{{ programmeInfo.namn }} - {{ programmeInfo.poang }}
Vill du bidra till att barn mellan 6 och 12 år har en meningsfull och innehållsrik fritid? Vill du vara med och forma barns identitet, stötta dem i deras lärande, hjälpa dem att skapa relationer och hitta sin plats i en grupp? Då kan grundlärarutbildningen med inriktning mot arbete i fritidshem vara något för dig!
Från och med hösten 2025 kan du även läsa utbildningen från studieorterna Orust och Uddevalla. Kristianstad är fortfarande huvudstudieorten.
Clara lyfter sin favoritlärare Camilla De flesta av oss minns den där läraren som betytt extra mycket - som såg dig, inspirerade dig och kanske till och med påverkade dina livsval. För Clara Rantzer Pålsson som läser till lärare i fritidshem var Camilla Fridholm just en sådan lärare som har betytt extra mycket och som fortsätter att finnas där för Clara än idag. Se deras möte och hör deras berättelse.
Om utbildningen
Som lärare i fritidshem jobbar du både i fritidshemmet och skolan med elever mellan 6 och 12 år. Under utbildningen väljer du dessutom ett praktiskt-estetiskt ämne - bild, idrott och hälsa eller hem- och konsumentkunskap, som du får behörighet att undervisa i. Eftersom du arbetar i båda verksamheterna får du en variationsrik dag, där du får möjlighet att inspirera och engagera elever under hela arbetsdagen.
Studierna bedrivs på heltid under 3 år och omfattar 180 högskolepoäng (hp). Programmet består av tre huvudområden; utbildningsvetenskap, ämnes- och ämnesdidaktiska studier och verksamhetsförlagd utbildning (VFU). Mer om utbildningens innehåll.
Utbildningen ges i form av seminarier, föreläsningar, projektarbeten och självstudier. Det ingår ett valbart ämne om 30 hp i ett praktiskt eller estetiskt ämne (bild, hem- och konsumentkunskap eller idrott och hälsa). Du gör även ett självständigt arbete om 15 hp. Utbildningen är en akademisk professionsutbildning och leder till en grundlärarexamen med behörighet för arbete i fritidshem och att undervisa i ett praktiskt eller estetiskt ämne.
Tydlig förankring i fritidshem och skola med VFU
Utbildningen innehåller 20 veckors verksamhetsförlagd utbildning (VFU) och påbörjas redan under första terminen. Du har möjlighet göra din VFU i anslutning till din studieort. Med VFU får du möjlighet att tillämpa och utveckla din kommande yrkesroll i fritidshemmet under ledning av erfarna lärare. VFU:n ger dig även möjlighet att knyta kontakter med arbetslivet redan under studietiden. Under utbildningen har du också möjlighet att studera eller göra en av dina VFU-perioder utomlands.
Flera studieorter
Från och med höstterminen 2025 kan du även läsa utbildningen från studieorterna Orust och Uddevalla. Anmälningsalternativet Kristianstad ges som vanligt och är fortfarande huvudstudieorten. Alla tre anmälningsalternativen/studieorterna söker du via antagning.se eller genom att klicka på "anmäl dig här" på denna webbsida när ansökan har öppnat 17 mars.
Studieort Orust
Det nya anmälningsalternativet studieort Orust förutsätter att du har möjlighet att närvara på Lärcentrum Orust cirka 2-3 dagar per vecka där du ingår i en studiegrupp. Föreläsningar och seminarium sänds via videolänk från Högskolan Kristianstad som är huvudstudieorten. För att få fullgod kvalitet i utbildningen kräver vissa moment som inte kan genomföras via lärare på länk att du åker till Kristianstad vid några tillfällen per termin. Träffarna i Kristianstad kan vara 1-2 dagar/tillfälle. Det valbara ämnet som du läser en termin under andra året på utbildningen kommer att behöva genomföras på Högskolan Kristianstad.
Studieort Uddevalla
Det nya anmälningsalternativet studieort Uddevalla förutsätter att du har möjlighet att närvara på Uddevalla Yrkeshögskola cirka 2-3 dagar per vecka där du ingår i en studiegrupp. Föreläsningar och seminarium sänds via videolänk från Högskolan Kristianstad som är huvudstudieorten. För att få fullgod kvalitet i utbildningen kräver vissa moment som inte kan genomföras via lärare på länk att du åker till Kristianstad vid några tillfällen per termin. Träffarna i Kristianstad kan vara 1-2 dagar/tillfälle. Det valbara ämnet som du läser en termin under andra året på utbildningen kommer att behöva genomföras på Högskolan Kristianstad.
Arbetsmarknaden för grundlärare
Arbetsmarknaden för behöriga lärare i grundskolan är mycket god. För lärare i fritidshemmet är det i dag liten konkurrens om jobben enligt rapporten Framtidsutsikter från Saco. Rekryteringsbehovet på utbildade lärare med inriktning fritidshem beror bland annat till stor del av pensionsavgångar och ökad efterfrågan på fritidsverksamhet. Läs mer om arbetsmarknaden.