”Jag vill göra mitt bästa på varje arbetsplats”
”Bara gör det!” Detta är Camilla Permings råd till de sjuksköterskekollegor som funderar på en specialistutbildning. Själv har hon läst till distriktssköterska och ser fram emot att få både mer ansvar och större frihet.
Camilla Perming varvade studierna med arbete inom hemsjukvården i Staffanstorps kommun. – Det är så olika hur arbetsgivarna hanterar anställda som vill utbilda sig. Det är bra att kolla i förväg, innan man börjar plugga, säger hon.
– Egentligen vill jag bli allvetare i allting!
Camilla Perming är på god väg. Hon har läst specialistsjuksköterskeutbildningen vid Högskolan Kristianstad, och som distriktssköterska kan hon röra sig inom ett brett område, från barnsjukvård via hemsjukvård och elevhälsovård till vårdcentral.
Jag har trivts bra på mina jobb. Samtidigt ville jag fördjupa mig ännu mer.
Idag har hon många högskolepoäng på sitt CV, men 35-åriga Camilla Perming vet hur det känns att stå med bristfälliga kunskaper och betyg. Som tonåring fick hon sitt första barn och kunde därför inte fullfölja gymnasiet.
– Jag minns när jag var arton och stod utan fullständiga gymnasiebetyg. Jag kände mig ganska värdelös på arbetsmarknaden.
Det enda alternativet som stod till buds var ett tillfälligt inhopp som vårdbiträde i hemtjänsten.
– Så det var mest en slump att jag hamnade inom vården. Jag tänkte nog bara stanna ett litet tag medan jag funderade över vad jag egentligen skulle göra.
Vill arbeta med människor
Så småningom läste hon upp betygen och fortsatte plugga till undersköterska av bara farten. Att arbeta med människor kändes alltmer självklart och snart hade hon också sökt till sjuksköterskeutbildningen i Malmö. Efter examen började hon arbeta på infektionskliniken vid Skånes universitetssjukhus och därefter på en vårdcentral i hemkommunen Lund.
– Jag har trivts bra på mina jobb. Samtidigt ville jag fördjupa mig ännu mer. På ett sätt känns det som vars och ens ansvar att utbilda sig. Jag vill ju kunna göra mitt bästa på jobbet.
I början av 2021 skrev hon så in sig på Högskolan Kristianstad för att läsa till specialistsjuksköterska med inriktning mot distriktssköterska.
Under restriktionerna hölls studierna mestadels på distans, men efterhand blev det mer undervisning på plats. Hon lyfter fram flera ämnen som varit spännande att fördjupa sig i, som organisationsteori och farmakologi. Att få nya inblickar i barnhälsovården har också varit givande.
Kombinerar studier med jobb
Att återvända till skolbänken var dock inte helt självklart ur ekonomisk synvinkel. För att undvika ytterligare studielån har hon under studietiden hoppat in som timvikarie. En termin beviljades hon även en utbildningstjänst som innebar 40 procents arbete inom hemsjukvården i Staffanstorp, som gav 90 procents lön.
– Det kändes förstås bra, även om det blev en del pusslande – särskilt när vi var ute på verksamhetsförlagd utbildning. Och en hel del pluggande på kvällar och helger.
Inom barnhälsovården blir det så tydligt vilka resultat de hälsofrämjande åtgärderna ger – både för barnen och föräldrarna.
Så småningom ser hon fram emot att kunna pröva sina vingar på barnavårdscentral (BVC).
– För min del är detta ett ganska outforskat område, så det ser jag verkligen fram emot. Inom barnhälsovården blir det så tydligt vilka resultat de hälsofrämjande åtgärderna ger – både för barnen och föräldrarna.
Camilla Perming konstaterar att utbildningen öppnar en rad nya möjligheter på arbetsmarknaden. Till de sjuksköterskor som funderar på att vidareutbilda sig har hon några ord på vägen:
– Bara gör det. Genom att göra den ansträngningen får man så oerhört mycket tillbaka.
Text: Kerstin Weman Thornell
Foto: Privat