Utbildningen vidgade vyerna
En nystart i yrkeslivet. Så beskriver Rose-Marie Wilnerzon Thörn sin utbildning på masterprogrammet i Integrerad hälsovetenskap vid Högskolan Kristianstad.
Utbildningen i Integrerad hälsovetenskap gav blodad tand. Numera arbetar Rose-Marie Wilnerzon Thörn som fysioterapeut på Universitetssjukhuset i Örebro, men kanske kommer hon återigen sätta sig i skolbänken framöver.
Rose-Marie Wilnerzon Thörn hade arbetat som sjukgymnast, och sedermera fysioterapeut, i 22 år. Runt år 2009 började tankarna på vidareutbildning ta form.
Tvärvetenskap lockade
– Jag hade funderat på att läsa vidare i någon form och kollade upp olika alternativ. Ett tag siktade jag på en utbildning i Lund med inriktningen gerontologi, men sedan föll jag för masterprogrammet Integrerad hälsovetenskap i Kristianstad. Det som lockade var det breda greppet om hälsa ur ett tvärvetenskapligt perspektiv.
Studierna var på distans, men själv bodde hon i Kristianstadstrakten och kunde vara i närheten av högskolan. Vid sidan om studierna skötte hon ett heltidsjobb, vilket krävde ett stort mått av disciplin.
– Det hade nog aldrig fungerat om jag inte varit så motiverad. Vi studenter hade också ett stort stöd av högskolan. Handledaren gav hela tiden resurser och feedback, så vi kände oss verkligen uppmuntrade.
Givande samarbete med andra studenter
Hon och hennes studiekamrater var bland de första kullarna på masterprogrammet. Studenterna hade varierande yrkesbakgrund, vilket Rose-Marie Wilnerzon Thörn betraktar som en av de stora fördelarna.
– Även om utbildningen mestadels var nätbaserad, uppmuntrades vi att delta i fysiska träffar. Och under seminarierna var det oerhört givande att få feedback från de andra studenterna, som var socionomer, psykologer och andra beteendevetare. Det gjorde verkligen att jag vidgade mina vyer.
Nya möjligheter
Uppsatsen, som lades fram under sensommaren 2014, handlade om fysisk aktivitet för äldre, ur hemtjänstpersonalens perspektiv och vardag. Efter att ha avlagt examen fick Rose-Marie Wilnerzon Thörn flera tillfällen att föreläsa om uppsatsen. Hon flyttade så småningom till Örebro och ägnade sig åt ett samverkansprojekt hemma i Närke mellan regionen, primärvården och kommunen.
– Då hade jag väldig nytta av det jag lärt mig under utbildningen – och framför allt de delar som var inriktade på ledarskap och handledning. Utbildningen öppnade verkligen andra dörrar för mig, säger Rose-Marie Wilnerzon Thörn.
Text: Kerstin Weman Thornell
Foto: Privat