”Jag ser jobbet med nya ögon”
Fysiska krämpor, sociala bekymmer, existentiell oro. Många äldre personer brottas med en rad olika symtom som kan lindras med rätt vårdåtgärder. I sitt examensarbete visar Lotta Karlsson, nybliven specialistsjuksköterska inom vård av äldre, hur viktigt det är att ge de äldre en röst.
I juni tog Lotta Karlsson examen från specialistsjuksköterskeprogrammet inriktning vård av äldre. – Jag är jätteglad att jag gick utbildningen. Man kommer tillbaka till jobbet med nya ögon, säger hon.
Sedan hon tog sjuksköterskeexamen för tolv år sedan har Lotta Karlsson haft skiftande arbetsuppgifter, som sjuksköterska på både BB och neonatalavdelning. Samtidigt har hon alltid haft ett särskilt intresse för vård av äldre. För några år sedan blev hon omvårdnadsansvarig på Tibblehemmet, ett särskilt boende för äldre i Täby norr om Stockholm.
Det dröjde inte länge innan hon insåg komplexiteten i arbetet.
– Det går inte att komma in alldeles grön och tro att man kan fixa det. Ofta saknas läkare, vilket ställer desto större krav på sjuksköterskorna. Själv förstod jag ganska snart att jag behövde mer kunskap.
"Jag uppfattade det som en bra och bred utbildning."
Hon började se sig runt efter olika specialistsjuksköterskeutbildningar, och fastnade för upplägget på Högskolan Kristianstad. Här erbjuds specialistutbildning med inriktning vård av äldre på halvfart och distans.
– Jag uppfattade det som en bra och bred utbildning.
Tät kontakt med kurskamrater
Sedan arbetsgivaren gått med på två dagars ledighet i veckan för studier, kunde hon skriva in sig vid högskolan inför höstterminen 2020. Hädanefter skulle hon, vid sidan av arbetet, ägna sig åt nätföreläsningar, läsande och skrivande två vardagar i veckan, från morgon till kväll och ibland en stund på helgerna.
– Periodvis kan det förstås vara tufft, och det gäller att komma överens med arbetsgivaren om ett bra upplägg, så att man verkligen får tid och möjlighet att studera.
Alla har haft olika erfarenhet och antal år i yrket, men vi har haft stor nytta av att kunna bolla idéer med varandra.
Trots att kurskamraterna suttit i olika delar av landet, har Lotta Karlsson haft tät kontakt med dem – i synnerhet med den basgrupp hon tillhört.
– Alla har haft olika erfarenhet och antal år i yrket, men vi har haft stor nytta av att kunna bolla idéer med varandra.
Nu kan hon se tillbaka på två intensiva och innehållsrika år.
– I början kanske man undrade lite kring vissa delar, men sedan har man upptäckt hur bitarna fallit på plats efterhand. De har alla varit relevanta på ett eller annat sätt.
Struktur för patientdelaktighet
För Lotta Karlsson medförde specialistutbildningen att hon fick ett fastare grepp om rutiner och kvalitetsarbete. Särskilt intressant var det att ta del av frågeformuläret IPOS (Integrated Patient care Outcome Scale), som översatts och anpassats till svensk vårdkontext under ledning av Ingela Beck, biträdande professor i omvårdnad vid Högskolan Kristianstad.
– Jag började använda det lite på jobbet och upptäckte snabbt att detta kunde vara till stor hjälp för att få en struktur, när vi jobbar med större delaktighet för patienterna i verksamheten.
Snart bestämde Lotta Karlsson sig för att låta detta utgöra huvuddelen i det kommande examensarbetet, som fick titeln ”Utveckling av personcentrerad omvårdnad för äldre på särskilt boende, samtal och användning av frågeformuläret IPOS”. Genom att låta patienterna, via skattningsformuläret, själva beskriva sina symptom, kunde hon och kollegorna plötsligt få syn på nya sidor av patienternas tillvaro.
Vi jobbar alla mot klockan, och har samtidigt höga krav på delaktighet och kvalitet, så vi behöver instrument som verkligen fungerar.
– En del äldre personer kan lida av saker som vi inte alls uppfattat tidigare. Här får de en egen röst, vilket gör att personalen får reda på väldigt mycket mer om patienten.
Det kan röra sig om fysiska åkommor, men också om existentiell oro eller sociala bekymmer. Med en tydligare överblick över patientens tankar och behov kan personalen i sin tur öppna upp för vidare samtal med både patient och närstående.
Hon konstaterar att många kollegor blev glatt överraskade över att det fungerade så bra.
– Vi jobbar alla mot klockan, och har samtidigt höga krav på delaktighet och kvalitet, så vi behöver instrument som verkligen fungerar.
I början av juni tog hon sin examen vid Högskolan Kristianstad som specialistsjuksköterska med inriktning vård av äldre.
– De här åren gick väldigt snabbt, och det känns förstås lite konstigt att det plötsligt är slut. Och ju mer man lär sig, desto mer inser man att det finns oändligt mycket mer att lära sig om vård av äldre.
"I vilket fall som helst, så vet jag att kunskapen om vård av äldre behövs och efterfrågas."
Själv är hon övertygad om att hon kommer att fortsätta använda IPOS i sitt eget arbete. Till årsskiftet ska Tibblehemmet, som hittills drivits i privat regi, övergå i kommunal verksamhet. Detta har gett Lotta Karlsson anledning att fundera lite över framtiden.
– Jag trivs väldigt bra här, och känner att jag kan göra god nytta, och samtidigt finns många andra jobbmöjligheter. Så vi får se… I vilket fall som helst, så vet jag att kunskapen om vård av äldre behövs och efterfrågas.
Text: Kerstin Weman Thornell
Bild: Privat