{{ programmeInfo.namn }} - {{ programmeInfo.poang }}
Denna utbildning vänder sig till dig som har en biomedicinsk grundutbildning eller motsvarande och vill komplettera med en yrkesexamen som biomedicinsk analytiker. Efter examen finns det möjlighet att ansöka om legitimation som biomedicinsk analytiker hos Socialstyrelsen.
Om kompletteringsutbildningen
Studierna bedrivs på heltid på Högskolan Kristianstad och omfattar 60 högskolepoäng (hp). Utbildningen leder till en yrkesexamen som biomedicinsk analytiker. Efter godkänd kompletteringsutbildning kan du ansöka om legitimation som biomedicinsk analytiker hos Socialstyrelsen. Kompletteringsutbildningen leder inte till en kandidatexamen i biomedicinsk laboratorievetenskap.
Utbildningen ges i form av seminarier, föreläsningar, fallstudier, projektarbeten och studiebesök, samt självstudier. De kliniska tillämpningarna förläggs till laboratorier och avdelningar inom kliniska laboratorier. Det ingår även verksamhetsförlagd utbildning (VFU) omfattande minst 15 hp, som ger dig en god förberedande träning inför yrkeslivet.
Du kommer bland annat att läsa följande kurser:
- Laboratoriemedicin och laboratorievetenskapliga metoder, 30 hp.
- Verksamhetsförlagd utbildning (VFU), 15 hp.
- Kvalitetssäkring och metodutveckling, 15 hp.
Arbetsmarknad för biomedicinska analytiker
Det finns en stor efterfrågan på nyexaminerade biomedicinska analytiker. Enligt Sacos yrkesrapport Framtidsutsikter 2023 kännetecknas arbetsmarknaden av liten konkurrens och bristen på biomedicinska analytiker anses vara stor. Prognosen säger att behovet kommer att bestå och att det även kan tillta på fem års sikt. Anledningarna är dels stora pensionsavgångar och dels för få nyexaminerade biomedicinska analytiker.
För att jobba som biomedicinsk analytiker i Sverige måste du ha svensk legitimation. Yrkestiteln biomedicinsk analytiker är skyddad, vilket innebär att endast den som har legitimation får kalla sig biomedicinsk analytiker.