”Jag har fått en annan blick för barnens lärande”
Jobbet som barnskötare var roligt, men Andreas Månsson kände att han ville fördjupa sina kunskaper. Efter två års distansstudier är han halvvägs mot en examen som förskollärare - men redan nu har han upptäckt en trygghet och medvetenhet som han drar nytta av i vardagen.
– Jag märker själv att jag vuxit med uppgiften sedan jag började plugga och jag känner mig väldigt förberedd för min framtida yrkesroll, säger Andreas Månsson som nått drygt halvvägs genom distansutbildningen till förskollärare.
Vid lekplatsens staket parkerar Andreas Månsson lådcykeln. Den har rum för sex barn och används dagligen, när han kör runt i Malmö tillsammans med femåringarna på förskolans äventyrsavdelning.
– Den här cykeln är guld värd. Och jag trivs bra med att arbeta med de lite äldre barnen - det är pedagogiskt utmanande och stimulerande, säger han.
Han har jobbat som barnskötare under flera år, men på senare tid har han blivit alltmer medveten om de pedagogiska inslagen på förskolan – tack vare studierna till förskollärare på Högskolan Kristianstad.
– Ja, tänk vilken utveckling jag gjort. Jag ser bevis på det varje dag!
I tonåren hade Andreas Månsson helt andra yrkesplaner. Han läste på byggnadslinjen på gymnasiet. Men när han tagit studenten insåg han att han hellre ville arbeta med människor.
-…och framför allt med barn, för att få vara med och forma framtida generationer.
Snart fick han tjänst som barnskötare på en förskola i Malmö och kände att han hamnat helt rätt. Han trivdes bra med barnen och kollegorna, och började så småningom fundera på att läsa vidare till förskollärare. På Högskolan Kristianstad fanns ett lämpligt upplägg för barnskötare som hade några års arbete i bagaget: erfarenhetsbaserad förskollärarutbildning på distans.
– Jag valde Kristianstad för att utbildningen hade gott rykte. Det kändes seriöst.
Hans arbetsgivare ställde sig också positiv till fortbildningen och de kom överens om att han, från och med hösten 2018, skulle arbeta 80 procent för att hinna med både jobb och heltidsstudier.
– Visst är det krävande att både studera och jobba. Det ska man inte hymla om. Man måste vara medveten om vad man ger sig in på.
Från början bestod studierna av tunga och teoretiska ämnen inom utbildningsvetenskap. Men efterhand kunde han konstatera att teorierna faktiskt var relevanta och användbara.
– Det blev klarare för varje termin, att det faktiskt fanns en röd tråd i upplägget.
Samtidigt märkte han hur de nya kunskaperna kunde omsättas i praktiken, tack vare kombinationen distanspluggande och arbete.
– Det vi lär oss på högskolan kan vi använda direkt, i vardagen. Jag tycker att jag har fått en helt annan blick för barnens lärande och för samspelet mellan barn och vuxna.
Även om utbildningen skett på distans har han haft tät kontakt med lärare och andra studenter, både via nätet och i samband med de regelbundna träffarna på campus
– Att plugga på distans betyder inte att man blir lämnad ensam. Tvärtom; jag har fått mycket stöd från lärarna och en bra relation till kurskamraterna.
Med erfarenhet från olika förskolor och åldersgrupper, och olika delar av landet, kan kurskamraterna byta tankar och erfarenheter med varandra.
– Även om vi kommer från olika håll har vi alla samma mål. Vi har sökt oss hit för att vi vill stanna kvar på förskolan men ta ett steg vidare i kunskaperna.
Andreas Månsson och kurskamraterna har nu avverkat den fjärde terminen, och undervisningen har rört sig mot ämnesstudier. Biologi har visat sig vara särskilt intressant och användbart.
– Det är roligt att få synliggöra mångfalden i naturen. På förskolan har vi till exempel arbetat med skator och pilfinkar. Där kommer också matematiken in – vi jämför storleken på fåglarna, hur mycket fågelmaten väger, hur stor omkretsen måste vara på hålet i holken…
Andreas Månsson betonar att han själv, tack vare utbildningen, blivit betydligt tryggare i sin roll som pedagog.
– Oh ja. Jag är mer medveten om hur jag kan skapa aktiviteter för att utmana barnen. Jag försöker också göra dem delaktiga. Genom att snappa upp var barnen säger och gör, så kan man bedriva undervisning vid både planerade och oplanerade tillfällen.
Om en stund ska han trampa iväg till förskolan och ordna en ny utmaning, där barnen får leta Pokémonkort som personalen hängt upp på en lekplats i närheten.
– Korten har olika värden, så de för också träna siffror och matematik. Men sedan får vi se var det landar… Barn är barn och ibland blir det inte som man planerat – även om det ändå kan bli lekfullt och lärorikt i slutändan.
Detta hör också till de bästa stunderna i jobbet, säger han, när man märker hur barnen plötsligt förstår ett sammanhang.
– Den där lilla sekunden, när man ser i deras ögon att de får en aha-upplevelse; ”jag greppar detta!”. Det är sådana stunder som gör detta till ett fantastiskt arbete. Jag menar, det är ju inte heller alla arbetsplatser där folk blir glada av att se dig varje morgon.
Text och foto: Kerstin Weman Thornell