{{ programmeInfo.namn }} - {{ programmeInfo.poang }}
Denna utbildning är en uppdragsutbildning och ingår i Lärarlyftet. Till grund för Lärarlyftet ligger förordningen (2007:223) om uppdragsutbildning för fortbildning av lärare och förskollärare. Dessutom gäller förordningen (2023:144) om statsbidrag för fortbildning av lärare och förskollärare.
Mer information finns på Skolverkets webbplats, länk finns här. Den som söker till denna utbildning utan godkännande från skolhuvudmannen är inte behörig att delta och riskerar att få avbryta utbildningen.
Utbildningen syftar till att ge utökad behörighet i enlighet med förordning (2011:326) om behörighet och legitimation för lärare och förskollärare och utnämning till lektor (behörighetsförordningen).
Antal poäng
90 hp
Anmälningskod
HKR-75615
Programkod
LASMU
Målgrupp
- Lärare eller förskollärare som har sådan grundläggande lärarexamen eller förskollärarexamen som krävs för behörighet att undervisa i grundsärskolan, gymnasiesärskolan samt särskild undervisning för vuxna,
- lärare som har sådan grundläggande lärarexamen som krävs för behörighet att undervisa som lärare i specialskolan,
- lärare eller förskollärare som har sådan grundläggande lärarexamen eller förskollärarexamen som krävs för behörighet att som speciallärare få bedriva undervisning som avser särskilt stöd i grundskolan, gymnasieskolan samt motsvarande skolformer enligt behörighetsförordningen och som dessutom är,
- anställda inom skolväsendet, dock inte inom förskolan eller fritidshemmet.
Huvudmannens godkännande krävs, blankett finns här att skriva ut (pdf, 65 kB). Eventuella kursplaner, utbildningsplaner och kursintyg för att styrka förkunskapskrav laddas upp vid anmälan på www.antagning.se eller postas till Antagningsservice, FE20101, 839 87 Östersund, för scanning.
Studieform
Halvfart termin 1-4, helfart termin 5. Att sista terminen i utbildningen läses på helfart beror på att satsningen Lärarlyftet II tar slut efter 2019 och utbildningen behöver därför avslutas vid utgången av höstterminen 2019. Utbildningen är upplagd i huvudsak som en distansutbildning. Undervisningen sker via en Internetbaserad kursplattform. Utbildningen inleds med en halvdags valideringsintroduktion. Därutöver är 5 tillfällen per termin högskoleförlagda och lärarledda, dubbeldagar till exempel torsdag-fredag, totalt 10 dagar per termin. Resterande tid utgör själv-, fält- och gruppstudier med nätbaserad kommunikation.
Kurstid
2017-08-28 -- 2020-01-19
Utbildningsbeskrivning
Länk till beskrivning av utbildningen finns här (pdf, 96 kB).
Programmets upplägg
Kursupplägget under de olika terminerna kommer att se ut enligt följande:
Termin 1 (ht17) och termin 2 (vt18)
Specialpedagogiska perspektiv på lärande och utveckling i en skola för alla, 30 hp
Termin 3 (ht18) och termin 4 (vt19)
Specialpedagogiska perspektiv på matematikutveckling (30 hp)
Termin 5 (ht19)
Professionella samtal för utveckling av goda lärandemiljöer (7,5 hp)
Vetenskapligt förhållningssätt (7,5 hp)
Självständigt arbete med specialisering mot matematikutveckling (15 hp).