Resultat från Imagine Summit 2023
Här kan du se lösningarna som togs fram under Imagine Summit 2023!
1) Det finns ett behov av att förbättra möjligheterna för studenter och näringsliv att samverka genom utbildningen. Detta skulle öka relevansen och kvaliteten i utbildningen samtidigt som det minskar rädsla och hinder inför att ta steget ut i arbetslivet. Kortsiktigt föreslås att en digital plattform skapas för att underlätta kommunikationen mellan studenter/alumni och näringsliv. Plattformen skulle vara levande och involvera studentkåren, med funktioner som sökannonser (tänk Blocket möter Tinder). På lång sikt skulle man kunna öka statusen på praktisk medverkan/samverkan hos lärosäten. Detta skulle gynna både näringslivet och studenterna genom ökad genomströmning, ett mer hållbart samhälle med ökad anställningsbarhet, och kompetensutveckling hos näringslivet. Ökat samarbete skulle också kunna leda till ökad sammanhållning inom branschen.
Idag finns liknande lösningar bland annat hos Sustainalink som kopplar samman studenter och projekt och Hälsopunkten där studenter möter kunder i behov av hälsokontroll och hälsoråd.
Örjan Johansson, Caroline Georgson, Alva Guldhammar, Mathias Granath, Charlotta Nordenberg.
2) Det finns ett GAP mellan arbetsgivare och arbetstagare/studenter vad gäller synen på arbetstid, arbetsform, kompetenskrav, arbetsplats monolog VS dialog i rekryteringsprocessen. En möjlig lösning på detta problem är en digital plattform som riktar sig till både arbetstagare och arbetsgivare, med fokus på arbetstagarens behov av flexibilitet i anställningsformer. På plattformen ska det finnas möjlighet till korta, digitala intervjuer (Speedintervjuer) och möjlighet till återkoppling och rating. Detta sparar tid för arbetsgivare och skapar utrymme för mer flexibla arbetsformer, vilket i sin tur kortar ned rekryteringsprocessen och höjer kompetensen för båda parter. Den digitala plattformen ger också högre service och feedback samt skapar dialog mellan arbetsgivare och arbetstagare/studenter i stället för en enkel monolog. Det som finns idag är AF, rekryteringsföretag, konsult/bemanningsföretag, giggplattformar, Glassdoor app, Linkedin.
Susanne Kikki Israelsson, Hanna Kuhlau, Linus Nyman, Sami Behn Khelil/Helena.
3) Hur hittar företag eller organisationer studenter som vill samverka med varandra? Lösningar är att Identifiera de nyfikna genom ”Open to Collaboration” Sign banner på Linkedin. Det är synligt och ger kortare vägar och det rekryterande företaget behöver inte gå på de personer som inte vill (i första skedet) när det idag rings runt eller så väntar man på att ta kontakt.
Lisa Källström, Henrik Edfors, Joakim Fröjvall Bejran
4) Det saknas gemensamma målbilder mellan sektorer och verksamheter i nordöstra Skåne för att ha ett fungerande samarbete. Lösningen är ett Open Space HUB för näringsliv, idéburen sektor, offentlig sektor, skola med plats för workshop, speedating, stand-ups, mini-imagine och kontorsplatser. Hur kan vi hållbart hjälpas åt? Fördelarna är att det skapas engagemang långsiktigt och gemensamma målbilder och samhällsutveckling. FÖRENA SAMHÄLLET! Det som erbjuds idag är befintliga nätverk och lunchmöten.
Peter Wadbro, Helen Göransson, Marie Grönvold, Saowalux.
5) Är det okej att vi har ett samhälle med så många människor som mår dåligt när vi har det så bra? Hur förbereder vi oss alla, barn, unga, vuxna på en framtid som vi faktiskt inte vet något om? Vi vill tillsammans utveckla individer som står rustade för en odefinierad framtid. Vi vill skapa en grupp som utformar program för individutveckling och som kan implementeras i skolan. Programmet ska handla om livslångt lärande, livskunskap, feedback och reflektion. Gruppen ska bestå av representanter från akademin, skola, företag och kommun. Vi bygger individer som är bättre rustade för en osäker framtid, personer som tillsammans kan bidra till en positiv samhällsutveckling. Delar av detta finns redan nu i skolan och arbetslivet, men vi vill skala upp och systematisera programmet så att vi når fler.
Alma Boklund, Ester Björk, Eva-Marie Hagström, Fredrik Danielsson, Anna Åhlander.
6) Avsaknad av samma språk/delade bilder försvårar samverkan (offentlig privat, akademi/student) Skapa en permanent och fysisk plats med trevlig miljö och kaffe där personer kan lära känna varandra - näringsliv-akademi offentlig sektor. Det ska vara en kreativ och inspirerande mötesplats något utöver det vanliga. Detta ska bli ett sätt att identifiera gemsamma problem med tematisk match-making bank/yta. Detta ska skapa bättre förutsättningar för arbetsgivare att kunna knyta studenter till sig för framtida potentiell arbetskraft, utveckla regionen och locka arbetskraft. Detta finns delvis i Imagine och Samverket.
Lisa Berglund, Maria Green, Karl Gemfeldt, Tina Gunnarsson, Ida Abrahamsson.
7) Avsaknad av tydlighet vid projekt då det leder till ökad risk för misslyckat införandet, bristande engagemang hos medarbetare och bristande förtroende för arbetsgivare samt slöseri med resurser. Vi vill ha systemstöd som inledningsvis och löpande analyserar information som matas in på projektytan och hintar om vad som saknas samt fallgropar utifrån en projektmodell och tidigare genomförda projekt. Det skulle bli mer tidseffektivt. Ökar chansen att lyckas med projekt, kan öka engagemang och förtroende hos medarbetare. Ökad tillfredsställelse och glädje. Tror att det redan finns på marknaden.
Ingela (Region Skåne), Emma Mahmud, Martina Jönsson, Martin Ackefelt.
8) Det finns existentiell ensamhet. Många sitter ensamma hemma. A) Det saknas mötesplatser som bygger på ekologisk odling. B) Fordonsdrivmedel är för dyrt idag och folk stannar och jobbar hemifrån och kollektivtrafiken inte tillräckligt attraktiv. C) Det är en för stor klyfta mellan producent och konsument och priset är för högt.
Vi ska använda hampa för existentiell hållbarhet. 1) Odlingscommunity 2) Fordonsdrivmedel 3) Livsmedel.
- Odlingscommunity = Mötesplatser/odlingsgemenskap mot ensamhet.
- Fordonsdrivmedel = Så det blir billigare att ta sig till jobbet/skolan
- Livsmedel = Råvara skapar samhörighet och en måltidskärlek.