Hallå där, Sabina Stridh!
Sabina läser på grundlärarutbildningen årskurs 4-6 på Högskolan Kristianstad.
Vilken lärarutbildning läser du på Högskolan Kristianstad?
– Jag läser just nu termin sex på grundlärarutbildningen årskurs 4-6. Det innebär att jag tar examen i januari 2025.
Vad gjorde du innan du började plugga?
– Efter studenten arbetade jag inom handeln ett par år. Jag pluggade också till förskollärare, men hoppade av och fick istället vikariat inom förskolan. Sedan, när jag fått barn, blev det smidigt att börja jobba i mina svärföräldrars företag, så därför arbetade jag med företagsekonomi i tio år. Det funkade bra när mina barn var små, men ibland kände jag att jag gick på autopilot. Så när jag var 32 bestämde jag mig för att börja plugga.
"...på mellanstadiet är de stora nog att resonera och ta till sig kunskap, och man kan också påverka dem att bli goda framtida medborgare."
Varför vill du bli lärare? Och varför just årskurs 4-6?
– Jag har alltid trivts bra med att ha barn omkring mig, och mellanstadiet kändes som en bra ålder. På lågstadiet behöver man fortfarande hjälpa till att knyta skor, och på högstadiet är de redan så stora att deras personligheter är formade. Men på mellanstadiet är de stora nog att resonera och ta till sig kunskap, och man kan också påverka dem att bli goda framtida medborgare.
Hur kändes det att sätta sig i skolbänken?
– Själv trodde jag att jag skulle känna mig malplacerad och mycket äldre än alla andra. Men det visade sig att många av klasskompisarna hade arbetat med annat innan de började plugga. För min del var det en stor fördel att ha livserfarenhet, och att ha jobbat med barn.
Första terminen var otroligt tuff, och många undrade nog vad de hade gett sig in på. För min del tog det lite tid att hitta studietekniken efter så många år. Men en stor fördel var praktiken (VFU), som vi hade redan under termin ett. Då fick man känna efter om läraryrket verkligen var rätt val. För min del kändes det jättebra.
Att studera på en högskola är helt nytt för många. Har du några studietips till nya lärarstudenter?
– Främsta tipset är: gå på föreläsningarna! Det är ju inte obligatoriskt, men själv har jag bara missat en enda föreläsning under dessa år. Sedan rekommenderar jag också att man verkligen använder sig av de mindre studiegrupperna i klassen. Vi hade nog inte klarat oss utan varandra i gruppen. Vi läser ihop, pluggar tillsammans före tentor, träffas på zoom. Planering är också väldigt viktigt. Se till att göra det du ska, även när du har en dag utan föreläsningar.
Hur kan en typisk dag eller vecka se ut?
– Jag bor i Hyllinge utanför Helsingborg och åker till Kristianstad i genomsnitt två, tre gånger i veckan. Det är lite olika beroende på vilken kurs vi läser. Då lämnar jag hemmet strax före sju och har ofta föreläsningar både för- och eftermiddag. Eller också stannar jag kvar på eftermiddagen för att plugga tillsammans med andra. Jag brukar vara hemma vid 18 på kvällen. Just denna veckan har vi faktiskt bara en föreläsning, och den hålls på zoom. När jag pluggar hemifrån brukar jag varva läsande och skrivande med pauser och promenader. Visst finns det risk att man också gör hemarbete, som att diska eller tvätta, men jag försöker också komma hemifrån och kanske sitta på kafé och plugga några timmar.
"Lärarna var fantastiska och vi fick många handfasta tips om hur vi kunde planera lektionerna."
Vilka kurser eller ämnen tycker du har varit särskilt kul och intressant att läsa?
– Höjdpunkten var i våras, under termin fem, då vi hade valbart ämne. Jag valde naturorienterande ämnen-teknik. Det har utan tvekan varit det roligaste och mest givande på hela utbildningen. Det inbegriper ju allt från hur vi hanterar vår miljö och till hur våra kroppar fungerar och det känns väldigt meningsfullt att få förmedla kunskap om dessa ämnen till eleverna. Lärarna var fantastiska och vi fick många handfasta tips om hur vi kunde planera lektionerna.
Kan du berätta något om verksamhetsförlagd utbildning (VFU)? Vad tar du med dig från VFU-perioderna?
– Det märks att lärarutbildningen vid Högskolan Kristianstad har gott rykte – vi har blivit väldigt väl mottagna när vi kommit ut till skolorna. Vi har haft fyra VFU-perioder, och vi har varit på olika ställen varje gång. Det gör att man har fått lära känna många typer av skolor med en enorm bredd på elevgrupperna, lärarna och rektorerna. Detta har också gett supermycket kontakter som man kan använda senare när man söker jobb.
Vad är det bästa med din utbildning och Högskolan Kristianstad?
– Jag gillar Kristianstad. Vi har ganska små klasser – numera är vi 19 personer och jag skulle kunna kontakta vem som helst av klasskompisarna om jag undrar något. Man vill ju att alla ska lyckas. Sedan hittar man förstås dem man arbetar särskilt bra med. Vi har också haft otroligt bra lärare i alla kurser. De har verkligen känts närvarande och svarar snabbt om man har någon fråga. Ibland, när uppgifterna har hopat sig, har jag såklart funderat över varför jag gör detta. Men hittills har jag ändå aldrig ångrat mig.
"Jag är otroligt taggad på att ta mig i mål och börja arbeta."
Hur ser du på framtiden?
– Jag är otroligt taggad på att ta mig i mål och börja arbeta. Självklart har man många tankar och idéer, men sedan kan förstås verkligheten se annorlunda ut när man väl börjar jobba. Fördelen med läraryrket är ju att vi verkligen behövs ute på skolorna och därmed kan man också, som arbetssökande, ställa frågor och söka sig till en skola som har en bra arbetsledning och en stöttande chef.
Text: Kerstin Weman Thornell