100 000 kr till utveckling av nya lärmiljöer med Virtual Reality (VR)
Nytt pilotprojekt inom specialpedagogik ska lösa utmaningar i lärandesituationer som beskrivs som etiskt svårhanterliga.
Genom ansökningsarbete i samverkan har Barbro Bruce, biträdande professor i utbildningsvetenskap, inriktning specialpedagogik tillsammans med Kerstin Ahlqvist, universitetsadjunkt i specialpedagogik fått beviljat medel om 100 000 kr från Innovationskontor Syd (IKS) för utveckling av lärhjälpmedel inom specialpedagogik.
– Projektet ska mynna ut i att ta fram en pilot i virtuell lärmiljö (VR) som tränar studenten i lärandesituationer som annars sker under den ordinarie VFU:n och som kan vara etiskt svårhanterade, säger Barbro Bruce.
Om vi kan få tillgång till känsliga lärsituationer, utan att behöva utsätta eleverna för dem, blir relationerna mellan barn och student mer etisk hållbar, säger Barbro.
Bakgrund
Idén kom upp under ett dialogmöte som handlade om en tvärprofessionell ansökan för medel till ett VFU-utvecklingsprojekt som hölls av Externa Relationer.
– Det var tillsammans med andra vi kom på att vi kan komplettera internt med den kunskap vi saknar, säger Barbro.
– Det här kan lösa de utmaningar som jag länge har gått och funderat och känt mig brydd över, fortsätter Barbro.
Projekt som ska ger flera vinster
– Genom VR blir det dessutom enklare att flytta fokus från individ till grupp och organisation vilket att innebär att relationen med barnet sker virtuellt och då inte heller behöver avbrytas när VFU:n är slut, säger Kerstin Ahlqvist.
Ett samverkansprojekt med delaktiga studenter
Arbetet med piloten kommer att bedrivas under höstterminen 2017 och vårterminen 2018 i samarbete med Näsby skola, Digital Design och Edtech South East Sweden. Det kommer att tas fram autentiska case med olika scenarier som studenten ska ta ställning till. Studenter från Högskolan kommer att vara delaktiga under hela projektet.
– Detta är en utmärkt möjlighet att föra ut forskning till nyttiggörande i samhället, säger innovationsrådgivare Johan Müllern-Aspegren.
Johan hoppas på flera sådana här samarbeten där det jobbas över professionsgränserna tillsammans med dedikerade studenter.
Fakta: Innovationskontor Syd (IKS)
IKS verksamhet samlar kompetens och nätverk från Blekinge Tekniska Högskola, Högskolan Kristianstad, Lunds universitet och Malmö högskola under ett och samma paraply. Ambitionen är att stödja nyttiggörandet av kunskapstillgångar genom kunskapsbyggande och finansiering för innovationsaktiviteter. Innovationskontor Syd skall vara en professionell serviceplattform för kunskapsöverföring och kommersiellt nyttiggörande av högsta internationella standard mellan akademi, näringsliv och samhälle.
IKS medel söks genom högskolans innovationsrådgivare.
Text: Fredrika Braw