Interkulturalitet i förskolan
Högskolan Kristianstad bjuder in förskolans och förskoleklassens lärare och ledare till en föreläsningsserie - Interkulturalitet i förskolan.
I Lpfö läser vi ”Den växande rörligheten över nationsgränserna skapar en kulturell mångfald, som ger barnen möjligheter att grundlägga respekt och aktning för varje människa oavsett bakgrund”, vilket ger förskolan i uppdrag att utveckla ett interkulturellt förhållningssätt.
Vi möter ofta begreppen mångkulturalitet och interkulturalitet. Hur ska dessa båda begrepp förstås i förhållande till varandra?
Att bedriva en mångkulturell förskola innebär att många olika kulturer finns representerade, interkulturalitet handlar om att alla dessa kulturer får möjlighet att agera tillsammans. Interkulturalitet handlar om ett förhållningssätt som möjliggör interaktion människor emellan, att utveckla ett kritiskt förhållningssätt till givna normer och fördomar om andra. Att bygga broar mellan såväl människor som kulturer.
Serien leds och hålls samman av Ingmarie Bengtsson, adjunkt i pedagogik på förskollärarutbildningen vid Högskolan Kristianstad samt Susanne Bondesson, projektledare för uppdragsverksamhet mot skolutveckling.
Förslag på litteratur som med fördel kan läsas inför varje tillfälle samt frågeställningar som kan användas som underlag för samtal på den egna förskolan kommer att erbjudas de anmälda.
8 november 2016
Interkulturalitet, vad är det? Ingmarie Bengtsson
Mångkulturell, interkulturell, kulturell mångfald. Begreppen är många, men vad står de för? Varför är det viktigt i förhållande till förskolans uppdrag att möta alla barn?
Sanningar och myter kring andraspråksinlärning Annika Andersson
Vad vet vi egentligen om andraspråksinlärning och hur förhåller vi oss till andra språk? I detta föredrag kommer vi att börja med att diskutera sanningar och myter kring andraspråksinlärning. Därefter kommer vi att prata om likheter och skillnader mellan enspråkiga och flerspråkiga barn.
8 december 2016
Förskola på flera språk Anders Skans
Flerspråkighet är en tillgång, inget problem. Det är en pedagogisk utmaning att få barn att lära på flera språk.
Ett interkulturellt förhållningssätt i förskolan Anders Skans
Hur möter vi barn med olika bakgrund i förskolan? Vad skiljer oss och vad förenar? Hur känner sig barn inkluderade?
31 januari 2017
Att utveckla en interkulturell förskola - organisatoriska och pedagogiska utmaningar Pirjo Lahdenperä
Föreläsningen svarar bland annat på frågan om vilka kompetenser hos ledare och personal gynnar utvecklingen av ett interkulturellt arbetssätt i förskolan.
Samspel och samtal med flera språk i förskolan Polly Björk-Willén
Föreläsningen handlar om barns flerspråkiga utveckling och svenska som andraspråk. Mer specifikt kommer Polly att ge exempel på och diskutera barns och vuxnas språkanvändning och sociala samspel i förskolans olika sammanhang.
26 april 2017
Språk och hjärna: Om hur hjärnan bearbetar olika aspekter av ett första och ett andraspråk Annika Andersson
Din ålder vid vilken du lärde dig språket, ditt första språk och din färdighet i språket påverkar hur din hjärna bearbetar ditt andra språk. Med hjälp av electroencefalogram kan vi lära oss om skillnader och likheter mellan hur hjärnan bearbetar ett första och ett andraspråk. Vi kommer att diskutera på vilka sätt denna forskning kan påverka hur vi arbetar med språkinlärning i förskolan.
Att arbeta med flerspråkiga barn Gunilla Ladberg
Språkinlärning och ålder. Myter och fakta om flerspråkighet. Hur underlättar vi barnens språktillägnande?
Presentation av föreläsarna
Ingmarie Bengtsson är förskollärare och specialpedagog med över 20 års erfarenhet av arbete i förskola. Hon har arbetat som adjunkt i pedagogik inom förskollärarutbildningen vid Högskolan Kristianstad sedan 2012. Ansvarig för termin tre och tidigare ansvarig för Flerspråkighet och interkulturalitet i förskolan (7,5 hp).
Annika Andersson är heltids forskare vid Humanist laboratoriet vid Lunds universitet sedan 2011. Hon är doktor i Psykologi med inriktning på kognitiv neurologi men har en bakgrund som förskollärare i Sverige och i Australien. Forskningen koncentrerar sig kring vuxnas och barns andraspråksinlärning.
Gunilla Ladberg är fil. dr. i pedagogik med praktisk erfarenhet av arbete i förskolan, erfaren förläsare, författare till en rad böcker, bland annat Utvecklingspsykologi och Barn med flera språk.
Anders Skans har jobbat i förskolor i Malmö i mer än 25 år och är nu specialpedagog inom förskoleförvaltningen i Malmö stad. Han är forskarutbildad och skrev 2010 licentiatavhandlingen En flerspråkig förskolas didaktik.
Pirjo Lahdenperä är professor i pedagogik vid Mälardalens högskola. Hon utnämndes 2005 till Sveriges första professor i interkulturell pedagogik och hon har lång erfarenhet av frågor om mångfald och interkulturalitet i utbildning, ledning, skolutveckling och forskning. Hennes senaste bok Skolledarskap i mångfald kom ut 2015.
Polly Björk-Willén har tidigare arbetat som förskollärare under många år. Numera är hon docent i pedagogiskt arbete vid Linköpings universitet, där hon undervisar på förskollärarprogrammet och bedriver forskning. Hennes forskningsintresse inriktas på interaktionsstudier med i huvudsak förskolan som arena, något som innefattar barns och vuxnas språkanvändning med ett eller flera språk i förskolans olika praktiker.
Praktisk information
Målgrupp: personal i förskola och i förskoleklass, förskolechefer och rektorer
Tid: klockan 09.00-12.00, med paus för kaffe/the och halv smörgås klockan 10.15-10.45.
Plats: Krinova Science Park, Stridsvagnsvägen 14, Kristianstad
Kostnad: 1400 kr exkl moms per deltagare. I priset ingår kaffe och smörgås vid varje tillfälle. Kostnaden faktureras.
Anmälan är stängd. Anmälan är bindande, men ersättare kan utses. Anmälan avser hela föreläsningsserien och kan ej göras till enstaka tillfälle. Sista anmälningsdatum 4 november 2016.
Bekräftelse och information: skickas till ansvarig för anmälan via e-post
Frågor rörande anmälan skickas till projektadministratör Sofie Hardö
e-post sofie.hardo@hkr.se
Frågor rörande innehållet skickas till projektledare Susanne Bondesson
e-post susanne.bondesson@hkr.se