Föreläsningsserie Fritidshem ht24
Högskolan Kristianstad bjuder in fritidshemmets lärare och ledare till föreläsningsserie med temat Fritidshemmet - en verksamhet i ständig utveckling!
Fritidshemmet ska stimulera elevernas utveckling och lärande och erbjuda en meningsfull fritid. Uppdraget är komplext och verksamheten förväntas bidra med såväl lek, undervisning, omsorg som byggande av sociala relationer. Läroplanens del 4 har varit i bruk i åtta år och verksamheten har tolkat och praktiserat och utvärderat uppdraget utifrån flera perspektiv.
Högskolan Kristianstad hälsar dig varmt välkommen till 2024 års föreläsningsserie för lärare i fritidshem! Föreläsningsserien består av tre tillfällen under hösten och behandlar både läroplans-, omsorgs- och ämnesfrågor.
Program
Tillfälle 1: 24 september 2024
Fritidshemmets läroplan under förhandling: Formulering, tolkning och realisering av del fyra i Lgr 11 - Maria Norqvist
Maria Norqvist har 20 års erfarenhet av arbete i fritidshemsverksamhet. Hösten 2022 disputerade hon i pedagogiskt arbete med inriktning fritidshem och arbetar idag som universitetslektor vid institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap vid Umeå universitet. Ett uppdrag som i huvudsak innebär undervisning av blivande lärare i fritidshem.
Föreläsningen baserar sig på hennes avhandling, Fritidshemmets läroplan under förhandling: Formulering, tolkning och realisering av del fyra i Lgr 11, där hon inledningsvis studerade de kommentarer som inkom till Skolverket under formuleringsprocessen av fritidshemmets del i läroplanen. Hur tolkades de formuleringsförslag som skickades ut under formuleringsprocessen och vilka förslag till ändringar fördes fram. Den andra delen av avhandlingen handlar om hur fritidshemspersonal och rektorer tolkar och ger uttryck för att de realiserar fritidshemmets del i läroplanen.
Tillfälle 2: 22 oktober 2024
Omsorg: hur görs omsorg på fritidshemmet - Nils Vallberg
Nils Vallberg är anställd som doktorand vid Linköpings universitet och arbetar med ett avhandlingsprojekt som handlar om att skapa kunskap om hur omsorg görs i fritidshemmet, både mellan personal och barn och barn sinsemellan. Nils har en grundlärarutbildning med inriktning mot arbete i fritidshem och har även arbetat i fritidshem och som musiklärare.
Omsorg är en central aspekt av fritidshemmets uppdrag och vardagliga praktik. Men hur kan vi förstå omsorg i fritidshemmet mot bakgrund av de förutsättningar som personal och barn ställs inför? I föreläsningen behandlas omsorg, både som ett filosofiskt/teoretiskt fenomen och utifrån empiriska exempel från såväl tidigare forskning som mitt pågående avhandlingsprojekt. Vidare kommer fritidshemmets uppdrag att belysas i ett historiskt perspektiv med fokus på hur omsorgsbegreppets innebörder förändrats över tid.
Populärkulturens makt och roll i fritidshem - David Rapp
Davids avhandlingsarbete handlar om populärkulturens makt och roll i fritidshemmet. Han är utbildad lärare i fritidshem med inriktning mot musik och har en magisterexamen i barn- och barndomsvetenskapliga studier.
Tiktok, fotbollskort, Melodifestivalen och Among Us, populärkulturen är ett betydelsefullt inslag i barns liv. Inte minst blir detta synligt i fritidshemmet, där undervisningen ska utgå från elevers intressen och erfarenheter. Samtidigt är barns användning av populärkultur något som väcker debatt i media, som påverkas av konsumtionsmönster och som kan leda till både inneslutning och uteslutning i kamratgrupper.
Föreläsningen utgår från forskning samt Davids pågående avhandlingsarbete och berör barns populärkultur och dess roll i fritidshemmet på tre ”nivåer”: På en samhällsnivå, i förhållande till konsumtion, medier och barndom, på en verksamhetsnivå utifrån fritidshemmets traditioner, pedagogik och förutsättningar, och på praktiknivå i mötet mellan elever samt mellan elev och personal.
