Komplext och intressant med praktiskt hållbarhetsarbete
Frihet att själva driva projektet tycker Maja Knezevic är det roligaste när hon tillsammans med svenska och internationella klasskamrater gör sin verksamhetsförlagda utbildning, VFU, som är en del av magisterprogrammet. Hon uppmanar andra studenter att dra nytta av företagens förtroende för deras kompetens.
Maja Knezevic läser magisterprogrammet Internationellt företagande och marknadsföring och berättar om sin verksamhetsförlagda utbildning, VFU.
Var har du gjort din verksamhetsförlagda utbildning, VFU?
– Jag har gjort min VFU på Stiftelsen Wanås Utställningar som arbetar under namnet Wanås Konst, eller Wanås Art på engelska. Deras verksamhet omfattar konstutställningar, en stor pedagogisk verksamhet som inkluderar visningar och workshops med barn och unga samt en konsthall med en shop och ett café.
Vad gjorde du på din VFU?
– Tillsammans med tre andra studenter på programmet arbetade jag med Wanås Konst för att ta fram en ny handlingsplan för miljöarbete med förslag på mål och aktivitetslistor kopplat till FN:s globala mål för hållbar utveckling (Sustainable Development Goals, SDG). Vi undersökte hur Wanås Konst implementerar hållbarhet och de globala målen i sina dagliga aktiviteter genom att mäta de anställdas medvetenhet om detta.
Vill du berätta mer?
– Wanås Konst arbetade redan med hållbarhet i viss utsträckning, men vill öka det arbetet och upplever dessutom att fler intressenter efterfrågar ett arbete kring detta. För att stiftelsen ska förbättra och intensifiera sitt arbete med hållbarhetsmålen är det viktigt att medarbetarna är medvetna om dem och hur de ska implementeras i det dagliga arbetet. Genom intervjuer undersökte vi hur situationen såg ut och frågade samtidigt om det fanns något som medarbetarna tyckte kunde förbättras.
Hur skaffade du din VFU?
– Min VFU var en del av mitt ettåriga magisterprogram i Internationellt företagande och marknadsföring. Den är utformad som en kurs på 6 högskolepoäng och pågår under programmets första termin parallellt med de övriga kurserna. Wanås Konst tilldelades av kursansvariga.
Vad har varit mest lärorikt?
– Det har varit att få arbeta med och få en inblick i en icke vinstdrivande verksamhet som Wanås Konst och på vilket sätt de utför sina arbetsuppgifter. Det har även varit väldigt lärorikt att arbeta med hållbar utveckling och de globala målen, att få mer kunskap om området och att få lära sig om hur detta kan implementeras i en stiftelses dagliga aktiviteter.
Vad har varit mest utmanande?
– I och med att detta projekt pågår under första terminen på magisterprogrammet parallellt med de övriga kurserna har en utmaning varit att hela tiden hålla igång projektet, att prioritera det och att inte lämna det åt sidan.
Vad har varit roligast?
– Det roligaste har varit att högskolan och Wanås Konst har gett oss friheten till att själva få bestämma över projektet, vad som ska undersökas och vad det ska bidra med. Wanås Konst har gett oss förtroendet och den ledande rollen till att föra detta projekt framåt vilket jag anser är en fördel att ta med till framtida arbeten utanför högskolans dörrar.
Hur var det att jobba tillsammans med klasskamrater från olika länder och bakgrunder?
– Det har var intressant att arbeta med människor som kommer från olika länder eftersom man lär sig mycket om varandras kultur och de personliga resor man har gjort. Ibland var det utmanande för vi hamnade ofta i diskussion med varandra om hur arbetet skulle utföras eller se ut, eftersom vi var vana vid olika saker och hade olika erfarenheter. Men det positiva var att vi alla hade olika styrkor och kunde kombinera dessa styrkor för att tillsammans fullfölja vår uppgift. Vi lärde oss av varandra och det blev istället en fördel att vi hade olika bakgrunder och till exempel kom från olika högskolor med olika krav.
I Önsketrädet hänger besökare upp sina nerskrivna önskningar.