Målet: att möjliggöra för människor att nå sin potential
Arber Jashari insåg att han föredrog människor framför siffror. De senaste fem åren har Kristianstadpågen gjort en snabb karriär, från student på Personal- och arbetslivsprogrammet till sektionschef inom Malmö stad – ett arbete som ger många mänskliga möten och energikickar.
En del av kurskamraterna från Personal- och arbetslivsprogrammet arbetar, liksom Arber Jashari, inom kommunen. Andra har sökt sig till privata företag och organisationer.
– Det är en väldigt bred utbildning och nästan alla kurser har varit användbara på något sätt.
På väggen i lunchrummet hänger en stor karta över Malmö. Arber Jashari passerar den flera gånger varje dag, när han går till sitt arbetsrum längre bort i korridoren. Den påminner om vilka han arbetar för: alla Malmöbor som, på ett eller annat sätt, kan påverkas av hans beslut.
– I mitt jobb ser jag väldigt tydligt hur vi bidrar med något bra till det samhälle vi alla lever i. Vi är med och bygger en modern stad, förklarar han när vi slagit oss ner inne på hans kontor.
Som sektionschef på HR-service har han varit med och byggt upp ett specialistteam som arbetar med allt från att rekrytera nya chefer och medarbetare till att utbilda och handleda befintlig personal.
Arber Jashari är uppvuxen i Kristianstad och beskriver åren efter gymnasiet som lite sökande. Ett tag var han inne på att plugga ekonomi, men insåg att det ändå inte var riktigt rätt.
– Jag ville ju egentligen hellre jobba med människor än med siffror...
Som 23-åring sökte han sig till Personal- och arbetslivsprogrammet vid Högskolan Kristianstad. Det var mest en chansning, men redan under första grundkursen i personal- och arbetslivsvetenskap, kände han att han hamnat helt rätt.
– Tyngdpunkten låg på att möjliggöra för individer och grupper att nå sin fulla potential, vilket kändes väldigt viktigt och intressant.
De påföljande terminerna kryssade han sig fram mellan kurser i ledarskap, förändringsprocesser, arbetsrätt.
– Tyngdpunkten låg på hur vi kunde tillämpa kunskaperna i praktiken.
Detta blev också tydligt när han, mot slutet av studierna, gick ut i verksamhetsförlagd utbildning. Han sökte sig till Malmö stad och fick tillbringa en tid på serviceförvaltningens HR-avdelning.
– Trots att jag var student kunde jag vara med i diskussionerna tillsammans med HR-konsulterna, och kände att jag fick respekt tillbaka.
Han gjorde så gott intryck att han rekommenderades att söka en tjänst på HR-service direkt efter examen. Därmed lämnade han Kristianstad och flyttade ner till sin nya hemstad Malmö.
Från början hade han en juniortjänst inom supportverksamheten, men snart fick han allt större ansvar inom utbildning, kursverksamhet och rekrytering.
– Jag hade kanske lite flyt och kom in i vid rätt tillfälle. Men jag tror också att jag är snabblärd och såg till att lyssna på personer som varit här längre. Jag sög åt mig som en svamp av deras kunskap.
Under de gångna åren har han också gått flera utbildningar, däribland en kurs i coachande ledarskap på distans vid Högskola Kristianstad. För ett par år sedan fick han axla rollen som tillförordnad sektionschef och idag har han ansvar för nio medarbetare.
– Även om jag har alltid varit intresserad av ledarskap, trodde jag kanske inte att det skulle gå så snabbt. Men jag är ganska driven och har definitivt också haft nytta av allt jag lärt mig längs vägen - både under utbildningen och på arbetsplatsen.
Att den före detta HKR-studenten trivs bra med sina arbetsuppgifter råder ingen tvekan om. Höjdpunkten under arbetsveckan är när han och hans medarbetare får respons från de olika verksamheterna – allt från stadsbyggnadskontoret till utbildningsförvaltningar.
– Det ger energi, att få höra: "Wow, vilken kompetent medarbetare ni hjälpt oss att rekrytera!" Eller när jag ser hur vi genom grupputveckling och handledning bidragit till att vända ekonomin i en verksamhet, från minus till plus. Då förstår man att det vi sysslar med faktiskt har ett värde för staden och för alla som bor här.
Text och bild: Kerstin Weman Thornell