"Det är roligt att få utveckla något konkret"
Ett brinnande intresse för teknik fick André Lindström att söka sig till högskoleingenjörsprogrammet i datateknik. Under utbildningens gång har han också, tillsammans med en klasskamrat, dragit igång ett skolprojekt som nu vuxit till ett bolag i fastighetsbranschen.
André Lindström läser Högskoleingenjörsprogram i datateknik, inriktning Internet of Things på Högskolan Kristianstad.
Läckande kranar uppe i lägenheten eller strul med tidbokningen nere i tvättstugan? Genom en ny app i telefonen kan hyresgästerna snabbt och enkelt komma i kontakt med fastighetsförvaltaren.
Detta är tanken med den innovation André Lindström skapat tillsammans med klasskamraten Clara Markstedt. Båda läser datateknik med inriktning Internet of Things på Högskolan Kristianstad och ser fram emot att kunna plocka ut sitt examensbevis som högskoleingenjörer till sommaren.
– Jag är verkligen glad att jag hamnade på Högskolan Kristianstad! säger 31-årige malmöbon André Lindström.
Intresset för teknik ledde till utbildningen
Han beskriver det lite som ett bananskal. Under våren 2018 hade han mycket att göra på jobbet. Han arbetade i familjens fastighetsföretag och hade hand om allt från handfast förvaltning till ekonomi. Men det roligaste var när hans tekniska kunnande sattes på prov – som när telefonsystemet skulle digitaliseras.
– Jag har alltid haft ett stort intresse för teknik. Som yngre spelade jag en del dataspel och jag ägnade också fritiden åt programmering.
Efter några år inom familjeföretaget hade han börjat fundera på sin kommande yrkesbana.
– Jag tänkte: Ska jag jobba ända tills jag fyller 70, så måste jag få göra något jag tycker är roligt under de åren.
Han sneglade på olika utbildningar i datateknik, men missade det sista datumet för ansökan till lärosätena.
– Men så ringde jag till Högskolan Kristianstad och lyckades ändå få en plats på utbildningen i datateknik. Det kändes jättebra. Jag såg verkligen fram emot att plugga.
Högskolans storlek en fördel
Att det innebar tågpendlande mellan Malmö och Kristianstad spelade inte så stor roll; André Lindström kände sig genast hemma på utbildningen.
– Högskolans storlek är en fördel. Jag har kompisar som studerat vid större lärosäten, där det är svårt att få tillgång till lärarna. Men på Högskolan Kristianstad har de alltid varit tillgängliga och beredda att svara på frågor.
En del av kurserna på programmet kändes trygga och hemtama, annat var helt nytt.
– Denna utbildning kretsar mycket kring Internet of Things. Jag hade inte ägnat mig så mycket åt hårdvara tidigare.
Från teori till praktik under projektkurserna
Mest givande var projektkurserna, där studenterna fick omsätta kunskaperna i praktiken och komma med egna innovationer. Förra våren var uppgiften att skapa en app för Android. André Lindström bestämde sig för att ta avstamp i sin mångåriga erfarenhet från fastighetsbranschen. Tillsammans med klasskamraten Clara Markstedt började han skissa på en app som kunde användas inom fastighetsförvaltning.
– Digitaliseringen har gått ganska trögt i fastighetsbranschen, så där har vi vår nisch. Vi siktar in oss på mindre fastighetsbolag, som verkligen behöver något som underlättar i vardagen.
Det är roligt att få utveckla något eget och konkret. Man lär sig enormt mycket längs vägen!
Tanken med appen är att hyresgästerna kan göra felanmälningar eller ta kontakt med hyresvärden. Fastighetsägaren kan, å sin sida, lägga ut information till de boende, om allt från stambyte till hyresavier.
– Det är roligt att få utveckla något eget och konkret. Man lär sig enormt mycket längs vägen!
Förra sommaren beviljades de stipendium genom Leapfrogs, vilket gjort att de kunnat spinna vidare på sin idé. Numera har de båda klasskamraterna ett gemensamt bolag och vid sidan om studierna arbetar de för att utveckla appen. Om bara några veckor ska de presentera den för potentiella investerare.
– Om finansieringen går i lås kommer vi kunna utveckla den till ett komplett fastighetssystem. Det är otroligt spännande!
Planen är att, efter examen, kunna fortsätta arbeta med appen under sommaren och hösten. Skulle det inte gå vägen, är André Lindström ändå ganska förvissad om att han får arbete på annat håll som dataingenjör.
– Även om jag inte sökt andra jobb, så tror jag att arbetsmarknaden ser rätt ljus ut för oss om läst datateknik. Inbyggda system växer och utvecklas överallt, så jag hoppas att det blir relativt enkelt att få jobb.
Det var tänkt som ett tillfälligt skolprojekt, men resultatet blev alldeles för bra för att stoppas tillbaka i skrivbordslådan. – Vi brinner verkligen för vår app och lägger ner mycket tid på den. Det blir rätt långa arbetsveckor men är samtidigt väldigt roligt, säger André Lindström.
Text och foto: Kerstin Weman Thornell