Seminarieserie - Undervisning, didaktik och metodik i fritidshemmet
Högskolan Kristianstad arrangerar under våren 2022 en seminarieserie med tre träffar för personal i fritidshemmet med temat "Undervisning, didaktik och metodik i fritidshemmet". Fritidshemmets verksamhet är ständigt under utveckling och intresset för att studera och öka kunskapen om fritidshemmets unika möjligheter att ge skolbarn en meningsfull fritid är stort. Ta chansen och fyll på med ny kunskap och inspireras till att utveckla fritidshemmet framåt!
Vi på Högskolan Kristianstad är stolta och glada över att under våren 2022 kunna erbjuda en seminarieserie som vänder sig till dig som arbetar i eller är rektor för fritidshemsverksamheten. Du kommer att möta aktuell forskning genom några av landets främsta forskare inom det fritidshemspedagogiska området.
Program för seminarieserien
3 februari kl. 09.00-13.00 Obs skjuts fram - nytt datum kommer!
Anledningen är risken för smittspridning av covid 19!
15 mars kl. 09.00-13.00
Det förändrade uppdraget - från socialpedagogiska utgångspunkter till undervisning i fritidshemmet, Björn Haglund
Björn inleder seminarieserien via länk.
Förhållningssätt och metodik i fritidshem, Karin Lager och Inger Brännberg
I föreläsningen introducerar Inger och Karin en metodisk ansats, Se Förstå Handla, som stöd för att förstå och utveckla lärares förhållningsätt och ledarskap i fritidshem. Med stöd i iakttagelser och observationer av konkreta situationer analyserar och reflekterar de över handlingsalternativ för arbetslag och enskilda lärare i fritidshem.
26 april kl. 09.00-12.00
Fritidshemmets didaktik i teori och praktik, Monica Orwehag
Monicas föreläsning riktas mot undervisningsbegreppet kopplat till fritidshemspedagogik och fritidshemmets didaktik och begreppen lyfts såväl teoretiskt som praktiskt
Undervisning på fritidshemmet, miljön som verktyg för undervisning, Anneli Hippinen
Föreläsningen tar upp miljön på fritidshemmet ur ett undervisningsperspektiv relaterat till forskning och konkreta exempel. En central del i att använda miljön som verktyg för undervisning är elevens delaktighet. Föreläsningen fokuserar därför på både den sociala- och fysiska miljön ur elevens perspektiv, samt hur personalen på fritidshemmet kan strukturera och planera för undervisning så att den är anpassad efter varje elevs behov, intressen, initiativ och erfarenheter.
12 maj kl. 09.00-12.00
Fritidshemmets didaktik i praktiken, Jonas Söderholm
Jonas föreläsning handlar om att utveckla en medvetenhet om varför didaktiska val och ämneskunskap i fritidshemspedagogik är betydelsefulla aspekter att ha med sig i ett professionellt förhållningsätt. Såväl fritidshemmet som rasten som kontext borde vara barncentrerade verksamheter som tar utgångspunkt i barns intressen, behov, nyfikenhet och erfarenhet. Vilka olika didaktiska val och perspektiv kan möjliggöra detta?
Presentation av medverkande föreläsare finns här!
Målgrupp
Seminarieserien vänder sig till dig som arbetar i eller är rektor för fritidshemsverksamhet.
Datum
3 februari (obs skjuts fram - nytt datum kommer!), 15 mars, 26 april och 12 maj 2022.
Tid
Se respektive datum ovan.
Plats
Krinova Science Park, Stridsvagnsvägen 14, Kristianstad. Länk till hitta dit.
Avgift
Avgift för seminarieserien är 1 750 kr/plats, moms tillkommer. Anmälan är bindande. Anmälan avser hela serien och kan ej göras till enstaka tillfälle. Avgiften faktureras till angiven fakturaadress.
Anmälan
Anmälan är stängd, vi tar bara emot enstaka nyanmälningar eftersom vi vill att deltagarna ska kunna hålla avstånd i lokalen! Bekräftelse skickas till den e-post som ansvarig för anmälan anger i formuläret. Antalet platser är begränsat, först till kvarn tillämpas.
GDPR
Genom din anmälan samlar Högskolan Kristianstad in uppgifter för att kunna hantera ditt deltagande. Uppgifterna kommer att sparas i syfte att kunna skicka inbjudningar till kommande arrangemang och eventuellt för annan information relaterad till din yrkesroll och för samverkan i regionen som vi tror kan intressera dig. Du kan ta del av det som registrerats om dig eller ha synpunkter på behandlingen eller de uppgifter som samlats in genom att kontakta lärosätets dataskyddsombud på dataskyddsombud@hkr.se