Studier och surfing är Oskars vardag
Bredden på utbildningen var det som lockade Oskar Jonsson till Personal- och arbetslivsprogrammet vid Högskolan Kristianstad. Möjligheten att åka iväg som utbytesstudent har varit ett stort plus i kanten – under det sista året varvar han intensiva studier med surfing i Stilla havets vågor.
PA-studenten Oskar Jonsson är på tillfälligt besök i hemstaden Lund. Detta år tillbringar han vardagen i Thousand Oaks i Kalifornien.
En vanlig vardag kliver studenten Oskar Jonsson upp klockan fem på morgonen. En timme senare, lagom till soluppgången, är han vid stranden och kan ge sig ut i vattnet med surfingbrädan.
– Det är magiskt att ligga därute, strax utanför svallvågorna, och se delfinerna dyka upp vid vattenytan.
Vi möts i ett gråkallt Lund, där Oskar Jonsson har sitt föräldrahem. Men om några dagar ska han återvända till Kalifornien, där han tillbringar ett år som utbytesstudent.
– Jag är supertaggad att få komma tillbaka dit. Jag ska verkligen utnyttja tiden att få ut det bästa av allt, både med studierna och på fritiden.
Bredden på ämnen i utbildningen lockade
Oskar Jonsson pluggar Personal och arbetslivsprogrammet vid Högskolan Kristianstad. Utbildningen valde han efter en del trevande.
– Tidigare hade jag kollat runt lite bland olika utbildningar, men inte hittat något som klickade. Men så funderade min dåvarande flickvän på att läsa till personalvetare, och jag hade en annan kompis som pluggat detta innan, och som var jättenöjd.
Jag blev överraskad av att juridiken med arbetsrätt och arbetsmiljö var så spännande.
Bredden på ämnena var också något som lockade. Oskar Jonsson har alltid haft ett intresse för psykologi, sociologi och kommunikation, och funderade över framtida arbeten inom rekrytering och headhunting.
Han minns dock den allra första dagen, med introduktionen på campus, som lite nervös.
– Det var väl rätt tyst i klassen de första timmarna, men sedan lossnade det och folk började slappna av. Nollningen var också ett sätt att lära känna varandra.
Utbildningen var precis så bred och givande som han hade hoppats. Med tiden upptäckte han också nya ämnen som väckte hans intresse.
– Jag blev överraskad av att juridiken med arbetsrätt och arbetsmiljö var så spännande.
Utlandsstudier sista året
Undra andra studieåret började Oskar Jonsson fundera över möjligheterna att plugga utomlands en termin.
– Egentligen var det min klasskompis som övertalade mig att vi skulle åka tillsammans. Vi sökte till en skola i Kalifornien.
Processen var långdragen och innebar att en mängd dokument skulle granskas och fyllas i, men de fick också god hjälp från högskolan. När kompisen var tvungen att avbryta sina planer till följd av familjeskäl, började Oskar Jonsson tveka att ge sig iväg på egen hand.
– Men jag insåg att jag nog skulle ångra bittert om jag inte tog chansen. Så jag bestämde mig för att åka själv.
Att få visum till USA inte det enklaste, då många ambassader stängt till följd av covidrestriktioner. Men till slu satt han äntligen på planet över Atlanten.
– Det kändes som en stor vinst. Jag var så sjukt nöjd att allt ordnade sig!
Väl på plats, i staden Thousand Oaks norr om Los Angeles, visade han sig vara den enda utländska utbytesstudenten vid universitetet. Han kastades genast in i aktiviteter riktade till nya studenter, som gemensamma utflykter och shoppingrundor.
Kurser som passar väl i utbildningen
Oskar Jonsson hade fått hjälp av programansvarig på högskolan att välja ett antal kurser som skulle passa i hans utbildning. Det blev två kurser om forskningsmetoder, en om HR-management och en om organisationsutveckling.
– Första veckan kändes allt såklart överväldigande. Det är väldigt ansträngande att tänka på ett nytt språk, så jag var helt utmattad. Men redan under andra och tredje veckan började jag få grepp och lektionerna och litteraturen. Så jag vande mig ganska snabbt.
Han beskriver universitetet som en mindre privatskola med stora resurser och mycket meriterade lärare. Klasserna består av mellan sex och femton personer, vilket gör att studenter och lärare lär känna varandra ordentligt.
Jag hade inte surfat tidigare, men universitetet erbjöd en gratis nybörjarkurs och dessutom lån av både bräda och våtdräkt. Så ibland är vi ett gäng som åker iväg till havet på morgonen innan skolan börjar.
– Den sociala biten är något som man, som svensk, får träna upp. Jag har själv alltid sett mig som social, men det är ingenting i jämförelse med dem. De amerikanska studenterna har en helt annan vana vid att exempelvis hålla muntliga anföranden.
Oskar Jonsson försöker vara disciplinerad och studera ordentligt på veckodagarna – så får han mer tid över till utflykter och annat under helgerna. Det har blivit en del pingis och tennis, men framför allt surfing.
– Jag hade inte surfat tidigare, men universitetet erbjöd en gratis nybörjarkurs och dessutom lån av både bräda och våtdräkt. Så ibland är vi ett gäng som åker iväg till havet på morgonen innan skolan börjar.
De närmaste vännerna är de rumskamrater som han delar hus med på campus.
– Vi är fyra grabbar som bor i ett lägenhetskomplex mitt i smeten, med bara någon minuts promenad till lektionerna. Vi har en egen lite trädgård på baksidan, så det är supertrevligt.
Efter bara någon månad i USA började han fundera över framtiden. Han trivdes bra i skolan och med det sociala livet, och plötsligt framstod en termin som alldeles för kort. Efter en del kontakter med högskolan bestämdes att han skulle stanna kvar i USA även under våren.
Utbytesterminen blev till ett utbytesår
Oskar åkte hem till Sverige och Lund över jul och nyår för att hälsa på familj och vänner. Framöver väntar vårterminen i Thousand Oaks. Parallellt med kurserna ska han skriva sin kandidatuppsats tillsammans med sin klasskamrat på Högskolan Kristianstad.
– Den handlar om hur distansarbetet påverkat vårt psykiska mående. Självklart blir en del moment lite svårare att utföra när jag sitter på andra sidan jordklotet – jag får till exempel gå upp mitt i natten för att delta i seminariet – men det mesta går ju att lösa.
Vad som händer efter avslutad vårtermin återstår att se. Kanske stannar han i Kalifornien ytterligare ett tag för att plugga eller arbeta.
– Jag har ju lärt känna lite folk och jag har satt ihop ett amerikanskt CV som jag kanske kan få användning för.
Han menar att året som utbytesstudent kommer att utgöra ett stort plus i meritförteckningen.
– Det visar att jag kan stå på egna fötter. Och för egen del har det byggt på självförtroendet, helt klart. Att börja på helt ny kula i en miljö där man inte känner någon – det har betytt mycket för min personliga utveckling.
– Havet ligger en halvtimmes bilfärd från universitetet och Oskar Jonsson åker gärna dit för en stunds surfing på morgonen.
Text och bild: Kerstin Weman Thornell
Bild 2: Privat