Hon vill lyfta fram fördelarna med vårdyrket
Efter nästan tre decennier inom vården vill Monica Linder dela med sig av sin kunskap och erfarenhet. Sedan två år studerar hon på yrkeslärarutbildningen vid Högskolan Kristianstad för att bli vårdlärare – och kunna locka fler unga till vårdyrket.
Även om studierna tidvis varit krävande, har 47-åriga Monica Linder aldrig ångrat att hon gav sig in på detta.
– Jag har troligen 20 år kvar i arbetslivet. Det känns viktigt att göra något bra och meningsfullt, som att bidra till att nya generationer av unga kommer in i vården.
”Jag trodde inte alls att det var såhär roligt!” Det är en kommentar Monica Linder ofta hörde då hon ledsagade nya vikarier inom vården. Hon minns själv sin förvåning, när hon som tonåring sommarjobbade på en demensavdelning. Hon hade föreställt sig ett tungt och tråkigt jobb, men insåg snabbt hur meningsfullt och givande det kändes.
– Under de där sommarveckorna fick jag en helt ny bild av vårdyrket. Det var så fantastiskt roligt!
Hon valde därför att läsa till undersköterska och har sedan dess arbetat inom olika områden, som äldreboende, hemtjänst och LSS-boende. En återkommande utmaning har varit att hitta ny personal, och Monica Linder har ofta tagit på sig rollen som vikarieletare och handledare.
– Det har ju varit en ständig kamp att hitta folk…
Efter snart tre decennier inom vården kom hon till en punkt då hon ville göra större insatser för att få bukt med personalbristen.
– I samma veva hörde jag talas om yrkeslärarutbildningen inom vård. Tidigare var den riktad till sjuksköterskor, men nu skulle de också börja ta in undersköterskor.
Monica Linder bestämde sig för att söka till distansutbildningen på Högskolan Kristianstad. Lärosätet ligger bara någon mil söderut från hemmet i Bjärlöv och hon hade hört gott om undervisningen. Hon beskriver dock den första terminen, hösten 2019, som ganska tuff.
– Det var längesedan jag satt i skolbänken och min dotter fick rycka in i början och hjälpa mig att komma igång med datakunskaperna. Men vi fick också stöttning och hjälp från lärarna och tydliga instruktioner om hur undervisning och tentor skulle gå till.
Studierna gick på halvfart och parallellt med pluggandet arbetade Monica Linder nattpass på ett äldreboende.
"Fördelen med att läsa på distans är att man får uppgifterna i god tid och kan lägga upp och planera studierna långt i förväg."
För varje moment har studenterna också bjudits in till frivilliga träffar på högskolan – något som Monica Linder uppskattat.
– Vi har haft väldigt inspirerande diskussioner om saker som man inte kan läsa sig till.
En handfull av klasskamraterna läser till vårdlärare, övriga har andra inriktningar som elektriker, byggare, fordonstekniker.
"Det är jättebra att få idéer från folk med alla skiftande bakgrunder, annars är det lätt att snöa in på vårdområdet. Samtidigt har vi också fått göra grupparbeten med studenter inom samma yrke, och det är också givande."
De blivande yrkeslärarna har fått fördjupa sig i konsten att planera lektioner, göra bedömningar och sätta betyg. Själv tycker Monica Linder att hon fått en ny bild av var läraryrket innebär.
– Jag visste ju att det innefattade många olika delar. Men först nu har jag insett hur omfattande det faktiskt är. På sätt och vis känns det också tryggt att veta att en lektion är inte bara något som görs av sig själv. Det ligger väldigt mycket kunskap bakom.
Sedan i höstas har Monica Linder en 80-procentig anställning som vårdlärare på Önnestad Folkhögskola.
– Där har jag väldigt stor nytta av den pedagogiska biten. Det jag lär mig på högskolan, exempelvis om hur man kan bemöta elever med speciella behov, kan jag använda direkt på jobbet!
Samtidigt kan hon dra nytta av sin mångåriga erfarenhet inom vården.
"Jag märker ju hur intresserade eleverna blir när jag berättar om min egen erfarenhet. De vill verkligen lyssna och förstå hur det är. Det är härligt."
När Monica Linder påbörjade sina studier kändes tre år som en lång tid. Men nu när hon kommit drygt halvvägs är hon tacksam för allt hon får med sig.
– Att dessutom kunna jobba som lärare under tiden är en fördel. Jag är glad för all den stöttning och kunskap jag får under denna tid.
Nästa sommar är Monica Linder färdig med studierna och har en yrkeslärarexamen. Även om hon trivs fint med att undervisa vuxna på folkhögskola, ser hon också fram emot att så småningom möta ungdomar.
– Jag vill ju att fler unga ska få upp ögonen för vården. För de behövs. Vårdyrket har ibland haft en negativ klang, men jag vill lyfta fram alla fördelar. Att få bli vårdtagarnas länk till omvärlden, och att få betyda något viktigt för andra människor. Det är en fin känsla, tycker jag.
Text: Kerstin Weman Thornell
Foto: Frida Linder