Utbildningens innehåll
Sjuksköterskeprogrammet är en akademisk yrkesutbildning där du får både praktiska och teoretiska kunskaper som är viktiga för din kommande yrkesroll som sjuksköterska.
Under utbildningen kommer du utöver huvudämnet omvårdnad att studera medicin, till exempel anatomi, fysiologi och farmakologi, samt folkhälsovetenskap. Alla dessa ämnen är viktiga för att du ska kunna se människan som en helhet.
Du kommer också att läsa vetenskaplig metodik för att kunna ta del av den senaste forskningen inom området. Sjuksköterskeutbildningen vid Högskolan Kristianstad bygger på ett personcentrerat ramverk som syftar till att du ska förstå och kunna möta personen bakom sjukdomen. Ett starkt fokus kommer förutom personcentrering att ligga på sjuksköterskans kärnkompetenser: säker vård, informatik, samverkan i team, evidensbaserad vård och förbättringskunskap.
Handledning, Etik, Ledarskap och Profession – HELP
HELP står för handledning, etik, ledarskap och profession och löper genom sjuksköterskeprogrammets tre år. I HELP kommer du ingå i en grupp som följs åt under hela utbildningen. Kurserna inom HELP syftar till att du ska reflektera över ditt lärande, förbereda dig för det livslånga lärandet och på den kommande rollen som handledare (H); utveckla kunskaper om etik (E) med fokus på förståelse för patientens situation och mötet mellan patient och sjuksköterska; utveckla kunskaper om ledarskap (L) inför den kommande rollen som sjuksköterska samt utveckla kunskaper om omvårdnad som profession och vetenskap, med fokus på professionsutveckling (P) och personlig utveckling.
Verksamhetsförlagd utbildning
Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) är en stor del av utbildningen där du får använda dina teoretiska kunskaper i praktiken. Du gör VFU i olika verksamheter inom Region Skåne, i kommuner och hos privata vårdgivare.
Läs mer om verksamhetsförlagd utbildning.
Vetenskaplig metodik – kandidatexamen
En del av utbildningen är vetenskaplig metodik. Här ingår akademiskt skrivande, argumentation och att läsa och tolka forskningsresultat. Målet med den vetenskapliga metodiken är att du ska lära dig ett kritiskt förhållningssätt till ny forskning. Kunskaper som är viktiga för dina möjligheter att delta i utveckling av den framtida vården.