuksköterskor, och själv hade hon långt gångna planer på att bli socionom. Efter studenten tog hon ett vikariat på en förskola innan hon började studera på socionomutbildningen vid Lunds universitet.
– Men när jag pluggade där upptäckte jag att jag faktiskt längtade tillbaka till förskolan. Jag insåg att jag verkligen ville jobba med barn!
"Saker föll på plats på något sätt. Det kändes som att: ”det är här jag ska vara”."
Hon sökte sig till Högskolan Kristianstad som hon fått rekommenderad från familj och bekanta, och i september 2023 påbörjade hon förskollärarutbildningen.
– Saker föll på plats på något sätt. Det kändes som att: ”det är här jag ska vara”.
Charleen Westergren har alltid tyckt om att plugga och kom in i rutinerna ganska snabbt. Till vardags bor hon i Hörby, men två eller tre dagar i veckan åker hon till Kristianstad för att ta del av föreläsningar och seminarier.
Hon menar att lärarna vid högskolan har varit ett gott stöd under utbildningen.
– Särskilt i början när man kanske känner sig lite osäker och nervös. Då är det fantastiskt att kunna gå till läraren och få prata om stort och smått.
"Vi pluggar jättebra ihop och har också haft bra diskussioner."
Hon lyfter också fram gemenskapen i de mindre grupper som utformas i början av utbildningen. Där kan studenterna stötta och hjälpa varandra.
– Vi pluggar jättebra ihop och har också haft bra diskussioner.
"Det är viktigt att få komma ut och testa det man lärt sig."
Tillsammans har de fått fördjupa sig i en rad ämnen under de gångna åren – från psykologi till språkutveckling och naturvetenskap. Hon uppskattar också alla de tillfällen då studenterna får tillbringa vardagen på olika förskolor, så kallad VFU (verksamhetsförlagd utbildning).
– Det är viktigt att få komma ut och testa det man lärt sig. Och så är det roligt att barnen är så nyfikna på vem man är.
Hon upplever också att personalen på förskolorna ser studenterna som en tillgång som kan bidra med kunskap om den senaste forskningen.
Även om Charleen Westergren tidigare arbetat som obehörig lärare inom förskola, menar hon att utbildningen till förskollärare bidrar med en ny blick.
– Man får en annan kunskap om varför man arbetar som man gör, och ser de tydliga kopplingarna till målen i läroplanen och i skollagen. Det bidrar också till att man känner sig mer delaktig i verksamheten.
Hon går nu fjärde terminen och ett av vårens teman är hållbar utveckling.
– Det känns viktigt att kunna ta upp detta i förskolan – det har ju stor betydelse för samhället och framtiden.
Nu när hon snart avverkat hälften av utbildningen kan hon börja blicka framåt mot examen och framtida arbete. Själv har hon fastnat mest för de yngsta barnen.
– Även om de är små, kan man arbeta mycket med pedagogik. Eftersom många ännu inte kommit igång med språket får man använda tecken eller bildstöd för att hitta vägar framåt. Det är väldigt roligt.
I januari 2027 tar hon examen som förskollärare. Var hon sedan hamnar är fortfarande en öppen fråga.
– Jag gillar ju att jobba med yngre barn, men det hade också varit kul att vidga vyerna och testa förskoleklass – något vi också kommer att få prova under VFU om ett år.
"Men jag försöker ta saker för vad de är, steg för steg, och inte stressa. Då kan man ge trygghet och lugn åt barnen."
Charleen Westergren är väl medveten om de utmaningar som ofta finns i förskolan, i form av nedskärningar, stora barngrupper, och svårigheten att räcka till för alla. Men oavsett var hon hamnar hoppas hon kunna bidra till trygghet och stabilitet.
– Jag tror att barn känner av ganska snabbt om man är stressad och uppe i varv. Men jag försöker ta saker för vad de är, steg för steg, och inte stressa. Då kan man ge trygghet och lugn åt barnen.
Text: Kerstin Weman Thornell
Foto: Annsofi Hellström