"Utbildningen ger mig möjlighet att forma min roll som lärare"
När Martin Peters började jobba som timvikarie på en grundskola insåg han snabbt att han trivdes i skolans värld. Jobbet gav mersmak, och idag studerar han till lärare genom den arbetsplatsintegrerade lärarutbildningen. Med en fot på högskolan och en i lärarrollen får han möjlighet att testa sina nyvunna kunskaper i praktiken och utvecklas i snabb takt.
Martin Peters fick sitt första jobb inom skolan när han studerade handelsrätt. Han började vikariera som lärare, blev sedan elevassistent och några år senare fick han en tjänst som fritidsledare.
– Det kändes som att jag hade hittat rätt. Arbetsmiljön är varierande och jag möter många människor i olika situationer. Jag får hjälpa till och vara en del av deras utveckling. Det samarbete jag upptäckte låg bakom läraryrket var väldigt tilltalande.
"Jag drevs av en nyfikenhet – vad kan jag göra för att bli bättre?"
Martin trivdes som fritidsledare men började fundera på hur han kunde utvecklas och bidra mer. När möjligheten att studera den arbetsplatsintegrerade lärarutbildningen dök upp blev han genast nyfiken. Martin diskuterade utbildningen med skolledningen som erbjöd honom en lärartjänst på 50 procent*. Därefter sökte han till den arbetsplatsintegrerade utbildningen och fick tjänstledigt från sin tjänst som fritidsledare för att studera till lärare och jobba halvtid.
– Jag hade jobbat som fritidsledare något år och funderade på om jag skulle stanna där. Men jag drevs av en nyfikenhet – vad kan jag göra för att bli bättre? Vad kan jag utveckla för att bidra ytterligare till elevernas utveckling och hur kan jag utveckla mig själv?
Kollegornas erfarenheter en viktig del
Martin bestämde sig för att studera och idag läser han sin sjätte termin på den arbetsplatsintegrerade lärarutbildningen. Samtidigt arbetar han som lärare på Internationella Engelska skolan i Helsingborg – samma skola där han tidigare arbetade som fritidsledare. Martin tycker om kombinationen av studier och jobb, som ger honom möjlighet att direkt få omsätta sina kunskaper i praktiken. Han ser även sina kollegors erfarenhet som en viktig del av utbildningen och uppskattar samarbetet.
– Jag håller på att skapa mitt eget sätt att bli lärare och jag upplever att denna utbildning ger väldigt bra möjligheter att göra det. Har jag frågor kan jag alltid ställa dem till mina lärarkollegor, de har varit otroligt tillmötesgående, öppna och delat med sig av sina erfarenheter.
Martin använder sin tidigare erfarenhet som fritidsledare i sin lärarroll. Som fritidsledare fick han jobba mycket med relationsbyggande, något han har nytta av idag. Som lärare behöver han kunna möta elever och föräldrar i olika stadier. Han tycker att utbildningen förbereder honom väl för det eftersom han är ute i verksamheten varje vecka.
– Att vara lärare handlar inte bara om hur man bedriver undervisning, utan också om hur man möter elever och föräldrar. Vi får lära oss det teoretiskt under utbildningen men det är en helt annan sak att sitta mittemot en person och prata om det viktigaste i deras liv – deras barn.
"Jag kan alltid prata med mina rektorer och har en bra dialog med lärarna på högskolan."
Utbildningen har en studietakt på 75 procent och därtill jobbar Martin 50 procent som lärare. Han tycker att det fungerar bra och han lyckas kombinera studier, jobb, pendling och familjeliv. Martin uppskattar den nära kontakten med lärarna på högskolan, de gånger han har behövt stöd har de varit tillgängliga.
– Utbildningen ger mig möjlighet att utveckla mina didaktiska förmågor och bli en bra lärare. Dessutom ger den mig chansen att visa vad jag går för på min arbetsplats. Jag kan alltid prata med mina rektorer och har en bra dialog med lärarna på högskolan. Lärarna på min arbetsplats är väldigt viktiga och finns alltid nära till hands. Om jag har frågor kan jag ställa dem, jag känner att de vill hjälpa och stötta.
* Martin sökte själv sin lärartjänst och valde anmälningsalternativet Egen anställning, men det finns även möjlighet att ansöka om lärartjänst via deltagande kommuner.
Text: Lovisa Wallin
Foto: privat