”För att uppfylla de äldres behov behövs mer kunskap!”
Att vårda livet hela vägen fram till döden – detta är något som sjuksköterskan Camilla Fält lyfter fram som en betydelsefull del i sitt arbete. Hon studerar nu på Specialistsjuksköterskeprogrammet vid Högskolan Kristianstad med inriktning vård av äldre.
– För min del har det varit väldigt givande att studera vidare. Jag kan absolut rekommendera utbildningen till andra, säger Camilla Fält som har en utbildningsanställning för att läsa specialistsjuksköterskeprogrammet på halvtid och distans.
Ofta klumpas kategorin ”äldre” ihop till en enda grupp, med likartade bakgrunder, behov och önskemål. Inget kunde vara mer felaktigt, menar sjuksköterskan Camilla Fält.
– Vi måste se styrkan och kapaciteten hos de enskilda individerna. Och också hitta sätt att möta och uppfylla vars och ens behov.
Det var mötet med äldre som, från allra första början, fick henne att söka sig till vårdyrket. På studie- och yrkesvägledarens inrådan började hon läsa omvårdnad.
– Där ingick praktik på ett äldreboende. Det var då jag fick upp ögonen för vården. Det är svårt att sätta ord på vad som kändes så bra… Men det handlade väl om att det var oerhört meningsfullt att kunna göra skillnad för andra människor.
Det finns så många olika orsaker till att man behöver vård i slutet av livet och där behövs betydligt mer kunskap om hur vi bemöter dessa behov.
Därför sökte hon sig vidare till sjuksköterskeutbildningen och tog examen från Högskolan i Halmstad år 2007. Sedan dess har hon arbetat på en rad olika avdelningar. Under flera år ingick hon i internbemanningsgruppen på Ängelholms sjukhus och fick prova det mesta: medicin, akutsjukvård, stroke, rehab, kirurgi. Det blev också några år på övre mag- och tarmkirurgin vid Helsingborgs lasarett.
"Man kan göra så oerhört stor skillnad för dem, beroende på vilken kunskap man har och vilka förutsättningar man får."
Under åren på olika verksamheter har intresset fördjupats för de svårast sjuka patienterna, de som ligger nära döden.
– Man kan göra så oerhört stor skillnad för dem, beroende på vilken kunskap man har och vilka förutsättningar man får.
Ofta mötte hon patienter med långt gången cancer, där livet höll på att rinna ut. För denna grupp planerades ofta specialiserad vård. Men när det gäller äldre människor som närmar sig livets slut, i synnerhet de utan cancerdiagnos, har behovet av palliativ vård inte identifierats i samma utsträckning, menar hon.
– Det finns så många olika orsaker till att man behöver vård i slutet av livet och där behövs betydligt mer kunskap om hur vi bemöter dessa behov. Detta var något jag gärna ville fördjupa mig i.
Studier och arbete på halvfart
När möjligheten dök upp att söka en utbildningsanställning inför hösten 2020, så tog hon chansen och skrev in sig på distansutbildningen för specialistsjuksköterskor vid Högskolan Kristianstad.
– Jag är verkligen glad att min arbetsgivare såg detta som en väg framåt. Det råder brist på specialistsjuksköterskor, så behovet finns verkligen.
"Det är jättebra att få möjlighet att knyta kontakter och få djupare inblick i andra verksamheter där äldre personer ofta vårdas."
Anställningen innebär att hon studerar på halvfart och arbetar lika mycket. Arbetstimmarna är fördelade både på den egna avdelningen och på andra enheter.
– Det är jättebra att få möjlighet att knyta kontakter och få djupare inblick i andra verksamheter där äldre personer ofta vårdas.
Så här långt har hon fått prova på uppdrag inom hemsjukvården, akuten, specialistmottagningar, ambulansen och de mobila vårdteamen. Camilla Fält menar att det finns god anledning till att denna specialistutbildning är så bred.
– Den riktar sig inte bara till sjuksköterskor som ser framför sig ett arbete inom hemsjukvården eller på vårdcentralen. För många av de äldre hamnar ju också inom slutenvården och här finns definitivt ett behov av att stärka och vidareutveckla bemötandet och vården av äldre.
Nya perspektiv omsätts till praktik
Att däremellan sätta sig och studera har varit en utmaning. Hon har avsatt en del dagar och kvällar i schemat för pluggandet.
– Visst märks det att det har gått några år sedan jag studerade, men jag tycker att det fungerar bra. Vi har en jättebra basgrupp där vi funnit varandra och fått fin kontakt.
Hon beskriver studierna som en möjlighet att få nytt perspektiv på sin tidigare kunskap, och också att komplettera med nya kunskaper. När studenterna kommer ut i verksamheterna får de möjlighet att omsätta det hela i praktiken.
Under studietiden tycker hon sig ha fått en djupare insikt och förståelse för äldre som grupp. Hon och klasskamraterna får träning i att anta ett nytt perspektiv, ofta med utgångspunkt i den personcentrerade vården.
– Även om de äldre kan betraktas som grupp, så är de individuella skillnaderna enorma. De har vitt skilda prioriteringar, önskemål, behov. Som vårdgivare vet jag mycket om kroppens funktioner och om omvårdnadsprocessen. Men den som tar emot vården är ju expert på sig själv och sitt sammanhang.
Under dessa snart två år som student märker jag att jag fått mer på fötterna och kan utvecklas i mitt yrke. Förhoppningsvis kan jag också vara ett gott stöd till dem som kommer nya till sjukhuset.
Just nu skriver hon, tillsammans med en klasskamrat, sista terminens examensarbete. Här vill de undersöka hur Nationell Vårdplan för Palliativ vård (ett personcentrerat stöd för att identifiera, bedöma och åtgärda en enskild patients palliativa vårdbehov, påverkar smärtskattning vid vård i livets slutskede.
– Det är spännande. Vi är ungefär halvvägs nu, och börjar kunna skönja vart det bär hän.
Efter examen planerar Camilla Fält att stanna kvar på sitt arbete som kliniskt omvårdnadsansvarig vid Ängelholms sjukhus.
– Under dessa snart två år som student märker jag att jag fått mer på fötterna och kan utvecklas i mitt yrke. Förhoppningsvis kan jag också vara ett gott stöd till dem som kommer nya till sjukhuset.
Text: Kerstin Weman Thornell
Bild: Ingela Mattsson