Program
08.30–09.15 Registrering och fm fika
09.15–10.30 Lucy Crehan: Vad skapar utbildning i världsklass?
Varför är det alltid samma länder som rankas högt i internationella kunskapsmätningar? Vad betyder det för svensk skola? Lucy Crehan tar oss med på en resa rakt in i klassrummen, hemmen och kulturen i Finland, Japan, Singapore, Shanghai och Kanada. Lucy var en vanlig brittisk lärare när hon tröttnade på förutsättningarna för sitt arbete och i stället gav sig ut på denna upptäcktsresa. I främmande kulturer och avlägsna klassrum börjar hon hitta förklaringar till vissa länders framgångar i internationella kunskapsmätningar.
10.45–12.00 Niclas Fohlin: Kooperativt lärande – vägen till det samarbetande klassrummet
Kooperativt lärande (KL) är både en metodik och ett pedagogiskt förhållningssätt som leder till inkludering, elevaktivitet, engagemang, social utveckling och lärande. Niclas Fohlin presenterar teorierna bakom arbetssättet, forskning samt konkreta exempel på strategier. Deltagarna får dessutom möjlighet att själva prova på KL. Med KL kan du skapa ett samarbetande klassrum där elever blir varandras lärresurser. Genom att använda samarbetets kraft i undervisningen kan lärande ske förbehållslöst mellan individer. Läraren får genom KL flera verktyg att skapa elevaktivitet så att denne kan inkludera och engagera alla elever i den gemensamma undervisningen.
12.00–13.00 Lunch
13.00–14.15 Maria Wiman: Värdeskapande lärande – engagemang och arbetsglädje i klassrummet
Gör elevernas skoltid viktig på riktigt! Målet med värdeskapande undervisning är att låta eleverna uppleva ett konkret värde av det de gör i skolan. Det gör man genom att knyta an till vad som händer utanför klassrummets väggar. Målet är aktiva samhällsmedborgare med driv! Maria blandar forskning med egna erfarenheter, visar vad som är viktigt att tänka på och möjliga arbetssätt. Hon tar med er på en resa som blandar skratt med allvar: Ingenting är omöjligt om man släpper in elevernas kreativitet. Med hjälp av verkliga mottagare utanför klassrummet, en gnutta mod, digitala verktyg och ett inkluderande arbetssätt blir skolan viktig på riktigt!
14.15–14.45 Fika
14.45–16.00 Pernilla Holmstedt: Kollegialt lärande eller kollegialt delande
Kollegialt lärande beskrivs som en av de främsta framgångsfaktorerna för att utveckla skolan. För att utveckling ska ske är det viktigt att de kollegiala samtalen är av god kvalitet. Dock visar studier att fokus i samtalen ofta stannar i erfarenhetsutbyte och inte går vidare till att bli lärande. För att få till stånd ett fokusskifte till lärande behöver det kollegiala lärandet vara en naturlig del av lärares arbete, där lärare systematiskt undersöker effekten av sin och andras undervisning. Föreläsningen diskuterar utmaningar med det kollegiala lärandet och ger verktyg för att utveckla ett fokus på lärande.