Inbjudan till COLOURS CoLab: "Nuvarande utmaningar kring hälsosam kost hos barn och ungdomar"
Vi är glada att inom ramen för Europauniversitetsalliansen COLOURS, informera om en sk. CoLab den 19-20 november i Czestochowa, Polen. Till träffen är representanter från COLOURS nio deltagande lärosäten och partners inbjudna.
Vad är ett CoLab?
Ett "CoLab" en gemensam forsknings- och innovationsplattform som börjar med ett 1-3-dagars event där forskare, studenter, företag och andra samhällsaktörer (inom ramen för den s.k. quadruple helix-modellen) träffas och samarbetar för att hitta lösningar till en aktuell samhällsutmaning. Syftet med ett CoLab är att främja interdisciplinär forskning och utveckling, med fokus på praktiska lösningar för samhällsutmaningar. Genom att skapa dynamiska samarbeten mellan akademi, näringsliv, offentlig sektor och civilsamhället bidrar CoLabs till att stärka innovation och kunskapsutbyte inom de områden som COLOURS-alliansen prioriterar, såsom hälsa, mat, digitalisering och hållbarhet.
Ämne: Hälsosamma matvanor för barn
Specialiseringsområde: Hälsa och välbefinnande/matproduktion
Hälsosam kost för barn och ungdomar kan minska risken för sjukdomar och främja både fysisk och mental utveckling. En välbalanserad kost utan konstgjorda tillsatser och socker bidrar till att förebygga övervikt och dess koppling till diabetes och andra hälsoproblem. Ett pågående projekt vid Jan Dlugosz Universitet utvecklar innovativa frukt- och grönsaksprodukter, berikade med prebiotisk fiber från potatisstärkelse, som ska främja hälsa och vara attraktiva för barn med övervikt. För att stödja barns kostbehov krävs också förändringar på både nationell och EU-nivå för att skapa bättre medvetenhet och jämlikhet i kosten.
Utmaningar
Ansvar för utbildning om hälsosam kost
Viktigt att främja en balanserad kost och hälsosam livsstil för att förebygga fetma och skapa hållbara vanor.
- Kosten bör inkludera grönsaker, frukt, spannmål, proteiner och mejeriprodukter.
- Socker, mättat fett och salt bör undvikas eller begränsas.
- Föräldrars beteende och ansvar
-
Föräldrar bör vara förebilder och involvera barn i matval.
-
Äta tillsammans stärker både kostvanor och barnets psykiska hälsa.
-
Fokus på portionsstorlekar och att identifiera ohälsosamma livsmedel.
-
- Minska kostnaden för hälsosam mat.
- Utöka förmånsprogram för diagnos av ätstörningar.
- Utbildning av vårdpersonal i att diagnostisera och följa upp kostrelaterade sjukdomar.
- Ekonomiskt stöd till familjer vid kostbehandling.
- Utveckling av kostprogram för sjukhus och skolinstitutioner samt utbildning kring säker matlagning.
- Standardisering av märkning av glutenfria livsmedel och bättre kontroll.
- Lagstiftning för tydligare märkning av allergener och hälsosamma ingredienser.
Eventet kommer att lyfta fram vetenskapliga resultat och diskutera utmaningar och lösningar inom hälsosam kost för barn och ungdomar, med fokus på utbildning, lagstiftning och föräldrars roll.
Kontaktinformation
Är du intresserad av att delta eller har en fråga? Skriv till fredrika.braw@hkr.se!