{{ programmeInfo.namn }} - {{ programmeInfo.poang }}
Har du erfarenhet av arbete i fritidshem och vill utbilda dig till grundlärare? Då kan denna erfarenhetsbaserade grundlärarutbildning på distans vara något för dig.
Om utbildningen
Utbildningen ger dig kunskaper för att arbeta som grundlärare i fritidshem, med barn mellan 6 och 12 år, med utgångspunkt i de dokument som styr verksamheten. Under utbildningen kommer du att få de pedagogiska och didaktiska kunskaper som krävs för att medvetandegöra, undervisa och synliggöra olika lärandeprocesser i fritidshemmet.
Du studerar bland annat:
- barns sociala utveckling och relationsskapande
- individ- och grupprocesser
- estetiska uttrycksformer
- idrott och hälsa
- natur och friluftsliv.
Utbildningen består av tre delar; utbildningsvetenskap, ämnes- och ämnesdidaktiska studier och med tydlig förankring i fritidshem och skola genom verksamhetsförlagd utbildning. De ämnes- och ämnesdidaktiska studierna omfattar 60 högskolepoäng (hp) inom det fritidshemspedagogiska området, varav 15 hp utgörs av ett självständigt arbete. Dessutom ingår 30 hp i ett praktiskt-estetiskt valbart ämne som ger dig behörighet att undervisa i ämnet i årskurs 1 till 6 i grundskolan. De ämnen som du kan välja mellan är bild, hem- och konsumentkunskap eller idrott och hälsa.
Tydlig förankring i fritidshemmets verksamhet
I utbildningen ingår verksamhetsförlagd utbildning (VFU) varje termin. Om du har en anställning under studietiden kan du genomföra VFU på din arbetsplats, men termin 4 och 6 görs på annat fritidshem än där du har din anställning. Om du inte har en anställning får du hjälp att ordna VFU-plats av vår VFU-organisation. Under VFU-veckorna behöver du således kunna ta tjänstledigt. Undervisningen i kurserna tar sin utgångspunkt i att du som student har kunskap och tidigare erfarenheter med dig från fritidshemmets och skolans verksamhet.
Studier på distans
Studierna bedrivs på distans och heltid 100 % vilket innebär både undervisning via en nätbaserad lärplattform och 8 fysiska träffar på Högskolan Kristianstad. Viss kunskap kan du ansöka om att tillgodoräkna och på så vis kan din studietakt komma att variera. Träffarna på campus kan vara 1-2 dagar/tillfälle. För att genomföra studierna kan du således behöva ta tjänstledigt. Utbildningen startar med en tvådagarsträff vid Högskolan Kristianstad.
Tillgodoräknande
Under utbildningen ges du möjlighet att ansöka om tillgodoräkning av poäng dels utifrån tidigare högskolestudier och dels utifrån relevant yrkeslivserfarenhet. Detta sker via en kunskapsinventering som genomförs vid varje terminsstart och innebär att du gör uppgifter som bedöms i förhållande till målen för kursen.
Arbetsmarknad för grundlärare
Arbetsmarknaden för behöriga lärare i grundskolan är mycket god. För lärare i fritidshemmet är det i dag liten konkurrens om jobben. Enligt Sacorapporten Framtidsutsikter kommer det att vara fortsatt mycket liten konkurrens om jobben för lärare i fritidshem inom en femårsperiod.