1 juli 2019 får förskolan en ny läroplan!
Nu är det hög tid att starta implementeringsarbetet av förskolans nya läroplan. Högskolan Kristianstad inbjuder härmed alla engagerade i förskolans verksamhet till en föreläsningsserie som lyfter fram förändringarna i läroplanen, diskuterar dess innebörd och erbjuder redskap för möjliga tolkningsramar för det fortsatta arbetet. Vi har i föreläsningsserien valt att bjuda in experter som kan fördjupa begreppen undervisning, arbetslag, digital kompetens samt barnkonventionens skrivning kring trygghet, jämställdhet och rättigheter.
Förslag på litteratur som kan läsas inför eller i samband med varje tillfälle samt frågeställningar som kan användas som underlag för samtal på den egna förskolan kommer att erbjudas anmälda deltagare.
Program
Programmet till föreläsningsserie Lpfö 18 finns även här som utskriftsvänlig pdf (pdf, 33 kB)
12 juni 2019
Lpfö 18 – om utbildning, undervisning och fördelning av arbetet i förskolan
Varför revideras läroplanen för förskolan nu? Vilka förändringar har genomförts? Vad innebär de nya begreppen för förskolan?
Ingrid Engdahl är förskollärare, biträdande psykolog och docent i barn- och ungdomsvetenskap vid Stockholms universitet. Ingrids forskning handlar om lek och de yngsta barnen i förskolan, om FN:s barnkonvention och om hållbar utveckling i förskolan. Ingrid deltog aktivt i arbetet med revideringen av förskolans läroplan och är nyvald ordförande för OMEP (en NGO för professionella som arbetar för barn 0–8 år) i Europa.
19 september 2019
Vad innebär digital kompetens i förskolan?
Från och med 1 juli 2019 kommer digital teknologi att ingå som ett obligatoriskt innehåll i förskolans läroplan. Förskolan ska ge barnen förutsättningar att utveckla digital kompetens och ges möjlighet att grundlägga ett kritiskt och ansvarsfullt förhållningssätt till digital teknik. I föreläsningen diskuteras begreppet digital kompetens, och vad det kan innebära utifrån ett förskoleperspektiv, samt hur lärare kan göra för att basera sitt förhållningssätt och det pedagogiska arbetet med digital teknologi på en vetenskaplig grund.
Malin Nilsen är fil. dr. i barn- och ungdomsvetenskap och arbetar som universitetslektor på Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande vid Göteborgs universitet. Hennes forskningsintressen handlar om barns användning av digitala teknologier och deltagande i digitala mediekulturer samt pedagogiska aspekter av arbete med digital teknologi.
Barns lärande i naturvetenskap med hjälp av digitala verktyg
Med digitalisering som en del av vardagen även för våra yngsta har röster höjts om behovet av mer forskning kring hur mobiltelefoner, surfplattor med mera påverkar barn i förskoleåldern. Som ett led i detta behandlar föreläsningen olika forskningsprojekt som Marie tillsammans med kollegor driver på temat barns lärande i naturvetenskap med hjälp av digitala verktyg. I ett av projekten utforskar barn och förskollärare tillsammans ett naturvetenskapligt fenomen för att därefter iscensätta sina förklarings-modeller i olika skapandematerial och göra en kort stopmotion-film på datorplatta om fenomenet. Projektet är ett exempel på hur man kan arbeta med det nya läroplansmålet som rör barns förutsättningar att utveckla intresse för bilder och berättelser genom bland annat digitala medier.
Marie Fridberg är universitetslektor i naturvetenskapernas didaktik vid Högskolan Kristianstad. Hon har en bakgrund som förskollärare och är doktor i medicinsk vetenskap. Hon undervisar i naturvetenskap på förskollärar-utbildningen och forskningsintresset rör yngre barns lärande om naturvetenskap, med särskilt fokus på digital teknik. Marie är del av forskargruppen LISMA (Learning in Science and Mathematics) vid Högskolan Kristianstad.
