Inbjudan till COLOURS CoLab 21 oktober 2025: Hur kan vi genom samarbeten påverka valen av hälsosam livsstil och hållbara matval?
Högskolan Kristianstad bjuder in till en workshop (CoLab) i höst med och för deltagare från samhällets alla delar med intresse för att genom samarbete ta fram möjliga lösningar på ett aktuellt tema inom mat, hälsa och handel: Hur kan vi genom samarbeten påverka valen av hälsosam livsstil och hållbara matval?
De här gemensamma utmaningsbaserade workshopparna kallar vi för Colab och är ett initiativ inom Europauniversitetet COLOURS där Högskolan Kristianstad ingår tillsammans med Kristianstad Kommun och Krinova Inkubator & Science Park som partners.
Syftet med workshopen är att hitta lösningar på komplexa utmaningar som olika intressenter kan samarbeta kring för att påverka vårt samhälle i en positiv riktning när det bland annat gäller konsumentens val i livsmedelsbutiken.
Plats: Kulturkvarteret, Kristianstad
Tid: 09.00-16.00
Agenda
8:30–09:00 Registrering och kaffe
09:00–12:00 Introduktion, masterclasser och paneldiskussion
Masterclasser
• Hälsosamma livsstilsvanor och deras påverkan på hälsan – ett svenskt perspektiv, Lina Behm, docent i omvårdnad, Högskolan Kristianstad
• Från avsikt till handling: Hälsosamma och hållbara matval och detaljhandelns roll, Jens Hultman, dekan för Fakulteten för ekonomi, professor i företagsekonomi, och Helene Tjärnemo, docent i företagsekonomi, Högskolan Kristianstad
• Att förstå beslutsprocessen bakom livsmedelsinköp och konsumtion: bevis på de variabler som mest påverkar hälsosamma och hållbara konsumentvanor, María del Pilar Martínez Ruiz, professor, doktor i företagsekonomi, University of Castilla-La Mancha
• Från kunskap till handling – hur universitet och studenter kan påverka och driva hållbara matbeteenden, Conscious Cravings COLOURS SE-projektet
Presentation
Forskargruppen Food Habits Research Group: COLOURS Joint Project – en jämförande studie av matvanor:
• Karin Wendin, professor, fil.dr. i måltidskunskap, Högskolan Kristianstad
• Malwina Wojcik, MSc, Jan Dlugosz University i Czestochowa
• Frédéric Fortunel, fil.dr. i geografi, University of Le Mans
• Snezana Obednikovska, docent i företagsekonomi, University St Kliment Ohridski - Bitola
• Marcus Johansson, doktorand i mat- och måltidskunskap, Högskolan Kristianstad
• Cássandra Comey, doktorand i vårdvetenskap, Högskolan Kristianstad
Paneldiskussion
Diskussion som belyser olika dilemman och frågor kopplade till den komplexa utmaningen att uppmuntra hållbara konsumentval med hänsyn till kunskap, påverkan och ekonomi. Diskussionen modereras av professor Jens Hultman.
Paneldeltagare
Soniya Billore, Linnéuniversitetet
Docent i marknadsföring vid Linnéuniversitetet, programansvarig för masterprogrammet Innovation through Business, Engineering, and Design samt vice prefekt för forskarutbildning vid Fakulteten för ekonomi. Hon är medlem i internationaliseringskommittén och en av grundarna till LNU India Group. Med undervisnings- och forskningserfarenhet från Europa, Indien, Japan och USA – inklusive ett STINT-stipendium vid Arizona State University – fokuserar hennes arbete på smarta städer, digital acceleration och hållbar konsumtion.
Pernilla Fagerlin, Livsmedelsakademin
Ansvarig för fokusområdet Hälsa vid Livsmedelsakademin (Skånes Livsmedelsakademi), en ideell organisation med partners från stora och små företag, universitet och högskolor, kommuner och andra offentliga organisationer. Genom att underlätta samverkan arbetar de för att frigöra innovationskraften inom livsmedelssystemet.
Johan Ramlund, ICA Maxi, Kristianstad
VD för en av Kristianstads största livsmedelsbutiker, aktivt engagerad i flera samhällsprojekt med ett starkt engagemang för lokal utveckling.
Johanna Gerberich, Krinova Incubator & Science Park, Gerberich Food Consulting AB
Affärsdesigner vid Krinova Incubator & Science Park och VD för Gerberich Food Consulting AB – en oberoende konsult inom matrelaterade projekt, coachning för matlagningstävlingar, tävlingsledare, moderator, inspiratör och föreläsare inom mat, gastronomi och innovation. Uppdrag inkluderar kompetensförsörjning och utbildning inom livsmedelssektorn. Coach för Svenska Kocklandslaget.
Rebecca Blixt, student, Högskolan Kristianstad
Student på programmet för programvaruutveckling med stort intresse för internationella samarbeten. Hon är också COLOURS Student Chief Ambassador.
Linnéa Skoogh, Kristianstads kommun
Hållbarhetschef vid Kristianstads kommun och processledare för Klimatneutrala Kristianstad 2030. Projektledare och samhällsaktör som driver klimatomställning och hållbar utveckling genom energi, samverkan och systemtänkande.
Beteendedesign i praktiken – tekniker för en hälsosam livsstil, Ida Lemoine, VD för Beteendelabbet
Beteendelabbet är en innovativ arena där forskning möter praktik. Det utforskar hur människor fattar beslut och beter sig i olika sammanhang – från hälsa och hållbar konsumtion till lärande och digitala miljöer. Genom experiment, tester och samskapande med forskare, studenter, företag och samhällsaktörer utvecklar labbet lösningar som driver verklig förändring.
Lunch
13:00–16:00 Workshop och gruppdiskussioner för att identifiera utmaningar.
Co-lab – Forskarens dag, 22 oktober
Hur man kan omsätta de identifierade utmaningarna till genomförbara forskningsprojekt i linje med tillgängliga europeiska finansieringsprogram.
”Forskarens dag” den 22 oktober syftar till att hitta nya forskningsmöjligheter och skapa kontakter mellan forskare. Diskussioner om nya forskningsförslag kommer att ingå. Registrera dig i formuläret för Co-lab längre ned.
Mötet äger rum i COLOURS LOUNGE, Hus 4, Högskolan Kristianstad.
Fortsättning och uppföljning, 10 november
En fortsättning av Co-lab och uppföljning för de som vill arbeta vidare med lösningar och idéer (fas 2 och 3) är planerad till den 10 november. Formatet kommer att vara hybrid och på engelska. Inbjudan skickas till alla deltagare efter den 21 oktober.
Så kan du delta
CoLab genomförs på Kulturkvarteret.
Deltagandet är gratis men kräver att du anmäler dig. Det bjuds på lunch och fika. Första delen av dagen kommer att kunna följas digitalt. Frågor från de digitala deltagarna kommer att fångas upp i en chatt-funktion. Beroende på internationellt intresse kommer hela eller delar av dagen att hållas på engelska.
Anmäl dig här senast 6 oktober.
Associerade partners:
