Examensdags för eftertraktad yrkesgrupp
Under fredagen samlades studenterna från specialistsjuksköterskeutbildningen inriktning vård av äldre för att fira att de tar examen. Nu går de ut på en arbetsmarknad där deras kompetens är både efterfrågad och efterlängtad.
Ett glatt gäng var på plats i fredags för att kvittera ut sin examen som specialistsjuksköterskor inriktning vård av äldre. Främre raden: Martina Andersson, Caroline Cronvall, Amira Cukur. Bakre raden: lärare Ingela Beck, Therese Friberg, Maria Pålsson och Therese Rolin.
– Idag känns det jättestort! utbrister Caroline Cronvall.
Efter två års studier på distans tar hon och kurskamraterna examen från specialistsjuksköterskeprogrammet inriktning vård av äldre. Men innan de kvitterar ut sina diplom ska de presentera de examensarbeten eller förändringsarbeten de gjort under utbildningen.
Förmiddagens redovisningar vittnar om ett brett spann av ämnen och en mängd möjligheter att göra betydelsefulla insatser för såväl vårdpersonal som äldre. Samtalen rör sig från checklista vid hembesök, hälsosamtal och närståendes delaktighet, till hur undersköterskor kan uppmärksamma och lindra personers oro vid kognitiv svikt.
– Jag känner verkligen att jag haft användning av det jag lärt mig. Jag tillför något extra på arbetsplatsen, och det har väckt ett stort intresse bland kollegorna, säger Amira Cukur, som till vardags arbetar inom hemsjukvården i Hässleholm.
Hennes arbete handlar om nutritionsbedömningar av äldre personer som bor hemma.
De nio studenterna kommer från hela landet och de som inte kan vara på plats i Kristianstad får delta nätledes från Östersund, Helsingborg och Linköping. Detta är den femte kullen specialistsjuksköterskor som lämnar högskolan sedan utbildningen drog igång 2010.
Ingela Beck, som är lärare och inriktningsansvarig för programmet, menar att dessa studenters nyvunna kompetens är hett efterfrågad av arbetsgivarna.
– Absolut. Vi har så många äldre i samhället som lever med multisjuklighet och har komplexa vårdbehov. Vare sig man jobbar på sjukhus, inom kommunen eller i primärvården så behövs personal som har specialistkompetens inom vård av äldre och kan jobba hälsofrämjande, preventivt, kurativt och palliativt.
I sitt förbättringsprojekt har Caroline Cronvall och Martina Andersson försökt få kollegorna i hemsjukvården i Simrishamn att bli flitigare med att använda skattningsskalor för att skatta och lindra äldres smärta.
Detta är något som studenten Caroline Cronvall tagit fasta på. Till vardags arbetar hon inom hemsjukvården i Simrishamns kommun, där invånarna är bland de äldsta i landet. Tillsammans med Martina Andersson har hon lyft fram betydelsen av smärtskattning vid vård i livets slutskede.
– Det är viktigt att hitta ett gemensamt språk för smärta, vilket vi får genom smärtskattningsinstrument. Så vi har tagit fram ett material så att vårdpersonalen kan utbildas i att använda detta. Det är roligt att märka att kollegorna verkligen är med på noterna.
Idag är de glada och nöjda över att ha slutfört utbildningen, även om det stundtals varit tufft att hinna med alla föreläsningar och uppgifter vid sidan om det vanliga arbetet.
Intressen för kursen brukar vara stort, men problem kan uppstå när sjuksköterskan inte får betald ledighet för studier från arbetsgivaren. Men de chefer som är på plats och lyssnar till de nybakade specialistsjuksköterskornas redovisningar, är överens om att medarbetarnas fortbildning bör prioriteras. Carina Olesen, som är enhetschef inom Region Skåne konstaterar:
– Det har varit spännande att följa den resa som studenterna gjort. Och när man ser hur polletten trillar ner hos dem – då är det värt varenda investerad krona!
Text och bild: Kerstin Weman Thornell