Att programmera med workshops
För dig som vill lära dig grunderna i några programspråk finns Skolverkets webbkurs Att programmera. Som ett komplement till webbkursen erbjuder vi fyra kostnadsfria workshopträffar där du får ytterligare hjälp och stöd i att genomföra kursen.
Om webbkursen ”Att programmera”
”Att programmera” är en webbkurs som ligger på Skolverkets utbildningsportal. Webbkursen består av en introducerande del där du som deltagare möter några grundläggande programmeringsbegrepp. Därefter väljer du något av de tre fristående spåren; Scratch, Micro:bit och Python. Läs mer om webbkursen på Skolverkets hemsida, länk till webbkursen finns här ”Att programmera”
Målgrupp
Workshopsserien riktar sig till lärare som undervisar i matematik eller teknik i årskurserna 4-9 och gymnasiet samt motsvarande skolformer inom vuxenutbildningen.
Förkunskaper
Inga förkunskaper krävs men det är en fördel om deltagarna har gått webbkursen ”Om programmering” (en annan webbutbildning som Skolverket tillhandahåller inom programmeringsområdet) eller har motsvarande kunskaper.
Kursperiod
Den första träffen i workshopserien ska genomföras senast 5 februari 2021 och den sista träffen senast 28 maj 2021. Deltagaren ska genomföra webbkursen ”Att programmera” under den tid deltagaren följer workshopserien.
Arbetsformer och innehåll
Träffarna kan genomföras kommunförlagda eller i Högskolan Kristianstads lokaler. Med anledning av den rådande situationen med Covid-19 kan träffarna även genomföras digitalt.
Workshopträffarna genomförs vid fyra tillfällen om 1,5 till 2 timmar.
Exempel på innehåll:
- Introduktion till grundläggande begrepp i programmering
- Introduktion till programmering i undervisningen
- Arbete självständigt och i par/grupp med uppgifter under handledning av workshopledare.
Den totala omfattningen i tid för att följa ett spår och delta i workshoparna beräknas till 20 timmar för deltagarna.
Beställning
Huvudman/rektor beställer workshopsserien genom att vända sig till Högskolan Kristianstad.
Som huvudman kan du beställa workshopserien antingen som högskoleförlagd eller som kommunförlagd. Flera huvudmän i en region kan också gå ihop för att få tillräckligt många deltagare för att genomföra en kurs. Som huvudman anger man även vilket eller vilka spår man är intresserad av.
Huvudmannen och lärosätet kommer överens om datum, tid och plats för de gemensamma träffarna så att det passar båda parter. Kursen är kostnadsfri men som huvudman står du för lokaler och eventuella kostnader för förtäring, resor och vikarier. Huvudmannen ansvarar även för att deltagaren har tillgång till digital enhet och annan utrustning som krävs för att följa kursen.
Anmälan
Huvudmannen anmäler deltagande lärare till workshopserien senast den 18 december 2020.