Alumnintervju: "Jag kan definitivt rekommendera andra att läsa på distans"
För drygt ett år sedan tog Carl Delfin sin magisterexamen i psykologi vid Högskolan Kristianstad. I dag arbetar han på Rättspsykiatriska regionkliniken i Region Kronoberg med forskning och vårdutveckling. Nu, i början av 2016, registreras han som doktorand vid Göteborgs universitet.
− Jag kan definitivt rekommendera andra att läsa på distans så som jag gjorde, säger Carl. Visserligen går man miste om det personliga mötet*, men för mig var det min enda möjlighet att läsa detta och jag tycker att det var ett bra upplägg. Magisterprogrammet i psykologi vid Högskolan Kristianstad har också de högst rankade kurserna enligt Högskoleverket.
Carl har tidigare studerat vid Linnéuniversitetet i Växjö där han bland annat har tagit en fil.kand-examen i sociologi med inriktning kriminologi. Under tiden han studerade vid Högskolan Kristianstad bodde han också i Växjö. − Växjö hade paus i sin vidareutbildning i psykologi just då, så därför föll mitt val på Kristianstad, förklarar Carl. Jag läste alla kurserna på distans. En stor del av undervisningen ägde rum via chatt och videokonferenser och det fungerade så bra som det kan göra. Under sin studietid vid Linnéuniversitetet började Carl jobba som timvikarie inom den rättspsykiatriska vården. Det gjorde att han utvecklade ett intresse för rättspsykiatrin och hans magisteruppsats, "The neural basis of aberrant salience attribution in unmedicated patients with schizophrenia spectrum disorders", undersöker hur felaktiga samband i hjärnan skapas hos patienter med schizofrenispektrumdiagnos.
I dag arbetar han i princip med samma saker som när han skrev sin magisteruppsats. Han skriver artiklar, läser, deltar i seminarier och håller föreläsningar, både internt och externt. − Region Kronoberg är liten jämfört med många andra regioner men är mycket forskningsfrämjande, säger Carl. Jag har mitt arbetsrum inne på kliniken, på våningen ovanför de psykiatriska vårdavdelningarna, och det gör att forskningen knyts till det kliniska arbetet på ett naturligt sätt. Jag håller bland annat föreläsningar för vårdpersonal och ger tips och idéer om vad den senaste forskningen säger. Det gör att patienterna får det så bra som möjligt, med den kunskap vi har i dag.
Under studietiden vid Högskolan Kristianstad läste Carl tillsammans med många andra studenter som liksom han själv hade jobb vid sidan av studierna. Tack vare att kurserna är nätbaserade, går de att kombinera med arbete på ett flexibelt sätt.
− Jag tycker att vi fick tydliga och klara instruktioner och vi arbetade också mycket i grupp, säger Carl. Med hjälp av bildsamtal och chatt gick det bra – även om det självklart hade varit kul att träffa sina kurskamrater någon gång. Samtidigt är det förstås en stor fördel att Högskolan Kristianstad kan fånga in studenter som annars inte kunnat studera eftersom det är omöjligt för många att komma ifrån på fasta tider om man arbetar.
Under arbetet med magisteruppsatsen besökte han flera gånger Högskolan Kristianstad för att diskutera med sin handledare. Men själva uppsatsopponeringen ägde rum via videokonferens. − Det fungerade precis som vanligt, även om inte alla var samlade i samma fysiska rum, säger Carl, som också har fortsatt kontakt med sin handledare: − Jo, vi samarbetar fortfarande i dag, så den kontakten har visat sig värdefull!
*Från hösten 2016 går programmet på distans med träffar en gång per månad i Kristianstad. Detta ger en möjlighet att träffa både andra studenter och lärare.