Tandhygienistprogrammet - 180 hp
Stimuleras du av att möta nya människor? Lockas du av självständigt arbete och eget ansvar? Vill du medverka till en förbättrad munhälsa? Då passar tandhygienistutbildningen dig!
Som tandhygienist arbetar du för att främja munhälsa i alla åldersgrupper, så att de egna tänderna kan bevaras hela livet. Arbetet inriktas på förebyggande arbete, men också på undersökningar och behandlande åtgärder.
Utbildning med både teori och praktik
Huvudämnet oral hälsa fokuserar på förebyggande munhälsoarbete och åtgärder mot munsjukdomar. I utbildningen ingår medicinska, psykologiska, sociala och kulturella relationer till oral hälsa, metoder för främjande av munhälsa samt vård- och arbetsorganisation inom tandhygienistens område. Utbildningen avslutas med ett examensarbete som omfattar 15 högskolepoäng.
Studierna bedrivs på heltid i form av föreläsningar, seminarier och projektarbeten. Teoretiska studier varvas med praktiska övningar.
Patientmottagning
På högskolan finns en tandvårdsmottagning, som är öppen för allmänheten, där du som student använder dina kunskaper. Du ansvarar för egna patienter och lär dig allt från bokning till behandling, rådgivning och dokumentation. Precis som på vilken tandvårdsmottagning som helst. I utbildningen finns också möjlighet till praktik inom allmän tandvård.
Arbetsmarknaden för tandhygienister
Möjligheterna att få arbete efter tandhygienistutbildningen är goda. Förändringar inom tandvården innebär att tandhygienister är en eftertraktad yrkesgrupp. Efter tandhygienistutbildningen kan du arbeta inom folktandvård, privat tandvård eller med egen tandhygienistmottagning.
Programkod: {{ programmeInfo.Programkod }}-{{programmeInfo.Inriktningskod}} {{ programmeInfo.Programkod }}
Nivå:
Engelsk titel:
Beslut: {{ programmeInfo.FaststalldText }} {{ programmeInfo.FaststalldDatum }}. Ännu ej fastställd. {{ programmeInfo.FaststalldDatum }} Giltig från och med {{ programmeInfo.GiltigFrom }}.
Diarienummer:
Övergripande utbildningsmål
Examensmål
Upplägg och innehåll
Förkunskaps- och behörighetskrav
Examen
Påbyggbarhet
Revideringar
Programutvärdering
Övergångsbestämmelser
Övrigt
Antagning vecka {{ ptillf.Startvecka }}, {{ ptillf.Startar }} ({{ ptillf.ProgramSarskiljare }})
Det finns för närvarande inga kursplaner att visa.
För kursplaner se respektive inriktning.