Vi fick en bred syn på miljöarbete - från ax till limpa
Emelie Gustafsson och hennes klasskamrater var först ut att ta examen från Miljöstrategprogrammet vid Högskolan Kristianstad. En vecka senare började hon arbeta som miljöinspektör i Ljungby kommun - en yrkessatsning hon inte ångrat.
Jag ångrar inte en enda dag på miljöstrategprogrammet. Att få så bred överblick över miljöarbetet är guld värt, säger Emelie Gustafsson, som numera är miljöinspektör i Ljungby kommun.
Yrket miljöinspektör kan ha något strängt och myndighetsaktigt över sig. Men Emelie Gustafsson, som innehar denna titel i Ljungby kommun, menar att tyngdpunkten oftast ligger på något helt annat:
– Mycket handlar om kommunikation och om att skapa relationer till andra människor.
"Jag lärt mig något nytt varje dag. Så jag har inte ångrat min utbildning och mitt yrkesval en sekund..."
Att hon dessutom får ägna sig åt miljöfrågor som hon brinner för, är förstås ett stort plus i kanten.
– Jag lärt mig något nytt varje dag. Så jag har inte ångrat min utbildning och mitt yrkesval en sekund, säger hon.
I många år arbetade Emelie Gustafsson som undersköterska. Hon trivdes fint med jobbet, men arbetstiderna var desto mer problematiska.
– Jag behövde lite mer struktur i livet, och ville slippa jobba på kvällar och helger.
Hon bestämde sig därför för att läsa in det naturvetenskapliga basåret, för att sedan kanske bli tandläkare eller biomedicinsk analytiker. Men under detta studieår tog intresset för miljön överhanden. Därför använde hon sin nyvunna högskolebehörighet för att börja studera till miljöingenjör vid Linnéuniversitetet.
– Jag älskade miljöbitarna, men kände att det var för mycket siffror och räknande. Jag ville jobba mer konkret.
"Det gav en bredare syn på miljön, från ax till limpa, vilket passade mig bättre."
Efter ett år bytte hon därför inriktning och sökte sig till det nystartade miljöstrategprogrammet vid Högskolan Kristianstad, med start i september 2018.
– Det gav en bredare syn på miljön, från ax till limpa, vilket passade mig bättre.
Att programmet var på distans funkade fint – nu kunde hon sitta hemma på gården utanför Ljungby och plugga. Hon minns att valet kändes helt rätt, redan från första introduktionsföreläsningen. Samtidigt betonar hon att den inledande kursen i kemi var en stor utmaning som resulterade i både svett och tårar.
– Men jag hade byggt upp en hel del självdisciplin från mina tidigare studier och jag gick in med ett driv och en förvissning om att jag skulle fixa det. Och när jag väl tagit mig igenom detta första, så blev det mycket lättare.
Hon minns hur de påföljande kurserna gång på gång väckte hennes intresse och glöd.
– Först tänkte jag: ”Wow, avfallshantering är verkligen min grej!” Men sedan läste vi om resurseffektivitet, och det var minst lika intressant! För att inte tala om vattenfrågor.
Hon beskriver alla delarna som små tårtbitar som efterhand kan sättas samma till en helhet. Studenterna förväntades inte bli experter på något enskilt område, utan skulle snarare få en överblick som gav möjlighet att tänka och arbeta strategiskt.
– Sedan är ju utbildningen så bred, att det nästan är svårt att föreställa sig vilket yrke man ska ha efter examen. Jag blev själv lite osäker på vilket håll jag skulle söka mig…
Under sin verksamhetsförlagda utbildning fick hon samarbeta med en hållbarhetsstrateg inom Halmstad kommun.
– Det funkade jättebra, och jag fick en del egna uppdrag att arbeta med. Det var väldigt intressant.
"En vecka efter examen började jag jobba som miljöinspektör!"
Ett halvår före examen började hon spana efter lediga tjänster. Ofta efterfrågades dock längre yrkeserfarenhet, så det tog ett tag innan hon fick napp. Men i mars hittade hon äntligen en utlyst tjänst i hemkommunen Ljungby.
– En vecka efter examen började jag jobba som miljöinspektör!
I arbetsuppgifterna ingår tillsyn, med utgångspunkt i miljölagstiftningen. I början kändes det lite nervöst, då hon tidigare bara läst en kurs i miljöbalken.
– Men det funkade bra att läsa in sig efterhand. Jag har pluggat in mig på både verksamhetsorganisationer och miljöjuridik.
Att utföra myndighetsutövning var också något nytt. Emelie Gustafsson beskriver sig själv som snäll och kanske rentav lite mesig,
– Men den stilen fungerar också – bara man bibehåller sin professionalitet. Sedan har jag förstås fått stöd genom att gå kurser i konstruktiva tillsynsbesök, och träning i att hantera svåra situationer.
Emelie Gustafsson ingår i det så kallade industriteamet och själv har hon särskilt ansvar för tillsynen av avfallsanläggningar, värmeverk och vindkraft.
– Det roligaste är att man lär sig något nytt hela tiden, vilket ger jättebra erfarenhet. Så jag kan tänka mig att stanna här. Samtidigt har jag lust att arbeta mer strategiskt i framtiden, med större tyngd på förbättringsarbete.
"Jag har en ryggsäck av kunskap att ösa ur..."
Kunskaperna om miljöfrågor kan hon också använda utanför jobbet. Hon har djur hemma på gården och har fått många nya insikter i hur gödselspridningen riskerar att utlaka näringsämnen till yt- och grundvatten.
– Det gör att man tänker efter en extra gång. Och när jag träffar familj och vänner, så diskuterar jag gärna miljöfrågor. Jag har en ryggsäck av kunskap att ösa ur, och kan ofta ge svar på tal - även om de kanske inte bett om det, säger hon med ett skratt.
Text: Kerstin Weman Thornell
Foto: Matilda Svensson