För Jorunn öppnade utbildningen många dörrar
När Jorunn Holmberg-Hansson visar sina betyg från Högskolan Kristianstads magisterutbildning i psykologi, öppnar det dörrar i hela världen. När hon för första gången sökte en doktorandtjänst blev hon antagen direkt vid Brunel University i London.
Jorunn har läst Magisterprogrammet i psykologi.
– Jag är ensam skandinav, det säger en del om vilken kvalitet utbildningen på högskolan håller. Jag läste heltid på distans och våren 2016 var min uppsats klar. Jag läste först en kandidatexamen kombinerat med extra familjepsykologi och valde sedan 30-poängsvarianten av magisterexamen. Högskolan Kristianstads magister har jättebra rykte och är inriktad på forskning på ett bra sätt.
Jorunn visste redan från början att hon ville doktorera i psykologi. Utbildningen i Kristianstad har gett henne optimala förutsättningar för att lyckas.
– Jag har fått bra verktyg av jättekunniga och jättekrävande lärare, man blir tvungen att skärpa sig och måste lämna in arbeten med hög kvalitet, säger Jorunn. Man lär sig verkligen att förstå all statistik och matematik. När jag pratat med professorerna i London – jag började för två veckor sedan och vi är 14 doktorander – sade de att jag kunde börja med mina forskningsprojekt direkt, medan de flesta andra först måste ägna upp till ett halvår med att enbart läsa in sig på litteraturen. Men på HKR har vi skrivit våra uppsatser så att de är som artiklar i formatet, med mycket innehåll och mängder av referenser. Så jag är väldigt bra förberedd, jag vet redan hur jag ska skriva.
För Jorunn var det viktigt att den utbildning hon valde skulle gå att läsa på distans. I flera år har hon bott i Holland tillsammans med sin man, som arbetar för EU och alldeles nyligen har familjen flyttat till Luxemburg.
– Den akademiska världen är verkligen internationell och de stora universiteten i USA och England har "Open universities", så man kan verkligen säga att HKR ligger i framkant där, menar Jorunn.
I dag är hon 51 år gammal och från början är hon civilekonom i grund och botten, även om hon vidareutbildat sig och läst på hög nivå i stort sett hela livet. I många år har hon arbetat som chef i näringslivet, men kom fram till att hon ville skaffa sig en andra utbildning.
– Jag har alltid varit jätteintresserad av människor och kände att jag ville jobba med psykologi. Och livssituationen... Den har man lärt sig klara av! När jag pluggade i Kristianstad hade vi kontakt med hjälp av Skype och även om man hade grupparbeten, så kunde man skriva när det passade in i resten av vardagen. Jag har fyra barn och jobbar heltid som psykolog, det fick bara gå. Jag tror att man lär sig bli effektivare när man blir äldre.
Att arbeta som psykolog efter utbildningen på HKR är alltså fullt möjligt. Visserligen inte i Sverige, men i många andra länder går det bra, till exempel som i Jorunns fall, i Nederländerna och i Luxemburg.
– Den psykiska ohälsan ökar i hela världen påpekar Jorunn. Högskolan Kristianstads utbildning befinner sig hela tiden i framkant av de senaste rönen på området, så man får verkligen med sig det som finns att tillgå på "the cutting edge" av forskningen. På C och D-nivå får man med sig väldigt mycket av de senaste forskningsstudierna.
Jorunn menar att även om man inte är inriktad på att forska, så som hon var när hon gick utbildningen, så öppnar den många dörrar. Som nämnts, går det att arbeta som psykolog i många länder efter avslutad utbildning. När hon läste var det också många som arbetade inom HR och andra yrkesområden där människor står i fokus, som gick utbildningen.
– Man ska vara glad om man kommer in på Högskolan Kristianstad! Jag tror att man ska vara beredd på att man kommer att få jobba hårt, men det kommer att vara väldigt givande, intressant och roligt!
Text: Jeanette Thelander
Foto: Privat.