Lisa går till jobbet med ett leende
Lisa Milton Vagnell slår sig vant ner på pallen invid tandläkarstolen. Efter att ha gått Tandhygienistprogrammet vid Högskolan i Kristianstad har hon landat helt rätt i yrkeslivet. Sedan två år tillbaka är Folktandvården i Hässleholm hennes arbetsplats.
Lisa Milton Vagnell valde tandhygienistprogrammet vid Högskolan Kristianstad. Något hon inte ångrat en sekund.
Som yngre hade Lisa Milton Vagnell en del problem med bettet. Hon fick besöka många specialister och genomgå flera operationer. Men hon blev inte avskräckt av ingreppen – snarare tvärtom. När hon skulle välja studieinriktning efter gymnasiet sneglade hon på både tandläkarutbildningen och tandhygienistprogrammet. Valet föll på det senare.
– Jag insåg att tandhygienist skulle passa mig bra. Jag hade tidigare arbetat en del på äldreboende och gillade den omhändertagande biten och mötet med människor. Jag visste ju också att det behövdes folk inom yrket.
Innehållsrik utbildning
Lisa beskriver utbildningen som bra och innehållsrik, samtidigt som klassen med sina 25 studenter nästan blev som en liten familj. Studenterna fick också många tillfällen att praktisera sina kunskaper – både ute på klinik och på den egna tandvårdsmottagningen på högskolan som är öppen för allmänheten.
Inför examensarbetet fick hon, genom högskolan, kontakt med en klinik i Zambia. Hon reste dit tillsammans med studiekamraten Jenny, för att på plats lära sig mer om tandvården i landet. Det blev några lärorika veckor och ett examensarbete på temat oral hälsa och livskvalitet.
– Jag fick verkligen se saker med andra ögon. Vi var också tvungna bli väldigt flexibla och självständiga.
Förberedd inför arbetslivet
Efter examen från Högskolan Kristianstad våren 2012 sökte hon sig söderut och fick arbete på en mottagning i Svedala.
– Det kändes bra att välja just Folktandvården för att få ett så brett spektrum av patienter som möjligt.
Lisa Milton Vagnell menar att utbildningen gjorde henne väl förberedd inför arbetslivet, även om tempot är betydligt högre på en vanlig mottagning.
– Under studietiden kunde det vara fyra patienter per dag. Sedan jag började arbeta har jag betydligt fler. Men man övar upp sig, så nu är det inga problem. De flesta på mottagningen är så himla trevliga och det finns inga dumma frågor.
Sedan ett par år tillbaka arbetar hon på Folktandvården i Hässleholm, och trivs fint med både kollegor och patienter. Till höjdpunkterna hör de så kallade treårsdagarna, när mottagningen pyntas med ballonger och får besök av en tandfé.
– Alla barn som fyller tre år är välkomna hit. Det blir lekfullt och avslappnat. Målet är att barnen ska känna sig lugna och trygga, så att det blir en positiv upplevelse att gå till tandvården.
Text och foto: Kerstin Weman Thornell