”Arbetet som miljökonsult kan verkligen göra skillnad”
Flytten ut på landet fick Louise Smith att inse hur viktig naturen är för välmåendet. Förra våren tog hon examen från utbildningen Landskapsvetare, inriktning förvaltning och planering. Idag jobbar hon som miljökonsult, med extra koll på vägar och järnvägar.
– Som nyutexaminerad landskapsvetare kan man känna sig osäker på nästa steg i arbetslivet. Men genom utbildningen har man en stabil grund att stå på, och kan bidra med väldigt mycket, även om man inte är specialist inom ett enskilt område, säger Louise Smith som är miljökonsult på företaget Ramboll.
– Jag trodde nog aldrig att jag skulle gå igång på en sådan sak som infrastrukturprojekt. Men det är spännande och intressant att få vara med och påverka samhället!
"Det känns så meningsfullt att arbeta med saker som verkligen gör skillnad."
Just nu arbetar Louise Smith med ett framtida järnvägsprojekt. Som miljökonsult på företaget Ramboll ska hon bland annat utreda hur dragningen av spåren påverkar värdefulla rekreationsområden och människors möjlighet att vistas i dessa. Andra gånger kan det handla om kontroll av invasiva arter som brer ut sig längs vägrenarna, eller om flytt av månghundraåriga milstenar.
– Det känns så meningsfullt att arbeta med saker som verkligen gör skillnad. Miljön är ett så pass viktigt område, så den måste vi värna om.
Att Louise Smith skulle bli landskapsvetare var egentligen ganska oväntat. Hon beskriver uppväxten i ett betongområde och de sporadiska utflykterna ut i naturen. Under flera år arbetade hon inom äldrevården och i skolan.
Det var efter föräldraledigheten, när hon kom tillbaka till det dåvarande arbetet på fritidshemmet, som hon insåg att hon behövde en förändring i livet.
– Jag hade alltid arbetat nära människor, i social och pedagogisk verksamhet. Men nu ville jag göra något nytt. Jag visste bara inte vad.
"Jag upptäckte plötsligt den lugnande och helande effekten det hade på mig."
I samma veva hade hon och familjen flyttat till en gård på landet. Plötsligt kunde hon kliva ut genom dörren, rakt ut i naturen.
– Jag upptäckte plötsligt den lugnande och helande effekten det hade på mig. Och då vore det också meningsfullt att jobba med miljö på något sätt.
Genom bekanta fick hon höra talas om yrket landskapsvetare och blev nyfiken. Högskolan Kristianstad erbjöd dessutom sin utbildning på distans, vilket var en förutsättning för att kunna tillbringa vardagen hemma på gården.
I ett första skede sökte hon till Högskolan Kristianstads utbildning Landskapsvetare inriktning kommunikation och utomhuspedagogik.
– Det verkade vara en bra kombination av min yrkesbakgrund och det jag just hade upptäckt.
"Det kändes så rätt direkt."
Studierna drog igång hösten 2021. Hon minns att undervisningen rivstartade med en exkursion till Forsakars naturreservat söder om Kristianstad.
– Det kändes så rätt direkt. Det var så härligt och befriande att vistas ute i naturen. Och det mesta vi lärde oss var verkligen nytt för mig.
Hennes nya vardag som student bestod av föreläsningar på distans och litteraturstudier, varvat med fältstudier på egen hand och i grupp.
– I början var det rätt tufft att plugga exempelvis ekologi och geovetenskap. Det krävs en hel del självdisciplin för att hänga med i studietempot.
Men hon hade god hjälp av basgruppen, där de kunde dela frågor och funderingar. Ganska snart insåg hon att den andra inriktningen inom utbildningen, med betoning på förvaltning och planering, nog skulle passa henne bättre. Andra året växlade hon därför över.
– Det känns bra att kunna verka i bakgrunden och bygga upp en mer hållbar samhällsutveckling.
Louise Smith beskriver utbildningen som bred och lärorik. Snart insåg hon att hon betraktade omgivningen med en ny blick.
– Efter kursen i flora och fauna började jag spana efter olika arter i vägkanten istället för att hålla koll på trafiken, säger hon och skrattar.
Under femte terminen gick studenterna ut på VFU, verksamhetsförlagd utbildning, i fem veckor. Louise Smith sökte sig till arkitekt- och konsultföretaget Ramboll med kontor i Malmö. Hennes första uppgift blev att uppdatera en miljösäkringslista gällande en vägplan.
– Först tänkte jag att jag inte hade koll på läget. Men när jag väl satte mig in i det insåg jag att vi faktiskt hade gått igenom och lärt oss en hel del under utbildningen. Det kändes betryggande.
"Det var skönt. Det är inte helt självklart att få jobb direkt."
Under återstoden av utbildningen arbetade hon extra på Ramboll och när examen närmade sig fick hon erbjudande om anställning på företaget.
– Det var skönt. Det är inte helt självklart att få jobb direkt. Sommarjobb och projektanställningar är rätt enkelt, men sedan kan det vara lite tuffare.
Hennes tidigare klasskamrater är spridda över ett brett fält; någon arbetar som avfallsstrateg inom kommun, någon annan som handläggare inom kultur och fritid, en tredje inventerar betesmarker för Jordbruksverket.
"Det är roligt att få vara med och bevaka miljöfrågorna."
Som miljökonsult är Louise Smith inblandad i ett flertal olika byggprojekt som berör allt från järnväg till detaljplaner. Hennes kombination av kompetenser passar in på flera av företagets områden och hon har också tät kontakt med experter inom bland annat vatten, biologi, kulturmiljö.
– På ett så stort företag som Ramboll finns hjälpen oftast bara ett samtal bort.
Ett plus i kanten är att hon, som konsult, ofta kan styra sin egen arbetsdag. Möten på kontoret varvas med arbete hemma vid datorn där hon går igenom underlag, tar del av inventeringar och skriver rapporter.
– Själv trodde jag aldrig att jag skulle hamna här, men jag har insett att det är fantastiskt kul.
Text: Kerstin Weman Thornell