Landskapsvetarprogrammet - 180 hp
Från hösten 2021 erbjuder vi två nya inriktningar för dig som vill studera till landskapsvetare:
Landskapet är en av människans viktigaste resurser för arbete och fritid. Det är också en viktig del av vårt gemensamma natur- och kulturarv.
Innehåll
Programmet innehåller tvärvetenskapliga kurser där naturvetenskap vävs samman med samhällsvetenskap och humaniora. Stor vikt läggs vid informationssökning samt olika sätt att bearbeta och analysera, samt planera för och synliggöra landskap.
Fältstudier och praktik
Studierna bedrivs på heltid och omfattar schemabunden undervisning i form av föreläsningar, övningar, fältstudier och praktik (VFU). Utbildningen är förlagd till Högskolan Kristianstad vars omgivningar erbjuder en stor variation av landskapstyper, till exempel inom Biosfärsområdet Kristianstads Vattenrike. Fältstudier är därför ett återkommande moment under hela utbildningen.
Fem veckors verksamhetsförlagd utbildning (VFU) på terminstid är ett viktigt inslag, som ger dig betydelsefull kontakt med arbetsmarknaden. Programmet avslutas med ett självständigt vetenskapligt arbete som omfattar 15 högskolepoäng.
Hur ser arbetsmarknaden ut?
Landskapsvetare skaffar sig arbete framför allt inom statlig och kommunal förvaltning, men ett ökat intresse märks nu också inom den privata sektorn som sysslar med natur- och kulturmiljövårdsfrågor, till exempel i miljökonsekvensbeskrivningar (MKB). Flera studenter har valt att starta eget företag inom natur- och kulturturism och landsbygdsutveckling. Läs om arbetsmarknaden för landskapsvetare.
Examen
Filosofie kandidatexamen i landskapsvetenskap.