”Utbildningen gav oss redskap att jobba som ledare”
Lina Whitzell började som barnskötare, men hade ett stort intresse för ledarskap och utveckling. Så småningom började hon studera på Personal- och arbetslivsprogrammet och numera är hon enhetschef inom Kristianstads kommun. ”Mitt arbete är otroligt varierande”, berättar hon.
– Detta är mitt rätta element, säger Lina Whitzell.
Efter flera år inom vård och omsorg studerade hon på Personal- och arbetslivsprogrammet och är numera enhetschef på avdelningen för Funktionsstöd vid Kristianstad kommun.
Hittade rätt väg i hållbart arbetsliv
Stora och färgglada skulpturer finns lite överallt på Kristianstads kommuns avdelning för Funktionsstöd. Dessa konstverk är tillverkade av personer som har daglig verksamhet inom Funktionsstöd. En glasmonter visar också mindre alster, som en virkad portmonnä och en nyckelring.
– Och i fikarummet har vi flera fina konstverk, säger Lina Whitzell.
Hon är numera enhetschef på två av gruppbostäderna, men hon har en bakgrund som barnskötare och har också arbetat inom daglig verksamhet och med barn i behov av särskilt stöd. Hon minns ett tillfälle när en chef frågade henne om framtidsplanerna och vad hon tänkte göra de kommande åren.
– Jag svarade ungefär: ”om tio år kanske jag sitter i din position!”. Jag tyckte att det verkade stimulerande och spännande att arbeta med ledarskap och utveckling.
För att nå dit funderade hon på att söka sig till socionomutbildningen. Samtidigt ville hon gärna få med personalbiten, och lära sig mer om arbetsrätt och organisationsutveckling.
Lina Whitzell började läsa en enskild kurs vid Högskolan Kristianstad på temat hållbart arbetsliv, och tyckte sig vara på rätt väg. Inför höstterminen 2016 sökte hon sig därför till Personal- och arbetslivsprogrammet på högskolan.
Brett grepp
När hon ser tillbaka kan hon konstatera att utbildningen tog ett brett grepp om arbetslivet.
– Den rymde otroligt mycket, från beteendevetenskap och psykologi till organisationsteori och motivationsteori. Vi fick en liten bit av allt.
Hon uppskattade också de många praktiska övningarna, i form av coachande samtal, rollspel och diskussioner kring hur människor fungerar som individer och i grupp. Klassen bestod av enstaka unga studenter men många hade, liksom Lina Whitzell, några års arbetslivserfarenhet i bagaget.
"I takt med att jag lärde mig nya saker fick jag en djupare förståelse för hur människor fungerar."
– För mig var det väldigt skönt att kunna relatera till situationer som jag själv varit med om i arbetslivet.
I utbildningen läggs stor vikt vid personlig utveckling, och Lina Whitzell upplever hur hon själv utvecklades som individ under studieåren.
– I takt med att jag lärde mig nya saker fick jag en djupare förståelse för hur människor fungerar, och det kan man applicera både på familjen och på yrkeslivet.
Kontakt med arbetsgivare
För att få in en fot i branschen sökte hon timvikariat under studietiden, och på sommaren arbetade hon som vikarierande enhetschef i grannkommunen Sölvesborg.
– Det var otroligt lärorikt och en bra väg ut i arbetslivet.
Med utbildningen från Personal- och arbetslivsprogrammet kände Lina Whitzell sig beredd att axla rollen som enhetschef.
"Det är bra att högskolan har mycket kontakt med många arbetsgivare i området, så att man kan matcha arbetskraften med behovet."
– Jag tycker att utbildningen rustade oss och gav oss många redskap för att jobba som ledare. Högskolan Kristianstad gör rätt i att satsa på en bred utbildning, och det är dessutom bra att högskolan har mycket kontakt med många arbetsgivare i området, så att man kan matcha arbetskraften med behovet.
Några månader efter examen sökte hon sig till enheten Funktionsstöd, där man hade utlyst ett vikariat som enhetschef. I januari 2020 blev det en tillsvidaretjänst.
Hon menar att det finns många fördelar med att arbeta i en mellanstor kommun som Kristianstad.
– Det har funnits möjlighet att jobba med de frågor man brinner för.
Själv har hon, de gångna åren, lagt mycket tid och energi på utvecklingsfrågor. Hon betonar hur demografin förändras och hur kommunerna kommer behöva tillsätta resurser för en åldrande befolkning.
– Då gäller det att utnyttja yrkesroller på bästa sätt för att bemöta det växande behovet i åldersgruppen.
Omväxlande arbetsuppgifter
Hennes arbetsuppgifter som enhetschef är mycket omväxlande. Övergripande frågor som rör planering och strategier varvas med konkreta uppdrag.
– Igår pratade jag med en person på gruppboendet om vilken färg på nagellacket som var snyggast. Och det händer också att jag sitter och spelar brädspel med några av kunderna på boendena. Det är stort och smått - ingen dag är den andra lik. Mitt arbete är otroligt varierande.
"Inom området personal och arbetsliv får man möta samhällets alla utmaningar och har chansen att påverka människor att komma framåt."
En del av Lina Whitzells studiekamrater sökte sig till HR-branschen efter examen, medan andra valde att satsa på ledarskap. Men oavsett var man hamnar, så behövs ett genuint intresse för människor och en vilja och förmåga att hitta lösningar, menar Lina.
– Man måste vara nyfiken och kunna se möjligheter. Inom området personal och arbetsliv får man möta samhällets alla utmaningar och har chansen att påverka människor att komma framåt, oavsett om man blir ledare eller HR-specialist.
Text och foto: Kerstin Weman Thornell