Vilken mat ligger på befolkningens tallrikar om Sveriges gränser stängs?
Hur rustade är vi för att odla, skörda, lagra och tillaga våra grödor och livsmedel på ett lokalt och hållbart sätt?
Blivande gastronomer och lantmästare möttes på SLU Holding under två dagar och genomförde Högskolan Kristianstads innovationsträning Imagine. Ett samarbete som programmen har haft sedan tre år tillbaka där aktuella utmaningar har delats till studenterna. Studenterna vägleds i en innovationsmetod som hjälper dem att kombinera sina olika kunskapsområden och perspektiv för att sedan ta fram gemensamma förslag på lösningar. Denna omgång för ett robust svenskt matsystem i fred, kris och krig. En utmaning som kom från Linda Perminger, säkerhetsskyddschef på Kristianstad Kommun och Hugo Malm stod för faktabakgrunden - historik och nutida förutsättningar för krismat, ransonering och livsmedelsberedskap.
Lösningar som bidrar till starkare självförsörjning
Resultatet av dagen gav flera olika förslag som dessutom hade kunnat samexistera och överlappar varandra. Det handlade t ex om urval av inhemska grödor för att minska behovet av importerat sojaprotein och konstgödsel, genomtänkta lagringslösningar för att hålla jordbruket i drift även utan konstant tillströmning av bränsle och utsäde och olika utbildningar för skolan som ska förbereda unga att klara matförsörjning i kris. En speciellt inbjuden feedbackbackpanel bestående av Linda Perminger Kristianstads kommun, Nicholas Jakobsson och Charles van de Kerkhof från SLU Holding, samt Carlos Rojas Carvajal, Länsstyrelsen, gav värdefull feedback, kluriga frågor och pepp till studenterna.
Jag blev både imponerad och positivt överraskad av de innovativa och kreativa lösningar som presenterades under dagen av grupperna. Med den typen av smarta förslag till lösningar behöver vi inte vara oroliga för att inte klara oss i Sverige vid en kris som den i scenariot, menar Linda Perminger.
Genom hela utbildningen fanns även Cirkulär Utvecklingshubb för livsmedel med. En pusselbit i ett smart och robust livsmedelssystem är cirkulära lösningar och affärsmodeller. Mer mängd mat kan och ska tillverkas av samma mängd råvara - cirkulärt tänkande kan omvandla rest till resurs. Kanske extra viktigt att se över och vara rustad för redan innan krisen drabbar?
Stort tack till alla inblandade!
Text: Fredrika Braw och Emma Rydström
Om Imagine
Imagine innovationsutbildning genomförs minst en gång årligen i 13 olika utbildningsprogram där det finns möjlighet att samarbeta för externa organisationer genom att lämna ett sk skarpt case. Ett flertal program har dessutom skapat förutsättningar för studenterna att samarbeta efteråt genom verksamhetsförlagd utbildning (VFU) eller exjobb. Detta medför möjligheter till att använda och implementera några av de goda lösningar som presenteras.