Tandhygienistprogrammet bäst i Sverige
Kandidatexamen i oral hälsa får som enda i landet högsta betyg i Universitetskanslersämbetets utvärdering.
Anledningen till att programmet lyckas så väl i utvärderingen är att det finns god kompetens bland lärarna och att studenterna tidigt får träna upp ett kritiskt och vetenskapligt förhållningssätt, menar Pia Andersson, programområdesansvarig Tandhygienistprogrammet/Oral hälsa.
– Det gör bland annat att studenterna kan välja de bästa patientbehandlingarna, samtidigt som de förbereds för sina examensarbeten, säger hon.
Kopplingen till arbetslivet är genomgående i utbildningen. Studenterna får gott om klinisk träning genom verksamhetsförlagd utbildning, VFU, på olika platser runt om i Skåne och Blekinge och Pia Andersson vill passa på att tacka alla som tillhandahåller VFU-platser för gott samarbete. Mycket verksamhetsförlagd utbildning får de också på Tandhygienistprogrammets egen patientmottagning på Högskolan Kristianstad dit allmänheten är välkommen.
Studenterna kan gå från teori till praktik på samma dag. Det är fantastiskt, säger Pia Andersson.
Satsningen på att integrera teori och praktik har gjort studenterna eftertraktade på arbetsmarknaden. Undersökningar visar att studenterna tycker att utbildningen är väldigt bra och att alla får jobb efteråt. En anledning är att Tandhygienistprogrammet vid Högskolan Kristianstad utmärker sig genom att vara treårigt, vilket betyder att man ger en kandidatexamen i oral hälsa. Studenter kan välja att enbart ta ut en tvåårig tandhygienistexamen men få gör det. Tandhygienistexamen vid Högskolan Kristianstad fick omdömet hög kvalitet i Universitetskanslersämbetets utvärdering. Inget annat lärosäte fick mycket hög kvalitet på tandhygienistexamen men flera fick bristande kvalitet.
– Som jag ser det behövs en treårig utbildning för att kunna möta de ökade kraven på tandhygienister. Idag tar de inte enbart hand om vuxna, utan även barn och äldre. Nyligen bestämdes det i riksdagen att tandhygienistutbildningarna i Sverige ska bli treåriga framöver, så vi ligger i framkant, säger Pia Andersson.
Om utvärderingen
Universitetskanslersämbetet, UKÄ, granskade kvaliteten utbildningen. Utvärderingen tittade på hur utbildningarnas examensmål uppnås, huvudsakligen utifrån ett slumpmässigt urval av studenternas examensarbeten och en självvärdering från lärosätet. Utbildningarna får något av följande omdömen: mycket hög kvalitet, hög kvalitet eller bristande kvalitet.
Läs mer om Universitetskanslersämbetet
Studenten Elin är stolt över sin utbildning.
Publicerat: 26 februari 2014. Från och med hösten 2019 blir utbildningen treårig och det krävs 180 hp för tandhygienistexamen.