”Landskapsvetaren blir en resurs i kommunen”
Att se hur ord, siffror och planer tar konkret form och förvandlas till levande landskap och hållbart byggande – det hör till tjusningen i Jacob von Posts arbete som samhällsbyggnadschef. Han välkomnar högskolans satsning på att utbilda fler landskapsvetare inom förvaltning och planering.
Landskapsvetare bör ha ett intresse för hållbarhetsfrågor, men också viljan och förmågan att samarbeta med andra människor. Det menar Jacob von Post, samhällsbyggnadschef på Höganäs kommun och alumn från Landskapsvetarprogrammet.
Sedan många år erbjuder Högskolan Kristianstad en utbildning för blivande landskapsvetare. Nytt inför hösten 2021 är att studenterna kan välja inriktning. För dem som vill arbeta med långsiktiga hållbarhetsfrågor finns numera programmet Landskapsvetare – förvaltning och planering.
"Landskapsvetare med denna typ av kompetens riktar in sig mot offentliga organisationer och myndigheter. Så vi söker studenter som vill syssla med landskapsvård, styrmedel, lagstiftning och inventering, säger programområdesansvarige Håkans Sandgren på Högskolan Kristianstad."
Utöver basblocket där studenterna läser exempelvis ekologi, geovetenskap och kulturlandskapets historia, får de under sin utbildning också fördjupa sig i bland annat hållbarhets- och utvecklingsfrågor. Kunskaperna kan komma till pass när kommuner, länsstyrelse eller andra myndigheter söker nya medarbetare.
Jacob von Post studerade själv på landskapsvetarprogrammet på Högskolan Kristianstad för femton år sedan. Numera är han samhällsbyggnadschef på Höganäs kommun.
"När jag läste till landskapsvetare hade vi en ganska bred och stabil grund. Att man nu behåller detta, men också förstärker med kunskaper för att kunna ta sig an förvaltningsuppdrag och planeringsarbete, det tycker jag är bra."
Kompetensen behövs, menar han. Bland annat i just Höganäs, som ligger i en tillväxtregion med snabb utveckling och inflyttning.
– Här måste frågor kring hållbarhet och kulturarv tas med i de avvägningar som görs. Vi behöver se till så att det växer i lagom takt. Då blir landskapsvetaren en resurs i frågor som rör ekologi, och när man gör behovsbedömningar och miljökonsekvensutredningar.
Framöver kommer också Agenda 2030 vara en betydelsefull faktor för miljö- och planeringsarbetet inom kommuner och regioner. Detta är något som betonas särskilt i landskapsvetarutbildningen, också som också är en viktig del i vardagen för Jacob von Post och hans medarbetare på samhällsbyggnadsförvaltningen i Höganäs.
– Vår kommun ligger vid kusten, och vi behöver samordna frågor kring förändrat klimat, stigande havsnivåer, förändrad temperatur och luftfuktighet.
Men för att arbetet på samhällsbyggnadsförvaltningen ska bli framgångsrikt, krävs inte bara att medarbetarna har intresse och engagemang för sina egna sakfrågor. Man måste också kunna arbeta på tvärs och ha förståelse för kollegornas perspektiv, uppdrag och intresseområden.
– På vår förvaltning finns ett stort antal kunniga människor som arbetar i samma projekt. Även om man är snäv specialist och oerhört duktig på sitt särskilda område, så måste man också kunna samarbeta. Det är inga stuprörsjobb, utan kräver att man jobbar ihop mot samma mål.
Som chef över förvaltningen beskriver han sitt arbete som spännande, men tidvis också utmanande, då det handlar om att göra avvägningar mellan olika intressen och se vad som krävs för att nå fram till en gemensam lösning.
– Men när man lämnar ett startmöte och går ut i verkligheten och ser vad vi åstadkommit tillsammans, då känns det oerhört inspirerande.
Text: Kerstin Weman Thornell
Foto: Milli Lembke