Jag har lärt mig så mycket nytt!
Ekosystem, hållbarhet och samhällsplanering är frågor som intresserar Emma Pennsäter. Som distansstudent på Högskolan Kristianstad kan hon fördjupa sig i strategiskt miljöarbete – parallellt med karriären som mittback i damallsvenskan.
Från sina nya hemstad Växjö sköter fotbollsproffset Emma Pennsäter sina distansstudier på miljöstrategutbildningen.
– Hållbarhet är verkligen en aktuell fråga och det känns viktigt att få ägna sig åt detta, säger hon.
"Miljö och hållbarhetsfrågor är intressanta just för att de berör oss alla."
Sedan i höstas har 23-åriga Emma Pennsäter en ny blick på sin omgivning. Tidigare, när hon körde genom landskapet och fick syn på en våtmark kunde hon tänka: ”Så blött och fult. Kunde de inte göra bättre?”
– Idag ser jag det med helt andra ögon. Nu vet jag att våtmarkerna behövs och fyller en funktion för att rena vattnet från kväve och fosfor. Jag har lärt mig oerhört mycket nytt under det här året!
De nya kunskaperna har hon inhämtat under föreläsningarna om miljökemi och vattenplanering. Emma Pennsäter pluggar utbildningen Miljöstrateg - Mark, vatten och samhällsutveckling vid Högskolan Kristianstad och säger att hon hamnat helt rätt.
– Miljö och hållbarhetsfrågor är intressanta just för att de berör oss alla, och påverkar hur vi lever och hur vi ska göra för att minska vårt klimatavtryck.
Den mest välbekanta miljön, för hennes egen del, är en välansad gräsplan. Emma Pennsäter är inte bara student, utan också fotbollsspelare på elitnivå. De senaste åren har hon bott i Malmö, Göteborg och Hässleholm innan hon i vintras flyttade till Småland för att bli mittback i Växjö DFF.
– Jo, jag har varit runt en del… Men det känns som att jag kommer att stanna här ett tag. Växjö är en underbar stad!
Tankarna på att studera, parallellt med idrottandet, har alltid funnits där. Fotbollskarriären kommer att ta slut en dag och då vill hon ha något stabilt att falla tillbaka på.
– Frågan har snarast handlat om vad jag skulle välja. Jag är egentligen intresserad av en mängd olika ämnen, men miljö har alltid legat nära till hands.
Efter en kortare kurs i Environmental Management på Malmö universitet sökte hon sig till miljöstrategutbildningen vid Högskolan Kristianstad. En förutsättning var att utbildningen gick på distans, så att hon skulle kunna följa föreläsningarna var hon än befann sig.
"Man blir mer medveten om saker i omgivningen, som innehållet i dricksvattnet och kvaliteten på inomhusluften."
Redan från första dagen kändes studievalet rätt, även om vissa kurser varit mer utmanande än andra.
– Jag är kanske inte så matematiskt lagd, så till en början var det rätt tufft med formler, uträkningar och kurvor inom kemin. Men när man kom in på miljökemi och exempelvis luftföroreningar, blev det genast mer spännande.
Särskilt intressant har det varit att fördjupa sig i frågor om ekosystem, kretslopp och samhällsplanering.
– Samtidigt blir man mer medveten om saker i omgivningen, som innehållet i dricksvattnet och kvaliteten på inomhusluften. Och när jag kör förbi ett jordbruk kan jag titta efter våtmarker.
Det har blivit mycket pluggande den sista tiden. Just nu läser hon och klasskamraterna kurser i miljömätteknik och miljökemi och inom kort har de en omfattande tenta och en rad inlämningsuppgifter. Att klämma in studierna mellan träningspass och matcher har hittills fungerat fint.
– Man kan ju säga att jag jobbar dubbelt, men jag gillar faktiskt att ha mycket på gång. Jag har alltid laptopen med mig och allt finns ju online, så hittills har det gått jättebra.
Men när hon väl sätter på sig fotbollskorna och går ut på planen släpper hon tankarna på studierna. Då är det inget annat än fotboll som gäller.
– Jag går sällan på femtio procent, utan gör hundra procent i allt.
Högskolan Kristianstad är en så kallad elitidrottsvänlig högskola. Det innebär att lärosätet kan underlätta vardagen för elitidrottande studenter. Kostrådgivare och psykolog finns till hands, och de kan också få schemat anpassat vid behov.
– Det kunde jag dra nytta av härom veckan. Vi hade en inlämningsuppgift i miljökemi som krockade med en match. Då fick jag en extra dag för att hinna skriva.
"Hållbarhet är ju en förutsättning inom många branscher, från klädindustrin till byggbranschen."
Hittills har Emma Pennsäter inte hunnit fundera så mycket över vart studierna kommer att leda henne i det kommande arbetslivet.
– Men hållbarhet är ju en förutsättning inom många branscher, från klädindustrin till byggbranschen, så jag tror och hoppas att arbetsmarknaden är stor. Självklart vore det häftigt att få jobba internationellt, med globala hållbarhetsfrågor. Här finns mycket som kan förbättras.
Text: Kerstin Weman Thornell
Foto: privat