”Man bär med sig eleverna i tankarna och i hjärtat”
Som lärare har man möjlighet att forma Sveriges framtid. Det menar Eva Sigfridsson, som under sina år i skolan mötte tusentals elever. En av dem var Johan Lovesten, en pratglad och skojfrisk pågaspoling som numera själv arbetar som lärare.
– Att jag skulle vara en sådan förebild!? Jag blev så lycklig att jag nästan grät av glädje. Det känns fint att få en sådan bekräftelse på äldre dagar, säger Eva Sigfridsson när hon träffar sin före detta elev Johan Lovesten.
Kunnig, rättvis och strukturerad. Så beskriver Johan Lovesten sin tidigare klassföreståndare Eva Sigfridsson.
– Ja, lite sträng var jag nog. Men det var viktigt med arbetsro och studiero i klassrummet, säger hon.
"Man bär med sig eleverna i sina tankar och i sitt hjärta. Om jag fick välja om idag, så hade jag tagit samma yrke igen."
I fyrtio år arbetade Eva Sigfridsson som lärare på högstadiet. Hon har undervisat och rustat tusentals tonåringar inför vuxenlivet. Elevernas namn kan ha fallit i glömska, men ansiktena minns hon mycket väl.
– Man bär med sig eleverna i sina tankar och i sitt hjärta. Om jag fick välja om idag, så hade jag tagit samma yrke igen.
"Jag blev så glad när jag fick höra att han skulle bli lärare! Han var verkligen som klippt och skuren!"
Sedan hon blev pensionär har hon bland annat tjänstgjort som tentavakt på Högskolan Kristianstad. För några år sedan fick hon syn på ett välbekant ansikte i högskolans korridor: Johan Lovesten, som hon en gång i tiden haft som elev på högstadiet. Det visade sig att han numera var student och läste till lärare.
– Jag kände igen honom trots att han inte längre var en pågaspoling. Jag minns ju Johan som pratglad och skojfrisk och som en väldigt god kamrat, samtidigt som han var intresserad och tog skolan på allvar. Och jag blev så glad när jag fick höra att han skulle bli lärare! Han var verkligen som klippt och skuren!
"Jag insåg hur roligt det var att umgås med barn. Det var så häftigt att få följa med i deras energi och upptäckarlust."
Johan Lovesten valde att utbilda sig till lärare i mogen ålder. Han hade en bakgrund inom byggbranschen, men nådde fram till en vändpunkt i livet när han själv blev småbarnsförälder.
– Jag insåg hur roligt det var att umgås med barn. Det var så häftigt att få följa med i deras energi och upptäckarlust.
"Visst jobbar man frenetiskt ibland, men all den energi man puttar in får man också tillbaka från barnen."
Han bestämde sig resolut för att utbilda sig till grundlärare med inriktning mot årskurs 4 till 6. Numera arbetar han på Furutorpsskolan i Vinslöv.
– Jag trivs jättebra. Visst jobbar man frenetiskt ibland, men all den energi man puttar in får man också tillbaka från barnen.
En av förebilderna inom lärarkåren var just Eva Sigfridsson, som han hade i ämnena engelska och svenska på Sånnaskolan i Åhus.
– Eva var väldigt intresserad av sina ämnen och det fanns nästan inget som hon inte kunde. Dessutom var hon otroligt rättvis och såg alla. Hon skapade en bra ordning i klassen, och samtidigt var det också nära till skratt.
Eva Sigfridsson framhåller hur betydelsefullt det är att vara välplanerad, då det skapar lugn och trygghet i klassrummet. Samtidigt behöver man vara flexibel och öppen för det oväntade.
Johan Lovesten, som nu hunnit arbeta som lärare i fyra år, håller med:
– Planering är a och o. Det är ett otroligt mångfacetterat yrke och man måste ha fokus på rätt saker vid rätt tidpunkt.
"Det är viktigt att kunna hjälpa och stötta varandra och dela erfarenheter. Man behöver inte uppfinna hjulet en gång till."
De är också överens om att man behöver skapa goda relationer till kollegorna.
– Det är viktigt att kunna hjälpa och stötta varandra och dela erfarenheter. Man behöver inte uppfinna hjulet en gång till, säger Eva Sigfridsson.
Sedan hon gick i pension har det hänt att tidigare elever har kommit fram till Eva Sigfridsson och påmint henne om skoltiden.
– Det är jätteroligt när de ger sig tillkänna. Speciellt de som varit struliga och stökiga. En del säger: ”jag är glad att du kämpade och aldrig gav upp – det har blivit folk av mig också!”.
Johan Lovesten betonar att man som lärare på mellan- eller högstadiet har stora möjligheter att påverka barnen i en positiv riktning.
"Ja, det är fantastiskt att få vara med om att forma Sveriges framtid."
– Förhoppningsvis kan man bli en viktig förebild när det gäller värderingar. Även om barnen kanske inte väljer att själva bli lärare, så blir de ju förhoppningsvis vettiga människor, säger Johan Lovesten med ett skratt.
Han får medhåll från sin tidigare lärare:
– Ja, det är fantastiskt att få vara med om att forma Sveriges framtid.
Text: Kerstin Weman Thornell
Foto: Högskolan Kristianstad