Tillfälle 3: 26 november 2024
Naturvetenskap i fritidshemmets praktik - Lisa Fransson
Lisa Fransson är doktorand i pedagogiskt arbete på avdelningen för grundlärarutbildning fritidshem vid Högskolan Kristianstad. Hennes forskningsområde är inom fritidshemmets didaktik och naturvetenskapernas didaktik, med intresse för naturvetenskapsundervisning i fritidshem. Lisa har tidigare arbetat som lärare i fritidshem i cirka femton år, vid olika skolor i Malmö och i Kristianstad.
Föreläsningen kommer att utgå från Lisas forskning om vad naturvetenskap i fritidshem kan vara utifrån olika syften, innehåll och arbetssätt. Lisa kommer att ge exempel på hur lärare i fritidshem kan arbeta för att bland annat möta och utveckla elevers intressen för naturvetenskapliga frågor i fritidshemmet samt arbeta för elevers möjlighet att påverka i vardagliga samhällsfrågor med naturvetenskapligt innehåll.
Vad kan fritidshemmets matematik vara och bli? Anna Wallin
Anna arbetar som lektor i Enköpings kommun med forskning och utvecklingsarbete inom fritidshem och skola. Forskningsprojekt som Anna är involverad i handlar om utbildningsomsorg i fritidshem samt samverkande undervisning i matematik. Anna undervisar i matematikdidaktik vid Stockholms universitet i kurser som riktar sig till studenter på grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i fritidshem och förskoleklass. Under 2024 planerar Anna att färdigställa en populärvetenskaplig version av sin avhandling med konkreta tips och ideér som är förankrade i teoretiska begrepp och perspektiv.
Många av oss känner till vad matematik kan innebära i skolsammanhang. Här handlar matematiken bland annat om att fylla i läroböcker, att bedömas utifrån kunskapskriterier och att prestera och att ständigt bli bättre. Men, vilken matematik hör hemma på fritidshemmet? Vad kan matematik vara och bli där? Under presentationen behandlas begreppet matematik-a, fritidshemmets matematiska inriktningar, aktiviteter och värderingar.
Presentationen utgår till stor del från Anna Wallins avhandling ”Fritidshemmets matematik: Möten som räknas”. I avhandlingen problematiseras hur matematik kan relateras till den fritidshemspedagogiska diskursen där elevernas intressen, meningsskapande, möjlighet till gemenskap och kreativa lärprocesser prioriteras.
Målgrupp
Föreläsningsserien vänder sig till dig som arbetar i fritidshem som lärare eller ledare.
Datum och tid
Klockan 9-12 den 24 september, 22 oktober och 26 november 2024.
Plats
Krinova Incubator & Science Park, Stridsvagnsvägen 14, Kristianstad. Föreläsningsserien erbjuds inte digitalt.
Avgift
1 500 kr inkl. förmiddagskaffe/te med smörgås, moms tillkommer. Avgiften faktureras deltagarnas arbetsplats.
Anmälan
Anmälan sker i formulär nedan senast 9 september, anmälan är stängd. För enstaka ytterligare anmälningar - hör av er till oss! Anmälan är bindande, ersättare kan utses av arbetsgivaren. Anmälan avser hela serien och kan ej göras till enstaka tillfälle. Avgiften faktureras till angiven fakturaadress. Arbetsgivarens godkännande krävs.
Information
Frågor om innehåll kan ställas till Lina Hellberg eller Madeleine Arenhill Beckman, se kontaktuppgifter till höger.
Frågor om anmälan kan ställas till Sofie Hardö,
e-post sofie.hardo@hkr.se
GDPR
Ta del av information kring hur vi hanterar dina personuppgifter innan du anmäler nedan och godkänner att du har tagit del av informationen.
Allmänna villkor
Ta del av information kring allmänna villkor för det avtal som ingås med din arbetsgivare i samband med anmälan.