Tandhygienistprogrammet - 180 hp
Lockas du av självständigt arbete och eget ansvar? Vill du arbeta med människor och vara med och bidra till en förbättrad munhälsa? Då är Tandhygienistprogrammet rätt val för dig!
Som tandhygienist arbetar du för att främja munhälsa i alla åldersgrupper så att patienternas tänder kan bevaras hela livet. Arbetet fokuserar på förebyggande arbete, men också på undersökningar och behandlande åtgärder. Det är ett självständigt och socialt arbete där du har en viktig roll i att skapa en god relation med patienterna.
Teori kombineras med praktik
På Högskolan Kristianstads Tandhygienistprogram förbereds du väl för arbetslivet genom kunniga lärare och kombinationen av teoretiska och praktiska studier. Du har nära till engagerade lärare med stor kompetens och erfarenhet från yrkeslivet.
När vi frågar tidigare studenter om deras upplevelse av programmet lyfter de bland annat närheten till lärarna och de praktiska momenten:
”Nära till engagerad lärare och föreläsare.”
”Kompetenta lärare. Mycket praktiskt arbete på skolans klinik. En fullvärdig utbildning som gör dig redo för arbetslivet.”
” Fantastiska lärare och givande utbildning!”
Verksamhetsförlagd utbildning
En stor del av Tandhygienistprogrammet består av verksamhetsförlagd utbildning (VFU), där du praktiskt får använda dina nya kunskaper och prova på framtida arbetsuppgifter. VFU sker i huvudsak på tandvårdsmottagningen som finns på Högskolan Kristianstad där våra studenter börjar arbeta redan termin 2. VFU bedrivs även vid Folktandvården Skånes kliniker.
Patientmottagning
Högskolan Kristianstads patientmottagning är öppen för allmänheten och fungerar som vilken tandvårdsmottagning som helst. På mottagningen får du som student praktiskt lära dig yrket och förena teori med praktik. Du ansvarar för patienter och lär dig allt från bokning och dokumentation till behandling och rådgivning.
Arbetsmarknaden för tandhygienister
Utbildningen leder fram till en Tandhygienistexamen och en kandidatexamen i Oral hälsa. Möjligheterna på arbetsmarknaden efter examen är stora, tandhygienister är en eftertraktad yrkesgrupp. Du kan exempelvis arbeta inom:
- Folktandvård
- Privat tandvård
- Egen tandhygienistmottagning
- Uppsökande verksamhet, exempelvis inom äldreomsorg och skola.
Programinnehåll
Tandhygienistprogrammet innehåller kurser i huvudområdet oral hälsa samt biomedicin och odontologi. Oral hälsa fokuserar på förebyggande munhälsoarbetet och åtgärder mot munsjukdomar. Utbildningen avslutas med ett examensarbete som omfattar 15 högskolepoäng. Läs mer om programinnehållet i utbildningsplanen.
Om du är intresserad av att studera utomlands under din utbildning till tandhygienist finns flera möjligheter. Läs mer om möjligheterna till utlandsstudier.
Heltidsstudier
Studierna bedrivs på heltid, vilket innebär att föreläsningar, seminarier och projektarbeten tillsammans med självstudier beräknas ta ungefär 40 timmar i veckan.