”Jag vill ge eleverna sammanhanget”
Efter flera års jobbande och resande satte sig Ricky Jardeskog åter i skolbänken. Om två år hoppas denne blivande grundlärare ha en egen klass framför sig.
– Det är själva läraryrket som lockar. Sedan är det ju inte negativt att efterfrågan på arbetsmarknaden ser ut som den gör, säger Ricky Jardeskog som kommit halvvägs på grundlärarutbildningen vid HKR.
– Världskartan gör mig alldeles varm i hjärtat. Det är en stor förteckning över möjligheter!
Den blivande läraren i geografi slår sig ner på en stol i klassrummet, med den nerrullande kartan som en fond i bakgrunden. Han är fortfarande student, och läser grundlärarprogrammet vid Högskolan Kristianstad, men om ett par år kommer han att sätta sig bakom katedern. Detta är något han ser fram emot.
– Jag lär mig mycket här på utbildningen och försöker ta vara på tiden, men betraktar det ändå mest som ett steg på vägen till att själv få börja undervisa.
Även om han idag siktar framåt, var vägen till högskolan var långt ifrån spikrak.
– Läraryrket har alltid varit ett möjligt alternativ, och efter gymnasiet och lumpen sökte jag faktiskt till grundlärarutbildningen. Men när jag kom till uppropet kändes det inte rätt; jag insåg att jag ville göra något helt annat.
De påföljande åren varvade han tillfälliga arbeten med långresor till alla kontinenter. Såhär i efterhand inser han hur den kringflackande tillvaron och de många mötena formade honom.
– Jag tror att jag blivit bra på att hantera människor och vara öppen för det som är annorlunda.
För ett par år sedan återvände han till hemstaden Kristianstad och återupptog planerna på lärarutbildningen. Och denna gång stannade han kvar efter uppropet.
Ricky Jardeskog har sett till att forma utbildningen utifrån sina egna intressen. Utöver de obligatoriska ämnena matematik, svenska och engelska, har han valt samhällsorienterande ämnen.
– Jag har ju själv ett stort intresse för ämnen som historia och religion. Och geografi, förstås.
Siktet är inställt på att undervisa mellanstadieelever – "den mest intressanta åldern" enligt Ricky Jardeskog.
– Det händer mycket på kort tid. Barnen är gamla nog att förstå ganska avancerade saker, men fortfarande så unga att de är genuint vetgiriga.
Genom VFU:n (verksamhetsförlagd utbildning) har han redan fått en försmak. På mellanstadiet i Tollarp ansvarade han för egna lektioner. Han kan konstatera att mycket hänt sedan han själv gick på mellanstadiet för nästan två decennier sedan.
– Idag är kunskap så lättillgänglig, att vem som helst kan ta reda på när Gustav III:s statskupp inträffade. Lärarens roll blir att förklara vad som hände innan och vilka konsekvenser det fick.
Själv hoppas att få vara den som ger eleverna detta välbehövliga sammanhang.
– Man kan vara hur kunnig som helst, men de bästa lärarna är de som är entusiastiska och inspirerande. Så var det under min egen skoltid, och så är det fortfarande.
Text och foto: Kerstin Weman.