Att erövra begreppet undervisning i förhållande till förskolans uppdrag om omsorg, fostran och lärande
I Lpfö (s. 5) läser vi ”Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Förskolan ska stimulera barns utveckling och lärande samt erbjuda en trygg omsorg. Verksamheten ska utgå från en helhetssyn på barnet och barnets behov och utformas så att omsorg, utveckling och lärande bildar en helhet.”
Alla som arbetar i förskolan har ett ansvar att erbjuda en verksamhet som omfattar såväl lärande som omsorg. På senare år har vi ofta även mött begreppet undervisning. Hur ska dessa begrepp- omsorg och undervisning- förstås och få sin tolkning i ett förskoleperspektiv?
Serien leds och hålls samman av Susanne Thulin, lektor i pedagogik på förskollärarutbildningen vid Högskolan Kristianstad samt Susanne Bondesson, projektledare för uppdragsverksamhet mot skolutveckling.
Förslag på litteratur som med fördel kan läsas inför varje tillfälle samt frågeställningar som kan användas som underlag för samtal på den egna förskolan kommer att erbjudas de anmälda deltagarna.
17 november 2017
Flerstämmig undervisning och sambedömning i förskola.
Ann-Christine Vallberg-Roth
Föreläsningen innehåller en presentation av projektet: ”Flerstämmig undervisning och sambedömning i förskola”. I projektet prövar vi olika teori-informerade undervisningsupplägg. Flerstämmig undervisning kan i sammanhanget avse att utveckling, lärande, lek och omsorg kan vara inflätade i undervisningen - att begreppen kan kombineras på olika och flerstämmiga sätt.
UNDERVISA handlar om att tillsammans se UNDER.
Barbro Bruce
Barbro Bruce bidrar utifrån sina kunskaper om barns språkutveckling, som hon sätter i relation till förskolans pedagogiska uppdrag. Det handlar om att möta barnen där de är, förstå och bekräfta deras upplevelser, tankar och känslor, och därefter tillsammans utforska världen vidare och djupare.
5 december 2017
Nuets didaktik som ett sätt att hantera omsorg, lek, och lärande i förskolans undervisning med de yngsta. Agneta Jonsson
”Som forskare och tidigare förskollärare har jag särskilt velat fördjupa mig i vad undervisningsuppdraget kan innebära för arbete med förskolans yngsta barn” säger Agneta Jonsson. Föreläsningen syftar till att belysa nuets didaktik som ett möjligt begrepp för att förstå, tala om och utveckla undervisning i förskolan. Då undervisning som begrepp inte haft en självklar plats i förskolans verksamhet är det av vikt att ge innebörder åt och diskutera vad det kan betyda för det pedagogiska arbetet.
Skötbordet - en plats för omsorg och undervisning.
Mattias Bergdahl, Sven Liljedahl
Föreläsarna ger sin syn på undervisningsbegreppet i förskolans verksamhet. Hur kan omsorgs- och undervisningsbegreppen tolkas och användas i förskolans verksamhet?
23 januari 2018
Omsorg är ju nästan allt! Några betydelser av omsorg i förskolan.
Mie Josefson
Frågor som behandlas och diskuteras i denna föreläsning är: Hur kan man förstå omsorgens innebörd i förskolan? Hur kan ett synliggörande av omsorgens innebörder i sin tur skapa vidare förståelse för vad det innebär för förskollärare att se och ta ansvar för barnen och barnens liv den tid de vistas i förskolan?
Hur kan en korg med strumpor bli undervisning?
Karin Alnervik
Vad är ett barn, vad kan ett barn bli och vad är viktigt att kunna? Frågor som bär på värderingar om synen på människan, kunskap och på livets värde. Hur kommer undervisningsbegreppet att påverka förskolans verksamhet? Är det ett hot eller en möjlighet till utveckling? Och varför är en korg med strumpor ett fint exempel på hur undervisning kan se ut?
1 mars 2018
Pedagogisk omsorg- förskollärarens grundkompetens?
Jonas Aspelin
Föreläsningen tar avstamp i begreppet pedagogisk omsorg, framför allt som det har utvecklats av den amerikanska filosofen Nel Noddings. Föreläsningen visar på olika innebörder i begreppet samt vad de kan betyda för relationen förskollärare - barn och begreppet undervisning.
Undervisning - ett begrepp som kommit för att stanna i förskolan!
Ingrid Pramling- Samuelsson
Skollagen har introducerat undervisningsbegreppet i förskolan, och det finns många frågor ute i praktiken runt detta. Och frågan är hur gör vi det till förskolans begrepp i en verksamhet som av tradition har handlat om att barn utvecklas mer generellt och nu handlar om specifika innehållsmål som förskolan ska bidra till att barn utvecklar ett lärande kring? Hur blir det till hjälp för förskolans personal? Vad är risker och/eller fördelar med detta? Och hur gör vi det till förskolans begrepp?
Praktisk information
Målgrupp
Personal i förskola och förskoleklass, förskolechefer och rektorer.
Tid
klockan 09.00-12.00, med paus för kaffe/the och halv smörgås klockan 10.20-10.50.
Plats
Krinova Science Park, Stridsvagnsvägen 14, Kristianstad
Kostnad
1600 kr exkl moms per deltagare. I priset ingår kaffe och smörgås vid varje tillfälle. Kostnaden faktureras.
Anmälan
Anmälan är stängd! Anmälan är bindande, samma deltagare vid alla fyra tillfällen. Anmälan avser hela föreläsningsserien och kan ej göras till enstaka tillfälle. Sista anmälningsdatum 8 november 2017.
Bekräftelse och information
Skickas till ansvarig för anmälan via e-post.
Kontakt
Frågor rörande anmälan skickas till projektadministratör Sofie Hardö
e-post sofie.hardo@hkr.se