Högskolans första sommarskolor inom COLOURS
Det var snabba puckar, men det blev bra! Cross-Cultural Communication Competence och en kurs i svensk arbetsrätt svensk arbetsrätt och digitala och gröna omställningar blev högskolans två första sommarskolor som genomfördes nu i maj och juni, vilka vi arrangerar inom ramen för COLOURS-samarbetet.
Joachim Liedtke är biträdande professor i lingvistik med inriktning mot tyska språket och undervisar vanligtvis i International Rhetoric och Intercultural Communication. Han tackade snabbt ja till att utveckla en kurs i Cross-Cultural Communication Competence. Sommarskolorna kan antingen ge högskolepoäng eller inte och Joachims kurs gav denna gång inga hp.
Viktigt med interkulturalitet
– Interkulturalitet är jätteviktigt! Det har varit så roligt! Jag har erfarenhet från att arbeta med studenter från olika länder, men denna gång var jag jättenervös då det inte skulle få några betyg. De valde att komma hit och gå kursen ändå och jag kände att jag verkligen måste leverera.
Kursen var komprimerad och intensiv och innehöll mycket övningar, experiment och case studies. Teorin kan de läsa hemma, menar Joachim.
I kursen ingick även en field trip till Disgusting Food Museum i Malmö. Den passade väl in då maten är en viktig del av kulturen. I slutet fick studenterna provsmaka upp till 25 rätter. Det började med rostade myror och blev värre och värre.
– Jag har varit där innan med studenter och aldrig varit med om någon som ätit alla 25 rätter, men nu var det tre stycken som gjorde det! Man måste till och med underteckna att man är medveten om att man kan skada sin hälsa, att man kan må dåligt hela dagen och att man är medveten om att man är en idiot, haha!
Deltagarna var bland annat tidigare utbytesstudenter och kom från Asien, Europa och Nordamerika och där fanns studenter både från Ukraina och Ryssland. De var mycket nöjda och Joachim hoppas att kursen kommer tillbaka.
Lära för livet
Joachim menar att när det nu inte fanns samma krav på examination, så handlade det mer om motivation. De förstod att de behöver lära sig för livet och många gav responsen att de nu fattar varför det är så svårt att förstå andra kulturer och att de nu kan hantera det annorlunda. En del studenter har han haft tidigare.
Jag har alltid målsättningen att leverera något som är viktigt för dem. Kanske var det avgörande för att de valde att komma hit.
Joachim började på HKR 1997 och stortrivs.
– Det är en fin arbetsplats med snälla kollegor. Jag uppskattar mycket att man har eget ansvar, jag älskar att ha möjligheten att agera flexibelt utifrån behov.
Joachim själv kommer från Bremen, men vill inte tillbaka till Tyskland.
– Man lever intensivare när man bor utomlands tror jag!
Ny kurs i svensk arbetsrätt och digital och grön omställning
Andrea Iossa, universitetslektor i juridik inriktning arbetsrätt, genomförde kursen Labour Law Regulation and Industrial Relations at Company Level in the Context of the Green and Digital Transitions (3 hp). Kursen var full och här deltog studenter från personal- och arbetslivsprogrammet på HKR, men även från Ferrara i Italien, ett av universiteten inom COLOURS-alliansen. Några gick en kurs i arbetsrätt inom juristprogrammet och några andra gick ett PA-program där de läste en kurs om arbetsmarknadsreglering. Silvia Borelli, professor i arbetsrätt från Ferrara som tagit initiativ till samarbetet, deltog också tillsammans med två doktorander.
– I Lund jobbade jag med internationella studenter i grundläggande kurser om svensk rätt, men jag har inte tagit fram en kurs på detta sätt tidigare, berättar Andrea. Det var mycket nytt och blev lite stressigt, men också inlärande. Det var allt från att skriva kursplan till att arrangera panelsamtal och en Field study hos Skånemejerier.
På Skånemejeriet träffade de produktionschefen, HR-chefen samt en facklig ombudsman från Livsmedelsarbetarförbundet. De fick även möjlighet att ställa frågor om allt från grön omställning och digitalisering till lönebildning, medbestämmande och förhandlingar.
Komparativa analyser
– Från början handlade kursen mer om svensk arbetsrätt, men studenterna önskade mer jämförelser mellan Sverige och Italien. Vi fick in det genom grupparbeten. De lärde känna varandra genom att jobba i blandade grupper och nästan alla skrev någon form av komparativ analys.
Under panelsamtalet deltog lokala representanter från LO och från fackförbundet Livsmedelsarbetarförbund i Kristianstand och det blev ett intressant samtal för studenterna med koppling till lokala aktörer.
– Jag är väldigt nöjd faktiskt, säger Andrea, och det var studenterna också!
Planeringen av kursen pågick i ungefär ett år, vilket är kort varsel för att skapa en ny kurs och då också under COLOURS-flagg. Andrea understryker att han fått ett gott stöd i utformningen av Helena Axelsson, POA på PA-programmet, avdelningschef och högskolans COLOURS-team.
Finns det en idé finns det stöd
– Det finns stöd att få om det finns en idé! Allt var nytt och alla behöver lära sig.
HKR-studenterna tog väl hand om gästerna och det fanns även sociala aktiviteter inplanerade i början, som middag och filmvisning. Filmen var en dokumentär som heter Segertåg och skildrar en konflikt mellan tågpersonalen på Pågatågen och tågföretaget och ledde till intressanta diskussioner kring arbetsrätt och fackligt arbete i Sverige.
Projektnummer: 101124491
Finansieras av Europeiska unionen. De synpunkter och åsikter som uttrycks är endast upphovsmannens [upphovsmännens] och utgör inte Europeiska unionens eller Europeiska genomförandeorganet för utbildning och kulturs (EACEA) officiella ståndpunkt. Varken Europeiska unionen eller EACEA tar något ansvar för dessa.