22 oktober 2019
Barnkonventionens tre P - förskolans betydelse för utsatta barn
Utifrån Barnkonventionens tre p; protection, participation och provision föreläser Johanna kring hur barn uppfattar och kan begripliggöra processer runt dem. Vuxnas agerande studeras utifrån barns upplevelser och vad som händer med deras berättelser när vuxna agerar.
Johanna Thulin är doktorand i socialt arbete vid Linnéuniversitetet. Hennes avhandling handlar om fysisk barnmisshandel och barns övervägande vid avslöjandeprocessen rörande förälders våldsutövande.
Barnkonventionen i förskolan
Föreläsningen lyfter fram barns röster med barns rättigheter, aktörskap och världsmedborgarskap genom FN´s barnkonvention som kommer att fungera fullt ut, inte bara som en konventionsskrift utan som lagstiftning i Sverige från år 2020.
Carita Sjöberg Larsson är universitetsadjunkt i didaktik vid Högskolan Kristianstad. Hon har ett förflutet som förskollärare i förskola och förskoleklass, biträdande rektor och pedagogisk utvecklingsledare. I förskollärarutbildningen jobbar Carita som internationell koordinator där internationalisering, interkulturalitet och globalisering samt social hållbarhet och barns röst i omvärlden får stort utrymme.
19 november
Teamets potential – ta vara på eller ta död på?
”Ett väl utfört arbete” är eftersträvansvärt av många skäl: verksamhetens kvalitet, chefer och medarbetares arbetsmiljö, barnens utveckling och trygghet osv. Hur vet man vad som är ett väl utfört arbete i en föränderlig och komplex värld? Hur kan man ta vara på de resurser som finns på bästa sätt? Vad stärker vars och ens förmåga att agera i de situationer och arbetsuppgifter man ställs inför? Vad finns det för svårigheter och farhågor som kan minska förmågan?
Lisbeth Rydén, är konsult med inriktning på organisatorisk arbetsmiljö samt doktorand vid KTH inom samma ämne. Lisbeth hävdar att en god verksamhet är den bästa grunden för en god organisatorisk arbetsmiljö. Du kan läsa mer om Lisbeth Rydén och hennes forskning på ellerr.se
Ansvara för eller svara för - om arbetet i arbetslag i förskolan
Förskollärare har i läroplanen fått ett utökat och förtydligat ansvar för förskolans utveckling men hur motsvaras detta av de förutsättningar som ges till förskollärarna. I föreläsningen diskuteras utvecklingen av förskolans och förskollärares uppdrag i ljuset av de dilemman som förskollärare står inför.
Sven Persson är professor i pedagogik vid Malmö universitet, fakulteten för lärande och samhälle. Hans forskningsintresse är riktat mot förskola, förskoleklass och professionens utveckling.
Målgrupp
Personal i förskola, förskoleklass, förskolechefer och rektorer.
Datum
12 juni, 19 september, 22 oktober, 19 november 2019.
Tid
09.00-12.00, med paus för kaffe/the och smörgås kl. 10.20-10.50.
Plats
Kristianstad
Avgift
1 600 kr plus moms. Anmälan är bindande. Anmälan avser hela föreläsningsserien och kan ej göras till enstaka tillfälle.
Anmälan
På formulär nedan senast 10 maj. Anmälan är stängd! Bekräftelse skickas till den e-post som ansvarig för anmälan anger vid anmälan. Antalet platser är begränsat, först till kvarn tillämpas.
Genom din anmälan samlar Högskolan Kristianstad in uppgifter för att kunna hantera ditt deltagande. Uppgifterna kommer att sparas i syfte att kunna skicka inbjudningar till kommande arrangemang och eventuellt för annan information relaterad till din yrkesroll och för samverkan i regionen som vi tror kan intressera dig. Du kan ta del av det som registrerats om dig eller ha synpunkter på behandlingen eller de uppgifter som samlats in genom att kontakta lärosätets dataskyddsombud på dataskyddsombud@hkr.se