Monica, Hoonah Medical Clinic, Alaska
Planeringen av min praktik började ett år innan jag åkte till Alaska. Som så kallad free-mover ordnade jag allt själv.
Svårast var att få kontakt med sjukhus/clinics. Jag mailade flera personer på sjukhus/clinics för att få napp. Flera veckor/månader gick och inget hände, inte svar från någon. I det läget tänkte jag att det blir nog inget av mitt utlands praktik. Nästa strategi var att ringa. Det var inte lätt det heller med tanke på tidsskillnad och man visste inte vem man skulle tala med. Men till sist fick jag napp och ett löfte att jag var välkommen till Hoonah Alaska. Man skall inte ge upp!
Resan börjar i Köpenhamn med SAS flyget till Seattle, detta tar ca nio timmar. Väntan i Seattle ca två timmar, sen bär det iväg till Alaska med Juneau som destination. En resa som tar ca två och en halv timme. Väl framme i Juneau hade jag två timmar på mig att ta mig till färjeterminalen. Färjan avgick klockan 24.00 till Hoonah och tog ca tre timmar. Att ta sig från Kristianstad till Hoonah tar det ca 24 timmar. Ett tips när det gäller resan till Alaska är att åka med SAS från Köpenhamn till Seattle. Det kostar lite mer men man spar tid. Alla andra flygbolag mellanlandar på flera ställen vilket innebär att resan kan bli upp till tio timmar längre. Tidsskillnaden är tio timmar, så man har mycket tid att ta igen när man kommer fram. Jag var trött i ca två veckor!
Alaska som praktik var ett lätt val eftersom jag har vuxit upp där. Tänk på att söka visum om det behövs i god tid. Hoonah är belägen på en ö i sydöstra Alaska. Det är en liten Indianby med 900 invånare, 75 % är Tlingit Indianer och 25 % vita. Hoonah Medical Clinic är en liten vårdcentral med stor kapacitet. Där tar man hand om akut sjuka allt från björnöverfall till stroke och brutna ben. Man har mödravård, barnavård, tandläkarvård och mycket mer. Läkaren kommer ut var tredje vecka till vårdcentralen annars klarar de sig själva med telefonkontakt vid akuta situationer. Naturligtvis har inte vårdcentralen resurser att ta hand om svårt sjuka patienter hela vårdtiden. De tar hand om dem tills ett flygplan (speciella ambulansflygplan) eller kustbevakningen (då flygplanen inte flyger p.g.a. dåligt väder) kan ta dem till sjukhus. Alla på vårdcentralen var väldigt måna om att jag skulle få lära mig så mycket som möjligt. Allt praktiskt som skulle göras bad de mig att göra. Det gäller att inte vara för blyg att man inte tar för sig samtidigt gäller det inte att vara för självsäker. Man får ha balans och vara ödmjuk.
Människorna är vänliga, de talar med låg röst och vissa tittar inte i ögonen. Att många inte tittar i ögonen är för dem att visa respekt, detta gäller framförallt de äldre. Det kan vara svårt med språket, svårt att höra vad de säger. Goda engelskakunskaper är därför nödvändigt.
Om man har tänkt att man vill ut och roa sig är inte Hoonah den platsen man skall välja. Visserligen har Hoonah en bar och en lodge (restaurang, bar, hotell i ett). Det man måste tänka på är att man har en annorlunda syn än vi på att gå ut. Man blir inte respekterad om man går till barerna och sen arbetar inom vården, skolan, polisen osv.
Boende är ett dyrt kapitel i Hoonah. Det kostar ca 65$ på B&B per natt. Man kan eventuellt få ner priset om man hyr per vecka/månad. Det finns två livsmedelsaffärer i Hoonah som har allt man kan behöva men maten är också dyr. Lite billigare är det i huvudstaden Juneau om man vill handla där. Man kan flyga från Hoonah till Juneau, det kostar ca 60$ enkel resa. Resan tar tjugo minuter och är väl värd priset om man tänker på att man får se lite av sydöstra Alaska ovanifrån och en fantastisk vacker vy av mendenhallglaciären i Juneau.
Något att tänka på att ha med sig till Alaska är:
- Dator (laptop) Det finns inga bibliotek eller internetcaféer (än så länge) i Hoonah. Tänk på att ta reda på om boendet har möjlighet till internet.
- Regnkläder, det regnar 222 dagar om året i sydöstra Alaska. Låt inte detta skrämma er eftersom det sällan regnar hela dagar. Ni får se och uppleva regnskogen.
- Gå aldrig ut själv i skogen! Björnar är visserligen lika rädda för människan som vi för dem men man måste vara försiktig. Man vet inte om man stöter på en skadeskjuten björn eller kommer emellan en hona och hennes ungar. Man kan inte springa ifrån en björn!
Jag kan varmt rekommendera en annorlunda praktik i Alaska om man tycker om djur, natur och det "enklare livet". Det är otroligt vackert i Alaska och nästan var man än tittar är det som ett vykort.
/Monica Ravenborn