Simulering
Ett naturligt inslag i vår sjuksköterskeutbildning är simulering. Syftet med simulering är att du ska få träna på autentiska situationer i en trygg och säker miljö.
Simulering innebär att du, tillsammans med dina kurskamrater, får möta en fiktiv patient i form av antingen en simulatordocka eller en levande person som agerar patient. Simulatordockorna kan prata, blinka, andas och har palperbar puls – allt för att du ska få en så autentisk miljö som möjligt!
Övningar i mindre grupper
Simuleringsövningarna sker i mindre grupper. Varje simuleringsövning avslutas med en reflektion (debriefing) för att ge dig och dina kurskamrater möjlighet till ett fördjupat lärande. Under den efterföljande reflektionen är du och dina kurskamrater varandras kritiska vänner för att möjliggöra utveckling inför er kommande roll som sjuksköterskor.
De lärare du möter i simuleringsenheten är särskilt utbildade inom simulering och är där för att hjälpa dig framåt i din utveckling mot färdig sjuksköterska.
Upplägg simulering
Simulering i Sjuksköterskeprogrammet genomförs i terminerna 1, 3, 4, 5 och 6. Simuleringarna i respektive termin arbetar utifrån olika lärandemål som speglar terminens innehåll. Det finns en tydlig progression i simuleringsövningarna där du successivt förväntas ta mer egna initiativ och själv fatta beslut.
- Simulering i termin 1 berör bemötande och personcentrerad vård.
- Simulering i termin 3 berör vård på sjukhus ur ett personcentrerat perspektiv.
- Simulering i termin 4 handlar om interpersonellt våld med fokus på särskild utsatthet.
- Simulering i termin 5 handlar om att bemöta personer som befinner sig i akuta livshotande situationer.
- Simulering i termin 6 binder samman tidigare terminer och berör omhändertagandet av personer i komplexa och vårdkrävande situationer.
Genom skärmar kan lärare i rummet intill se hur studenter agerar under simuleringsövningarna.