När övning ger färdighet – Entreprenöriella färdigheter
Idag har HKR Innovation haft en workshop i kreativitet och värdeskapande för Folkhälsopedagogerna. Timingen är precis innan studenterna ska ut på VFU och har planerats tillsammans med programansvarig Eva Hansson.
Bild från vänster: Sofie Hallin, Elisabeth Nilsson, Ida Andersson, Jimmy Eskesjö
Målet med workshopen är att ge studenterna färdigheter och metodik för att identifiera problemställningar och utmaningar som de sedan ska använda för att finna lösningar. Dessutom ska de få verktyg i att presentera sina resultat och arbeten. Det har varit en spännande klass som har varit väldigt duktiga på att tänka kreativt, säger Erik Jönsson idé- och affärsutvecklare på HKR Innovation och dagens föreläsare.
Studenterna har fått lära sig verktyget NABC som är en enkel modell för hur man kort, koncist och kärnfullt kan presentera sig själv eller sitt arbete.
Jessika Johansson en en av studenterna i klassen. Jag tycker att det har varit en rolig och lärorik dag. Just presentationstekniken kommer jag ha stor användning för eftersom vi presenterar väldigt mycket i vårt program. Den skulle jag vilja haft redan år 1, säger hon.
Övningar som ger andra perspektiv
Eric förklarar en av övningarna som är att tänka utifrån vad en organisations behov är och identifiera det. Med det som ingångsvärde kunna matcha med sitt "egna" värde eller erbjudande. Det kan tillexempel vara med sin kunskap och utbildning att ge förslag till förbättringar. Knepet är att se dessa möjligheter eller värden. Alla kan, det behövs bara lite träning, säger Eric.
Alla kan, det är bara att öva
Tjänsteinnovation är en typisk variant när någon upptäckt möjligheten att genom sin förbättring eller sätt att arbeta är något som andra vill använda eller köpa. Man upptäcker ett behov helt enkelt och ett sätt att lösa det på. Ibland är det revolutionerade saker som "Swish" till exempel.
Det var ett kul och utmanande pass, säger Jessika Johansson student. Att få öva och tänka på ett annorlunda sätt än vad man annars är van vid som student var lärorikt. Att få tänka lite utanför ramarna och på så vis få upp ögonen för att se möjligheter och vad det är som skapar värde i en organisation, var väldigt nyttigt. Jag tror att jag kommer att tänka till lite innan jag säger nej till saker nu.
Vi hoppas få besöka dessa fantastiska studenter igen till våren för att öva presentation på riktig utifrån deras VFU rapporter. Kanske hittar vi en tjänsteinnovation som kan underlättar och skapa värde för många?
Text och foto: Fredrika Braw