Upplägg och innehåll, Förskollärarutbildningen
Förskollärarutbildningen tar sin utgångspunkt i grundläggande demokratiska värderingar, kunskaper om förskolläraruppdraget, enskilda barns lärande och utveckling samt den moderna barndomen.
Utbildningen omfattar följande områden:
- utbildningsvetenskaplig kärna, 60 högskolepoäng (hp)
- ämnesstudier inom det förskolepedagogiska området,105 hp
- verksamhetsförlagd utbildning, 30 hp, förlagd inom relevant verksamhet
- självständigt examensarbete, 15 hp.
Utifrån egna insikter och erfarenheter får du möjlighet att utveckla ett yrkeskunnande och att i förskolans och förskoleklassens verksamhet, tillvarata och utveckla barns intresse och nyfikenhet för sin omvärld. Utbildningen erbjuder förberedelser för ett yrke som präglas av internationella och interkulturella perspektiv i förskola och vardagsliv.
På utbildningen studerar du barns kommunikation och språkutveckling, matematik, samhällsvetenskap och naturvetenskap. Med utgångspunkt i lek, estetik och vardagliga sammanhang diskuteras förskolans/förskoleklassens möjlighet att väcka barns nyfikenhet för sin omvärld. Under utbildningen tillägnar du dig kunskaper och färdigheter för att skapa en stimulerande och utvecklande miljö där barns lust och medvetenhet att lära lyfts fram. Det finns goda möjligheter till internationella utblickar och kontakter.